Ayçiçeği ne kadar sürede yetişir?

İçindekiler:

  1. Ayçiçeği ne kadar sürede yetişir?
  2. Ayçiçeği verimi ne kadar?
  3. Ayçiçeği en çok hangi ilde yetişir 2020?
  4. Ayçiçeği hangi gübreyi sever?
  5. Ayçiçeğinin özelliği nedir?
  6. Ayçiçeği nasıl yetiştirilir kısaca?
  7. Tarlaya gübre nasıl atılır?
  8. Fidelere gübre nasıl verilir?
  9. Hayvan gübresi toprağa ne zaman atılır?
  10. Fazla gübre ağacı kurutur mu?
  11. Fazla azot bitkiye zarar verir mi?
  12. Azot fazlalığında ne olur?
  13. Şeker gübresi fazla verilirse ne olur?
  14. NPK 20 20 20 Gübre ne ise yarar?

Ayçiçeği ne kadar sürede yetişir?

Ülkemizde Nisan başı, Mayıs ortasında ekilen ayçiçeği genelde Ağustos sonu ve Eylül ayında hasat edilir. Ortalama olarak 120-130 günlük bir yetişme periyodu ister.

Ayçiçeği verimi ne kadar?

Yapılan bazı araştırmalar sonucunda kurak koşullarda ortalama 150-160 kg/da dane verimi alınırken, ayçiçeği tarlası bir defada sulandığında 225- 250 kg/da, iki kez sulandığında 275-300 kg/da ve üç kez sulandığında yaklaşık 350-400 kg/da ürün alınabileceği belirlenmiştir.

Ayçiçeği en çok hangi ilde yetişir 2020?

Öncelikle 292,930 ton ile Konya ili ayçiçeği yağı üretiminde en başta bulunmaktadır.

Ayçiçeği hangi gübreyi sever?

Yukarıdaki sebeplerden, taban gübresi olarak (30 kg/da ya da benzeri) NPK içerikli kompoze gübrelerin tercih edilmesi avantajlıdır. Bunun dışında taban gübresi İle birlikte banda verilecek 2 kg magnezyum, verimi arttırma ve vejetatif gelişim açısından çok faydalı olur.

Ayçiçeğinin özelliği nedir?

Ayçiçeğinin boyu, yarım metreden dört metreye kadar varır. Kalınlığı 1 ile 4 cm arasında değişir. Ayçiçeğinin çok sağlam bir kök yapısına sahip olduğu bilinmektedir. Bu bitki kuvvetli kökleriyle toprağı sıkı sıkıya kavrar ve çok fazla besin maddesi, özellikle potasyum alır.

Ayçiçeği nasıl yetiştirilir kısaca?

Ayçiçeği Nasıl Yetiştirilir?

  1. Ayçiçeği çok fazla toprak seçmez. Ancak iyi drenaj sağlanmış, taban suyu çok yüksek olmayan zengin topraklar daha çok hoşuna gider.
  2. Asit oranı fazla topraklardan hoşlanmaz, eğer asitli bir toprakta ayçiçeği yetiştirmek istiyorsanız toprağa biraz kireç karıştırabilirsiniz.
  3. Ayçiçeği için sulama çok önemlidir.

Tarlaya gübre nasıl atılır?

A. Gübre, ya ekimden önce toprak yüzeyine serpildikten sonra belirli toprak işleme aletleri ile toprağa gömülür ve sonra ekim yapılır ya da ekimden hemen önce toprak yüzeyine serpilen gübre ekim işlemi ile toprakla karıştırılır. Birçok hallerde ekimden sonra da serpme usulü ile gübre tatbik edilmektedir.

Fidelere gübre nasıl verilir?

Gübreler ekimden önce tohum veya fidenin 3-5 cm altına veya yanına, elle veya makinalarla uygulanır. Tahılların ve diğer tarla bitkilerinin mibzerle ekiminde tohumla birlikte gübre tohum yakınına verilmiş olur.

Hayvan gübresi toprağa ne zaman atılır?

Ahır gübresi ile gübreleme az yağış alan ve ağır bünyeli topraklarda sonbahar, çok yağış alan bölgelerde ve kumlu topraklarda ise ilkbaharda yapılır. Böylece gübrenin yıkanmayla ortaya çıkacak kayıplar azaltılmış olacaktır. Ahır gübresi tarlaya taşınır taşınmaz pullukla toprağa karıştırılmalıdır.

Fazla gübre ağacı kurutur mu?

Gübreyi bitkiler hemen yetişsin, güzelleşsin diye bol bol döküyorlar. Toprakla karıştırıyorlar. Gübrenin fazlası fidanları kurutur, yakar. ... Bol su bitkinin toprağını ve kökünü öldürür.

Fazla azot bitkiye zarar verir mi?

Gereğinden fazla azot bitkilerde şeker sentezini olumsuz etkiler. Azotun protoplazma miktarını artırması ve protoplazmanın da su içeriğinin yüksek olması nedeniyle azot dolaylı olarak bitki suyu üzerine olumlu etki yapar. Azotlu gübre lif bitkilerinde ürün miktarını artırırken, yüzde lif oranının düşmesine yol açar.

Azot fazlalığında ne olur?

Azot fazlalığı meyve ağaçlarında çiçeklenme ve meyve verimini geciktirir. Aşırı miktarda sürgün büyümesi, buna eşlik eden koyu yeşil yapraklar vardır. Bitkiler gevrek ve sert bir yapıda olur, vegetatif gelişme ağırlık kazanır, çiçeklenme ve meyve oluşumu gecikir. Sonbaharda gecikmiş bir yaprak dökümü görülür.

Şeker gübresi fazla verilirse ne olur?

Asitli topraklarda ve fazla kumlu topraklarda çok seyrek sıklıkta ve az oranlarda kullanılmalı. Yoksa kalsiyum eksikliğine yol açar. Bu bir felakettir. Fazlasında ise kökler yanar bitkiler tamamıyla ölür.

NPK 20 20 20 Gübre ne ise yarar?

Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler.