Anayasa Mahkemesine hangi konularda bireysel başvuru yapılır?

İçindekiler:

  1. Anayasa Mahkemesine hangi konularda bireysel başvuru yapılır?
  2. Bireysel başvuru sorgulama nedir?
  3. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ne zaman sonuçlanır?
  4. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru Uyaptan yapılır mı?
  5. Bireysel başvurunun kabul edilebilirlik şartları nelerdir?
  6. Bireysel başvuru hangi koşullarda yapılır?
  7. Bireysel başvuru kapsamındaki haklar nelerdir?
  8. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru infazı durdurur mu?
  9. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ihlale karşı öngörülen yargısal başvuru yollarının tüketildiği tarihten itibaren kaç gün içerisinde yapılmalıdır?
  10. AİHM Türkçe başvuru yapılabilir mi?
  11. Bireysel başvuruların kabul edilebilirlik incelemesini yapmak hangi avrupa insan Mahkemesi organın görevidir?
  12. Avrupa insan Hakları Mahkemesi ne başvurmadan önce tüketilmesi gereken son iç hukuk yolu?
  13. Anayasa mahkemesine kimler bireysel başvuru yapamaz?
  14. Türkiye'de Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yolunun konusu nelerdir?
  15. Bireysel başvuru harcı nasıl ödenir?
  16. Bireysel başvuru hangi makama yapılır?
  17. Bireysel başvuru hangi durumlarda yapılır?

Anayasa Mahkemesine hangi konularda bireysel başvuru yapılır?

Din ve Vicdan Özgürlüğünün İhlali Nedeniyle Bireysel Başvuru
  • Örgütlenme ve toplanma hakkı
  • Mülkiyet hakkı
  • Eğitim ve Öğrenim hakkı
  • Serbest seçim hakkı
  • Temel hak ve Hürriyetlerin korunması (Etkili başvuru hakkı)
  • Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağıdır.

Bireysel başvuru sorgulama nedir?

Bireysel başvuru, herkesin Anayasa'da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye'nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ne zaman sonuçlanır?

(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru Uyaptan yapılır mı?

Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Ekranlarına eklenen “Uyap Dosya İlişkilendirme” yapısı sayesinde Danıştay, Ceza Mahkemeleri, Hukuk Mahkemeleri, İdari Mahkemeler ve Savcılıklar ile entegrasyon sağlanarak bu birimdeki dosyalara ilgili Hâkim'in onay vermesi ile erişim olanağı sağlanmıştır.

Bireysel başvurunun kabul edilebilirlik şartları nelerdir?

Kabul Edilebilirlik Koşulları Başvuru imzasız (anonim) olmamalıdır. Başvuru, daha önce AİHM ya da bir başka uluslararası organ önüne getirilmemiş olmalıdır. İhlal iddiası Sözleşme ve ek protokollerinde düzenlenen haklara ilişkin olmalıdır. Dayanaktan yoksun ya da temelsiz olmamalıdır.

Bireysel başvuru hangi koşullarda yapılır?

Bir kimsenin bireysel başvuru hakkını haiz olabilmesi için; İdarenin, kamunun veya devletin ihlale yol açtığı ileri sürülen işlem, eylem veya ihmal nedeniyle güncel-kişisel bir hakkının doğrudan etkilenmiş olması veya zarara uğraması gerekir. Kamu tüzel kişileri bireysel başvuru yapamaz.

Bireysel başvuru kapsamındaki haklar nelerdir?

Bireysel başvuru kapsamındaki haklar şu şekilde örneklenebilir: yaşam hakkı, zorla çalıştırma yasağı, suç ve cezaların kanuniliği, işkence ve eziyet yasağı, kişi hürriyeti ve güvenliği, konut ve haberleşmeye saygı, adil yargılanma hakkı, özel hayata, aile hayatına, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, düşünce, din ve ...

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru infazı durdurur mu?

Bireysel başvuru yapıldığında başvuruya konu kamu gücü işleminin infazı ya da icrası durur mu? Bireysel başvuru yapılması, kesinleşen kamu gücü işleminin icrası ya da infazını engelleyici bir etki doğurmadığı gibi kamu gücü işleminin icra/infaz edilebilirliği bireysel başvuru incelemesi süresince de devam eder.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ihlale karşı öngörülen yargısal başvuru yollarının tüketildiği tarihten itibaren kaç gün içerisinde yapılmalıdır?

Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nün “Başvuru süresi ve mazeret” başlıklı 64. maddesi şöyledir: “Bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekir.

AİHM Türkçe başvuru yapılabilir mi?

AİHM'e başvuru süresi, iç hukuk yollarının tüketildiği veya hak ihlalinin ortaya çıktığı tarihten itibaren 6 (ALTI) aydır. ... AİHM'in kullandığı resmi dilller Fransızca veya İngilizcedir. Ancak, ilk başvuru sözleşmeci devletin resmi dili kullanılarak da yapılabilir.

Bireysel başvuruların kabul edilebilirlik incelemesini yapmak hangi avrupa insan Mahkemesi organın görevidir?

Anayasa Mahkemesi, kabul edilebilirlik kriterlerine dair mevzuat hükümlerini yorumlarken, niteliği itibarıyla uygun düştüğü ölçüde AİHM'in ve bireysel başvuru yolunu tanıyan diğer ülke mahkemelerinin uygulamalarını da göz önünde bulundurmuştur.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi ne başvurmadan önce tüketilmesi gereken son iç hukuk yolu?

Anayasa Mahkemesi (AYM), koşulları varsa, tüketilmesi gereken son iç hukuk yoludur. AİHM, 14.5.2013 tarihli Hasan Uzun / Türkiye kararında, AYM'ye bireysel başvuru yolunun tüketilmesi gerektiği sonucuna varmıştır.

Anayasa mahkemesine kimler bireysel başvuru yapamaz?

Kamu tüzel kişileri bireysel başvuru yapamaz. Özel hukuk tüzel kişilerinin (sendikalar, dernekler, vakıflar, ticari ortaklıklar vb.) sadece tüzel kişiliğe ait haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunmaları mümkündür.

Türkiye'de Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yolunun konusu nelerdir?

Bireysel başvuru, herkesin Anayasa'da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye'nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur.

Bireysel başvuru harcı nasıl ödenir?

Bireysel başvuru yapmak için ücret ödemem gerekiyor mu? Bireysel başvuru harca tabidir. Başvuru ücreti Maliye veznelerine yatırılabilir. Ayrıca başvuru, doğrudan Anayasa Mahkemesine yapılıyorsa aynı anda başvuru ücreti de ödenebilir.

Bireysel başvuru hangi makama yapılır?

59 6216 sayılı Kanun'un 47. maddesinin (1) numaralı fıkrası şöyledir: “Bireysel başvurular, bu Kanunda ve İçtüzükte belirtilen şartlara uygun olarak doğrudan ya da mahkemeler veya yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla yapılabilir. Başvurunun diğer yollarla kabulüne ilişkin usul ve esaslar İçtüzükle düzenlenir.”

Bireysel başvuru hangi durumlarda yapılır?

Kişiler, Anayasa'da güvence altına alınmış temel hak-özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki birinin ihlal-edilmesi durumunda Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yapabilirler. ... Bireysel başvuru kural olarak kamu gücü işlemlerine karşı yapılır.