Marmara bölgesinin coğrafi özellikleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Marmara bölgesinin coğrafi özellikleri nelerdir?
  2. Marmara Bölgesinin yükseltisi fazla mıdır?
  3. Marmara bölgesinde hangi yeryüzü şekilleri bulunur?
  4. Marmara Bölgesi illeri kaç tanedir?
  5. Istanbul'da hangi iklim tipi görülür?
  6. Türkiye'nin ortalama yükseltisi fazla mıdır?
  7. Istanbul'un iklimi ve bitki örtüsü nedir?
  8. Marmara bölgesi engebeli mi?

Marmara bölgesinin coğrafi özellikleri nelerdir?

Marmara Bölgesi'nin, yer şekilleri bakımından başlıca özelliği sade bir yapıya sahip olmasıdır. Bölgede dağlık alanlar fazla yer kaplamaz. Var olan dağlar da devamlı sıralar halinde değildir. Çatalca-Kocaeli Plâtosu, Adapazarı, Bursa ve Balıkesir ovaları bölgenin başlıca düzlükleridir.

Marmara Bölgesinin yükseltisi fazla mıdır?

Türkiye'nin ortalama yükseltisi en az olan bölgesidir. Marmara Bölgesi'nin en önemli yükseltisini, güneyde Samanlı Dağları, Trakya kesiminde Karadeniz boyunca uzanan Yıldız Dağları ve güneydeki Uludağ oluşturur. Bu dağlar orta yükseltidedir. Bölgenin en yüksek dağı ise 2543 metre ile Uludağ'dır.

Marmara bölgesinde hangi yeryüzü şekilleri bulunur?

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Yeryüzü şekilleri bakımından oldukça sade ve Türkiye'nin deniz seviyesine en yakın bölgesidir.(Sakarya 31 m) Önemli ovaları; Sakarya Ovası,Bursa Ovası,Ergene Ovası Önemli Dağları; Uludağ,Samanlı Dağı,Yıldız Dağları Önemli Akarsuları; Meriç,Sakarya,Ergene,Susurluk Önemli Gölleri; İznik,Sapanca,Manyas ...

Marmara Bölgesi illeri kaç tanedir?

Marmara Bölgesi'de 11 şehirde toplamda 155 adet ilçe bulunmaktadır. Yüzölçümü bakımından en büyük şehir Balıkesir, en küçük şehir ise Yalova ilidir. En fazla ilçeye sahip şehir İstanbul iken, en az ilçeye sahip şehir Yalova ilidir.

Istanbul'da hangi iklim tipi görülür?

İstanbul ili, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz ikliminden yazları sıcak ve kışları ılık ama her mevsim yağışlı Karadeniz iklimine geçişin gerçekleştiği bir bölgede yer alır.

Türkiye'nin ortalama yükseltisi fazla mıdır?

Türkiye'nin ortalama yükseltisi, 1141 m'dir. Ortalama yükseltisi en yüksek olan bölge, Doğu Anadolu Bölgesi, en düşük olan ise Marmara Bölgesi'dir. Yükselti değişkenliği en fazla Akdeniz Bölgesi, en az ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndedir.

Istanbul'un iklimi ve bitki örtüsü nedir?

İSTANBUL - İklim ve Bitki Örtüsü İklimi: Akdeniz, Karadeniz, Balkan ve Anadolu kara ikliminin tesiri altında bulunur. Kışın Akdeniz'den gelen ılık lodosları, Balkanlar üzerinden gelen soğuk veya Karadeniz'den gelen yağışlı havalar tâkip eder. ... Genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar yağışlı ve ılık geçer.

Marmara bölgesi engebeli mi?

DAĞLARI: Ortalama yükseltini az olduğu Marmara Bölgesi'nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya'daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile.