Tag ve Untag nedir?

İçindekiler:

  1. Tag ve Untag nedir?
  2. Switch Tagged ve Untagged nedir?
  3. Access Port nedir?
  4. VLAN 1 Nedir?
  5. VLAN Etkinleştir ne demek?
  6. VLAN Kimliği Nedir?
  7. Collision ve broadcast domain nedir?
  8. Broadcast nedir ne işe yarar?
  9. Layer 2 Switch nedir?
  10. Sunucu port ne demek?
  11. Cisco cihazı nedir?
  12. Cisco belgesi ne işe yarar?
  13. Cisco nerenin mali?
  14. CCIE sertifikası nedir?
  15. Cisco Packet Tracer ücretli mi?
  16. CCNA 1 Nedir?
  17. Cisco Networking Academy eğitim nedir?
  18. Network CCNA kursu nedir?
  19. CCNA sınavı ne zaman?
  20. Cisco eğitmeni nasıl olunur?
  21. CCNP eğitimi nedir?
  22. Cisco ise nedir?
  23. Tacacs+ radius nedir?
  24. Cisco ACS Server nedir?
  25. CCNA sınavında kaç soru var?

Tag ve Untag nedir?

Tagged portu farklı vlanlar için geçiş portudur. Yani birden fazla vlan için herhangi bir portu tagged olarak tanımladığınızda, tüm vlanların trafiğini bu port üzerinden geçirebilirsiniz. Untagged komutu ile hangi portların hangi VLAN'a ait oldugu belirtilir.

Switch Tagged ve Untagged nedir?

Trunk veya bazı switchlerde tagged olarak da geçen tabir, paket üzerine vlan id'si etiketlenerek porttan gönderilmesidir. Etiketli vlan olarak tanımlanan switch portuna başka bir vlanda etiketli olarak tanımlanabilir. ... Access/Untagged ise paket üzerinde vlan gönderilirken vlanın etiketsiz olarak gönderilmesidir.

Access Port nedir?

Bu port, normal şartlar altında sadece bilgisayarlar ve yazıcılar gibi son kullanıcı aygıtlarını bağlamak için kullanılır. Bunu yaparken, kullanıcı bilgisayarının Ethernet arayüzünü Switch'in ilgili portuna taktığınızda ve bu portu ayrıca Access Mode olarak yapılandırmanız gerekir. ...

VLAN 1 Nedir?

Varsayılan VLAN (Default VLAN) Cisco cihazlar için Varsayılan VLAN "VLAN 1" dir. Switch Port'larının Default VLAN'a bağlı olması, bu Port'ları aynı Broadcast domain'e dahil eder. Bu durum Switch'lere bağlanan bütün cihazların birbirleriyle iletişim kurmasına olanak sağlar.

VLAN Etkinleştir ne demek?

Sanal yerel alan ağı (VLAN), bir yerel alan ağı (LAN) üzerindeki ağ kullanıcılarının ve kaynakların mantıksal olarak gruplandırılması ve switch üzerinde port'lara atanmasıyla yapılır. VLAN kullanılmasıyla her VLAN sadece kendi broadcast'ini alacağından, broadcast trafiği azaltılarak bant genişliği artırılmış olur.

VLAN Kimliği Nedir?

VLAN ID, coğrafi konum gibi fiziksel engelleri aşarak ve belirli bilgileri gerekli cihazlara ileterek çok seviyeli sanal ağlar oluşturmanın mümkün olduğu 12 bitlik bir sayı kümesidir. VILAN teknolojisi, ortak bir ağın oluşturulmasını sağlayan cihazlarda mevcuttur.

Collision ve broadcast domain nedir?

Özellikle Hub ve Repeater gibi half-duplex çalışan, yani aynı anda tek porttan paket alıp-gönderemeyen cihazlarda bu durum görülür. Collision Domain ise Çarpışma Alanı'dır. ... İşin hesap kitap kısmına bakarsak; routerların her portu farklı networkleri oluştuğu için, routerların her portu bir broadcast domain oluşturur.

Broadcast nedir ne işe yarar?

Broadcast bir network üzerindeki tüm kullanıcılara gönderilen paketlere verilen isimdir. Tüm kullanıcıların herhangi bir adres belirtilmeden faydalanmasını gereken bir çok uygulama broadcast üzerinden çalışır. Örneğin dhcp server' lar broadcast yayını yaparlar. Broadcast paketleri tüm kullanıcılara ulaşır.

Layer 2 Switch nedir?

Layer-2 Switching ,donanım tabanlı bir filtreleme yöntemidir ve bu yöntemde trafiği filtrelemek için NIC kartlarının MAC adresleri kullanılır. ... Fakat switch kullanılarak yapılan segmantasyon işleminden sonra bile mevcut ağ tek bir broadcast domain olarak kalır.

Sunucu port ne demek?

İngilizce kelime anlamı liman olan port ; giriş, soket veya bağlantı noktası anlamında kullanılan bir bilgisayar terimidir. ... Bu tür portlar üzerinden bağlanmış herhangi bir makinaya veri gönderilebilir ve bu makinanın işleyişi kontrol edilebilir.

Cisco cihazı nedir?

