Başka hangi sıfat?

İçindekiler:

  1. Başka hangi sıfat?
  2. Birkaç sayı sıfatı mı?
  3. En sözcüğü sıfat mı zarf mı?
  4. Yer zarfı nedir?
  5. Yer yön zarfları ek alır mı?
  6. Içeriye dolaylı tümleç mi?

Başka hangi sıfat?

Yalın ya da birleşik sıfat yapısındaki başlıca belirsizlik sıfatları şunlardır: “az, çok, az buçuk, başka, bazı, belli başlı, bir, biraz, birçok, birkaç, bir hayli, birtakım, bir sürü, bir yığın, bunca, bütün, tüm, çok, çoğu, fazla, her, herhangi bir, hiç, hiçbir, hudutsuz, kaç, kimi, nice, sınırsız, yığın yığın …”

Birkaç sayı sıfatı mı?

İsimlerin sayılarını ve miktarlarını kesin olarak değil, yaklaşık, aşağı yukarı, belli belirsiz bildiren sıfatlardır. En çok kullanılanları şunlardır: “bir, birkaç, birçok, az, çok, biraz, birtakım, bütün, bazı, tüm, her, hiçbir, herhangi bir, kimi...”

En sözcüğü sıfat mı zarf mı?

Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir. Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir.

Yer zarfı nedir?

Fiilin yerini, yönünü belirtmek için kullanılan kelimeler yer-yön zarfıdır. Fiile sorulan “nereye” sorusu yer-yön zarfını verir. “İçeri, dışarı, aşağı, yukarı, ileri geri, öte, beri…” gibi kelimeler yer-yön zarfı olur.

Yer yön zarfları ek alır mı?

“İçeri, dışarı, aşağı, yukarı, ileri geri, öte, beri…” gibi kelimeler yer-yön zarfı olur. Beri gel barışalım. Bu yoldan geri dönülmez. ... Not: Yer-yön zarfları yalın halde bulunmalıdır, çekim eki alırlarsa zarf olmaz, isim olurlar.

Içeriye dolaylı tümleç mi?

Cevap. "İçeri girdi" cümlesindeki "içeri" kelimesi, zarf tümlecidir. Yön zarfıdır. Eğer kelime "içeriye" şeklinde kullanılsaydı, dolaylı tümleç olurdu.