Cumhuriyet savcısının görevleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Cumhuriyet savcısının görevleri nelerdir?
  2. Savcıların yetkileri nelerdir?
  3. Cumhuriyet savcısının görev ve yetkileri nelerdir?
  4. Savcının üstü aranır mı?
  5. Cumhuriyet savcıları hangi davalara bakar?
  6. Cumhuriyet savcısı nedir?
  7. Hâkim Savcı hangisi üstün?
  8. Stajyer avukatların üstü aranır mı?
  9. Avukatların üst araması yapılır mı?
  10. Savcıların yıllık izni ne kadar?
  11. Hangi davalarda savcı bulunur?
  12. Yargıtay Cumhuriyet savcıları kimler?
  13. Cumhuriyet Savcısı kimden emir alır?
  14. Türkiyede kaç tane cumhuriyet savcısı var?
  15. Hakim savcı nasıl giyinir?

Cumhuriyet savcısının görevleri nelerdir?

Savcılar, idari bakımdan Adalet Bakanlığı'na bağlıdırlar. Ağır Ceza Mahkemesinin görev alanına giren suçları ve kanunda kamu davasının açılmasının gerekli olduğu bildirilen hususlarda herhangi bir şikayet eden olmasa da soruşturma yapmak ve kamu davasını açmak Cumhuriyet Savcılarının görevidir.

Savcıların yetkileri nelerdir?

Savcı; ihbar, şikayet ya da farklı bir kanal aracılığı ile kanuna aykırı bir durum tespit ettiği zaman, konuyu hukuk çerçevesinde inceleyip, araştırma ve soruşturma yapan kişidir. Savcılar, kanunlarda kamu davası açılmasının gerekli olduğu durumlarda, şikayet olmasa dahi araştırma ve soruşturma yapabilir.

Cumhuriyet savcısının görev ve yetkileri nelerdir?

Madde 20- Cumhuriyet savcısının görevleri şunlardır:
  • Adlî göreve ilişkin işlemleri yapmak, duruşmalara katılmak ve kanun yollarına başvurmak,
  • Cumhuriyet başsavcısı tarafından verilen adlî ve idarî görevleri yerine getirmek,
  • Gerektiğinde Cumhuriyet başsavcısına vekâlet etmek,
  • Kanunlarla verilen diğer görevleri yapmak.

Savcının üstü aranır mı?

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez.

Cumhuriyet savcıları hangi davalara bakar?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının ilgili kanunlar gereği üst düzey kamu görevlileri hakkında soruşturma yapma, iddianame düzenleme, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verme, açılan davalarda iddia makamını temsil etme ve kanun yoluna başvurma görevi bulunmaktadır.

Cumhuriyet savcısı nedir?

Bir duruşmada savcılar. Savcı, Ceza yargılamasında iddia makamı olarak adalete hizmet eden kişidir. Savcılık Ceza Muhakemesinde iddia görevini yaparak devlet adına ceza davası açan makamdır.

Hâkim Savcı hangisi üstün?

Mahkemede görülen davalar ancak hakim tarafından karara bağlanmaktadır ve duruma göre hakimin kararı savcılığın talep ettiği karardan farklı olabilir. Bu yüzden protokol açısından hakim, savcıdan daha üstündür. Savcı kamu yararı kapsamında devletin kanunlarını yerine getirmek için davaları takip etmektedir.

Stajyer avukatların üstü aranır mı?

Sonuç olarak; Stajyer avukatlarında avukatlar gibi üzerlerinin aranmaması gereklidir. ... Avukatlık Kanunu madde 58'in '… Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın ve avukat stajyerinin üzeri aranamaz.

Avukatların üst araması yapılır mı?

Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesine göre, “.... Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz”. Madde hükmünden görüleceği üzere ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamayacaktır.

Savcıların yıllık izni ne kadar?

Hâkim ve savcı adayları için mazeret izni kaç gündür? 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesi gereğince mazeret izni her yıl için 10 gündür.

Hangi davalarda savcı bulunur?

Bir duruşmada savcılar. Savcı, Ceza yargılamasında iddia makamı olarak adalete hizmet eden kişidir. Savcılık Ceza Muhakemesinde iddia görevini yaparak devlet adına ceza davası açan makamdır.

Yargıtay Cumhuriyet savcıları kimler?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (Türkiye)
Genel bilgiler
Üst kuruluşYargıtay
Adres1242. Cadde No:34 Balgat, Ankara
Yönetici(ler)Bekir Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Rıdvan Gündoğdu, Cumhuriyet Başsavcıvekili
Web sitesiyargitaycb.gov.tr
5 satır daha

Cumhuriyet Savcısı kimden emir alır?

Savcılık kurumu idari bir yapıya sahip olması nedeniyle düzenlemesinde hiyerarşi bulunmaktadır. Astlar kurum içinde üstten emir alırlar.

Türkiyede kaç tane cumhuriyet savcısı var?

1- Türkiye geneli toplam 12201 hakim ve savcı bulunmaktadır. Bunun 7853'ü (% 64,4) hakim, 4348'i (% 35,6) savcıdır; 9181'i (% 75,2) bay, 3020'si (%24,8) bayandır.

Hakim savcı nasıl giyinir?

Adli ve idari yargı ilk derece mahkemeleri ile Cumhuriyet başsavcılıklarında görev yapan hâkim ve savcıların, resmi kıyafeti Şekil 1 de görülen tipte siyah parlak kumaştan yapılmış, geniş reglan kollu, düğmesiz cübbedir.