Cisco router, IP paketlerini bir ağdan diğerine taşımaya yarayan cihazlara verilen isimdir, Türkçe ismi ile “yönlendirici” olarak bilinmektedir. Cisco Router ürünleri; ana kart, işlemci, ROM ve RAM'den oluşmaktadır. Cisco Router cihazlarının diğer ürünler ile iletişim kurabilmesi için ara yüzleri bulunur.

Cisco belgesi ne işe yarar?

Cisco sertifikaları, Cisco şirketinin Dünya genelinde network uzmanı olarak çalışmanızı sağlayabilecek belgeleridir. Geçmişte çok daha kısıtlı bir yapıya sahip olan bu sertifikalar, günümüzde çeşitli özel alanlarda uzmanlaşmış personel ihtiyacının git gide artmaya başlamasıyla birlikte adeta dallanıp budaklandı.

Cisco nerenin mali?

Cisco Systems, merkezi San Jose, Kaliforniya'da olan Amerikalı çok uluslu bir ağ teknolojileri şirketidir. 1984 yılında Stanford Üniversitesi'nden Len Bosack ve Sandy Lerner tarafından kurulmuştur. Şirketin ismi San Francisco şehrinin son iki hecesinden oluşturulmuştur.

CCIE sertifikası nedir?

Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE) bilgi teknolojisi alanındaki en önemli sertifikalardan biri durumunda. ... Cisco sertifikasını alan kişiler ağ altyapısının oluşturulması, dizaynı, düşük maliyetli ağ kurma gibi konularda uzmanlıklarını belgelemiş oluyorlar.

Cisco Packet Tracer ücretli mi?

Aynı zamanda IOS ve Android için mobil sürümü de bulunmaktadır. Packet Tracer, yönlendiriciler, anahtarlar ve diğer çeşitli ağ aygıtlarını sürükleyip bırakarak ağ topolojileri oluşturmanıza olanak tanır. ... Cisco Packet Tracer Cisco Networking Academy'ye ücretsiz kayıt olarak indirilebilir.

CCNA 1 Nedir?

CCNA olarak kısaltılmış olan Cisco Certified Network Associate, Cisco tarafından bilgi teknolojisi uzmanları için sunulan, orta seviye bir sertifikadır. Güvenlikten, kablosuz ve veri merkezi ağına kadar, bilişim dünyasının belirli yönlerine değinen CCNA sertifikasyonunun birçok “yolu” vardır.

Cisco Networking Academy eğitim nedir?

Cisco Ağ Akademisi Programı (Cisco Network Academy Program), bilgi teknolojileri ve bilgisayar ağları kurulumu/işletimi alanlarında var olan ve gün geçtikçe artan yetişmiş insan gücü açığını kapatmak amacıyla dünya çapında yürütülen kapsamlı bir eğitim programıdır.

Network CCNA kursu nedir?

CCNA Eğitimi, ağ /network ve telekomünikasyon teknolojileri konusunda kendini geliştirmek isteyen ve bu sektörde çalışıp ilerlemek isteyen kişiler için başlangıç seviyesinde ve network üzerine temel oluşturmayı amaçlayan bir sertifikasyon programıdır.

CCNA sınavı ne zaman?

CCNA sertifikasını alabilmek için CCNA 200-125 sınavına girmek gereklidir. 24 şubat 2020'den sonra sınav kodu CCNA 200-301 olarak değişecektir. Sınava girmek için herhangi bir ön şart yoktur.

Cisco eğitmeni nasıl olunur?

Cisco yetkili bir eğitmen eğitici merkezine (ITC) eğitmen eğiticisi adayı olarak başvurabilirsiniz. Eğitmen Eğiticisi başvurusunu yapmalısın. Networking Academy müfredatıyla ilişkili endüstri sertifikası (CCNA, CCNP gibi) geçerliliği devam eden bir sertifikaya sahip olmalısın.

CCNP eğitimi nedir?

CCNP (Cisco Certified Network Professional), profesyonel seviyede CISCO kariyer sertifikasına sahip kişi demektir. ... CCNP eğitimleri büyük ağ yönetiminde çalışacak teknik elemanlar için verilmektedir.

Cisco ise nedir?

Cisco Identity Services Engine (ISE), ağa yapılan tüm kablolu-kablosuz ve uzak erişimler için merkezi erişim denetim ve yetkilendirme işlemlerini gerçekleştiriyor. ... Cisco ISE, kullanıcılara ve cihazlara yüksek güvenlikli ağ erişimi sağlamanıza olanak sağlar.

Tacacs+ radius nedir?

Tacacs (Terminal Access Controller Access Control System), radius benzeri bir kimlik doğrulama ve yetkilendirme sunucusudur. ... Cisco systems tarafından geliştirilip bugünkü haline getirilmiştir.

Cisco ACS Server nedir?

Cisco daha önce bunu ACS (Access Control Server) üzerinden yapıyordu. ACS hem kullanıcı kimlik yönetimi (User Authentication) için RADIUS, hemde network yöneticileri için TACACS+ destekleniyordu. Yani Cisco ACS hem Radius hemde TACACS protokolünü destekliyor.

CCNA sınavında kaç soru var?

CCNA sınavında ortalama 102-103 soru gelmektedir. Bu soruları cevaplamak için 120 dakikanız var.