Namaza hazırlık nedir?

İçindekiler:

  1. Namaza hazırlık nedir?
  2. Namazın hazırlık şartları kaç tanedir?
  3. Iftitah tekbiri Namaza hazırlık şartı mıdır?
  4. Namaza hazırlanırken yerine getirilmesi gereken farzlara ne denir?
  5. Iftitah tekbiri unutulursa ne yapılır?
  6. Iftitah tekbiri nasıl yapılır?

Namaza hazırlık nedir?

Bunlar; Gusül(yıkanma) boy abdesti almak. Eğer gusül gerekmiyorsa, normal abdestimizi almak, Bedenimizin, elbiselerimizin ve namaz kılınacak yerin temiz olması, Dinin emrettiği şekilde örtünmek, Kâbe'ye doğru dönmek, Kılınacak namazın vaktinin girmiş olması, Kılınacak namaza niyet etmektir.

Namazın hazırlık şartları kaç tanedir?

Namazın 12 şartı bulunuyor; Bunların 6 tanesi namazın içindeki, 6 tanesi de dışındaki şartları oluşturuyor. Namazın içindeki şartlar; İftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rükû, secde ve ka'de-i ahiredir. Namazın dışındaki şartlar; Hadesten ve Necâsetten tahâret, setr-i avret, istikbali kıble, vakit ile niyettir.

Iftitah tekbiri Namaza hazırlık şartı mıdır?

İmama rükû'da yetişen bir kişi, iftitah tekbirini ayakta alır ve sonra rükû'a gider. Eğer iftitah tekbirini rükû'a giderken alırsa, namaza girmemiş olur ve o namazın iâdesi gerekir. İftitah tekbirini alırken avuç içinin kıbleye dönük olması gerekir.

Namaza hazırlanırken yerine getirilmesi gereken farzlara ne denir?

Namaza hazırlanırken yerine getirilmesi gereken farzlara şart, namaz kılınırken yerine getirilmesi gereken farzlara ise rükün denir.

Iftitah tekbiri unutulursa ne yapılır?

Hanefi mezhebinde herhangi bir namazdan sonra tekbir getirilmesi unutulursa, teşrik günlerinde, yani Kurban Bayramı'nın 4. günü ikindi namazına kadar, kılınacak bir namazın farzının peşinden kaza edilmesi gerekir.

Iftitah tekbiri nasıl yapılır?

Niyetten sonra "Allahu Ekber" deyip eller yukarı kaldırılıp tekbir alınır. İftitah tekbirini alırken, elleri yukarıya kaldırmak sünnettir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.), bu tekbiri alırken ellerini kaldırmıştır (Nesâî, İftitah, 2; Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, I, 195-196).