İftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı?

İçindekiler:

  1. İftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı?
  2. İftira davası nasıl açılır?
  3. Islamda iftiranın cezası nedir?
  4. Memura iftirada bulunan kişinin şikayeti doğru değilse ne yapılır?
  5. İftira atmak yüz kızartıcı suç mudur?
  6. İftira atmanın hükmü nedir?
  7. İftira atılan biri tazminat alabilir mi?
  8. Suç uydurma suçu şikayete tabi midir?
  9. Iftira nedir açıklayınız?
  10. Iftira ne demek din?
  11. İftira ne demek din?
  12. Hakarete uğrayan memur ne yapmalı?
  13. Savcı memurun ifadesini alabilir mi?
  14. İftira atan kişiye ne denir?
  15. İftira atmak kul hakkı mıdır?
  16. Suç uydurma cezası nedir?

İftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı?

İftira suçuna maruz kalan kişi, iftiraya uğradığını kanıtlayacak delillerle birlikte asliye ceza mahkemesine dilekçe yazmalı, dilekçesinde incelenmesi gereken konuları açıkça ifade etmelidir. İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir.

İftira davası nasıl açılır?

İftira suçu kapsamında, fail masum olduğunu bildiği bir kişiye suç atmaktadır. İftira atılan kişinin bu konuda dava açabilmesi için, iftira atanın ''hukuka aykırı bir fiil işlemediğini bildiği durumlarda'' iftira atması gerekmektedir. Belirsiz olarak fiil isnat etmek, iftira suçu kapsamında değildir.

Islamda iftiranın cezası nedir?

Nitekim Hz.Peygamber (sav): “İftira eden kimse zarara uğramıştır”74, “Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söyleyerek İftirada bulunursa, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allah Tealâ onu cehenneme sokar.”75 buyurmaktadır.

Memura iftirada bulunan kişinin şikayeti doğru değilse ne yapılır?

İftiraya uğrayan memur nasıl korunur? Konuyla ilgili yasal düzenlemelere göre, yapılan soruşturma veya yargılama sonucunda memurun iftiraya uğradığı ortaya çıktığında; **Merkezde bu memurun en büyük amiri (illerde ise vali), isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından ister.

İftira atmak yüz kızartıcı suç mudur?

Yani mükerrep suç değildir. 3-) İftira suç, yüz kızartıcı bir suçtur. Yuz kızartıcı suç olmasından dolayı kanunlarda bazı hukuki sonuçlar bağlanmıştır.İftira suçundan mahkum olan kişi, Devlet memuru olamaz. ... Yani iftira suçunu olması için, failde ön bir malumat gerekir.

İftira atmanın hükmü nedir?

İftira atan kişi dünyada maneviyatına, ahirette de amellerine zarar vermiş olur. Ortaya atılan asılsız söylemler kişiler arasındaki sevgi ve saygı gibi insani değerlerin de kaybolmasına neden olur. İftira atmanın gelenek haline getirildiği bir ortamda, insanların birbirine güven duyması da mümkün değildir.

İftira atılan biri tazminat alabilir mi?

İftira atan kişiye tazminat davası açılabilir. Bu noktada kişilik haklarına saldırı ve birçok mağduriyet sebebiyle maddi ve manevi tazminat davası açılabilmektedir. İftiraya uğrayan kişi, yaşadığı zararlar sebebiyle iftira atan kişiye tazminat davası açabilir.

Suç uydurma suçu şikayete tabi midir?

Şikayet Süresi, Zamanaşımı, Uzlaşma, Görevli Mahkeme Suç uydurma suçu, şikayete bağlı suçlar arasında yer almadığından savcılık tarafından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur.

Iftira nedir açıklayınız?

İftira, Türk Ceza Kanunu'nun "Adliyeye Karşı Suçlar" bölümü, 267. maddede "yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği hâlde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idarî bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil ...

Iftira ne demek din?

Kur'ân-ı Kerîm'de iftira ve aynı kökten çeşitli kelimeler elli dokuz yerde geçmekte olup bunların çoğunda, "Allah hakkında yalan uydurma, O'nun birliği, yetkinliği ve aşkınlığı ile bağdaşmayan iddialar ileri sürme" mânasında yer almaktadır (meselâ bk. Âl-i İmrân 3/94; el-En'âm 6/21, 93, 144). ...

İftira ne demek din?

Kur'ân-ı Kerîm'de iftira ve aynı kökten çeşitli kelimeler elli dokuz yerde geçmekte olup bunların çoğunda, "Allah hakkında yalan uydurma, O'nun birliği, yetkinliği ve aşkınlığı ile bağdaşmayan iddialar ileri sürme" mânasında yer almaktadır (meselâ bk. Âl-i İmrân 3/94; el-En'âm 6/21, 93, 144). ...

Hakarete uğrayan memur ne yapmalı?

İş arkadaşlarının hakaretine uğrayan bir Devlet memuru iki işlem yapmalıdır. 1- Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak, silsile yoluyla durumu en yakın amirine bildirmelidir. Amir eğer yetkisi dahilindeyse konuya eğilmeli, değilse talebi yetkili amire bildirmelidir.

Savcı memurun ifadesini alabilir mi?

Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerin Yargılanmasında Soruşturma İzni Nedir? ... Savcılık soruşturma izni almadan şüphelinin ifadesini dahi alamaz. Özellikle belirtelim ki, soruşturma izni verildikten sonra soruşturma veya kovuşturma aşamasında suçun hukuki niteliğinin değişmesi, yeniden izin alınmasını gerektirmez.

İftira atan kişiye ne denir?

İftira eden kimseye "müfterî" denir. Ayrıca iftira etmek, aldatmak manasında "e.f.k" sülâsisinden masdar olarak "ifk" ve "b.h.t"sülâsîsinden mastar olarak da "bühtan" kelimesi kullanılmaktadır. Kur'an-ı Kerim, Peygamberlerin kıssalarını naklederken zaman zaman onların maruz kaldığı iftiraları da bildirir. Meselâ, Hz.

İftira atmak kul hakkı mıdır?

Gıybet ve iftira, İslam kurallarına göre kul hakkı olarak kabul gören davranış biçimleridir. Bu sebeple de iftira atan kişi mağfirete erişmek isterse öncelikle iftira attığı kimseden helallik istemek durumundadır.

Suç uydurma cezası nedir?

İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.