Birinci dünya savaşı neden çıktı?

İçindekiler:

  1. Birinci dünya savaşı neden çıktı?
  2. I Dünya Savaşı'nı bitiren barış antlaşmaları ile ilgili hangisi?
  3. Osmanlı Devleti ile itilaf devletleri arasında hangi antlaşma imzalandı?
  4. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra hangi ülkeler nereleri işgal etti?

Birinci dünya savaşı neden çıktı?

Avusturya tahtının veliahdı Arşidük Franz Ferdinand'ın 28 Haziran 1914'te Gavrilo Princip adında bir Sırp milliyetçisi tarafından Saraybosna'da öldürülmesi, savaşı tetikleyen olay olmuştur. Olaydan sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Sırbistan Krallığı'na bir ültimatom göndermiştir.

I Dünya Savaşı'nı bitiren barış antlaşmaları ile ilgili hangisi?

Birinci Dünya Savaşının sonunda imzalanan son antlaşma Osmanlı Devleti ile 10 Ağustos 1920 tarihinde yapılan Sevr Antlaşması olmuştur. Antlaşma, Paris'teki bir porselen fabrikasında imzalanmıştır.

Osmanlı Devleti ile itilaf devletleri arasında hangi antlaşma imzalandı?

Sevr Antlaşması 10 Ağustos 1920'de İtilaf Devletleri Britanya İmparatorluğu, Fransa, İtalya, Japonya, Ermenistan, Belçika, Yunanistan, Hicaz Krallığı, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı, Çekoslovakya ile mağlup Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalandı.

Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra hangi ülkeler nereleri işgal etti?

Mondros Ateşkes Anlaşması sonrasında Anadolu yer yer işgal etmeye başlamışlardır. İngilizler; Musul, Antep, Urfa ve Maraş'ı işgal etmiş, ayrıca Afyon, Eskişehir, Samsun, Merzifon, Batum ve İzmit'e asker çıkartmışlardır. Daha sonra Urfa, Antep ve Maraş'ı Fransızlara bırakmışlardır.