Sefaretname nedir örnek?

İçindekiler:

  1. Sefaretname nedir örnek?
  2. Sefaretname nedir divan edebiyatı?
  3. Sefaretname kelime anlamı nedir?
  4. Sefaretname kime aittir?
  5. Türk siyasi tarihi açısından çok önemli olan elçilerin yazdığı eserlere ne denir?
  6. Paris Sefaretnamesi nedir ve kime aittir?
  7. Sefaretname hangi padişaha sunulmuştur?
  8. Yirmisekiz Mehmet Çelebi hangi ülkeye yaşanmıştır?
  9. Ebubekir Ratip efendinin önerileri nelerdir?

Sefaretname nedir örnek?

Resmi görevle yurt dışına gönderilen elçilerin ya da beraberindeki kişilerin, gittikleri yerlerle ilgili izlenimlerini aktardıkları eserlerdir. Yirmisekiz Mehmet Çelebi'nin “Sefaretnamesi” ünlüdür. Edirne yakınlarında doğan Yirmisekiz Çelebi Mehmet.

Sefaretname nedir divan edebiyatı?

Siyasal bir görevle yurtdışına gönderilen elçilerin ya da bunların yanlarında bulunanların gittikleri yerin durumuna ve özelliklerine ilişkin izlenimlerini, görüşlerini, olayları anlattıkları yapıtlardır. En tanınmış örneklerden biri Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi'nin Sefaretnamesi'dir.

Sefaretname kelime anlamı nedir?

SEFÂRETNÂME. (ﺳﻔﺎﺭﺗﻨﺎﻣﻪ) i. (Ar. sefāret ve Fars. nāme “yazılı şey, kitap” ile sefāret-nāme) târih. ... Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinden başlayarak çeşitli ülkelere sefir gönderilmişse de sefâretnâme yazma geleneği XVII. yüzyılın ikinci yarısında başlar (İskender Pala).

Sefaretname kime aittir?

Elde bulunan ilk yazılı sefaretname Kara Mehmed Çelebi'nin 1655 tarihli Viyana Sefaretnamesi, son sefaretname ise Abdürrezzak Bahir Efendinin 1845 yılında kaleme aldığı, Paris-Londra Sefaretnamesi'dir.

Türk siyasi tarihi açısından çok önemli olan elçilerin yazdığı eserlere ne denir?

İlk dönemlerden itibaren ve daha yaygın biçimde sefir yerine elçi kelimesi kullanılmakla beraber bunların raporları sefâretnâme diye anılmıştır.

Paris Sefaretnamesi nedir ve kime aittir?

Yirmisekiz Mehmed Çelebi'nin Fransa Sefaretname'si, Osmanlı elçilerinin yazdıkları ve sefaretleri hakkındaki raporlarının bulunduğu eserlerin en güzel örneği ve üzerinde en fazla durulanlarındandır. Mehmed Efendi'nin söz konusu sefaretnamesi edebi ve tarihi kıymet bakımından oldukça önemlidir.

Sefaretname hangi padişaha sunulmuştur?

YİRMİ SEKİZ ÇELEBİ MEHMET EFENDİ'NİN FRANSA SEFARETNÂMESİ (1132-33 H./1720-21 M.) Padişah III. Ahmet zamanında, Fransa Devleti ile olan ilişkileri daha da geliştirmek amacıyla, Yirmi Sekiz Çelebi Mehmet Efendi, Fransa'ya “fevkalâde elçi” olarak gönderilmişi.

Yirmisekiz Mehmet Çelebi hangi ülkeye yaşanmıştır?

Yirmisekiz Mehmed Çelebi, Paris'ten döndükten sonra da çeşitli devlet görevlerinde bulundu. Siyasi bir görevle Mısır'a da gönderildi. Patrona Halil İsyanından sonra Kıbrıs'a sürülen Yirmisekiz Mehmed Çelebi, 1732'de Kıbrıs'ta öldü.

Ebubekir Ratip efendinin önerileri nelerdir?

Ratip Efendi askerî ve ekonomik bilgileri muhtemelen, ona eşlik eden teknik heyetin çevirdiği eserlerden derlemiştir. bütçe açığının azaltılması, damga resimlerinin konulması, iç ticaretin ve yerli sanatlarının geliştirilmesi, yerli malının kullanımının teşviki gibi temel konularda padişaha tavsiyeler de yer almaktadır ...