Aşık Veysel kimdir kısa bilgi?

İçindekiler:

  1. Aşık Veysel kimdir kısa bilgi?
  2. Aşık Veysel neler yapmıştır?
  3. Aşık Veysel mezhebi nedir?
  4. Aşık Veysel nasıl biri?
  5. Aşık Veysel Avşar mı?
  6. Alevi kızılbaş ne demek?
  7. Hangi padisah Alevileri katletti?

Aşık Veysel kimdir kısa bilgi?

Âşık Veysel gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu (, Sivas - Sivas), Türk halk ozanı. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensuptur. Âşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi.

Aşık Veysel neler yapmıştır?

Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. ... 1970'li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla'da her yıl adına şenlikler yapılır.

Aşık Veysel mezhebi nedir?

Veysel samimi bir Müslüman; insanı, tabiatı ve kâinatı anlatan içli bir halk şairidir. Hâl böyle olmakla birlikte, O'nun özellikle tasavvuf anlayışını ortaya koyan şiirlerinde vahdet-i vücût inanışını yansıtan söyleyiş özelliklerinin yanında, panteizm prensiplerini terennüm eden ifade hususiyetlerine de rastlanır.

Aşık Veysel nasıl biri?

Veysel Şatıroğlu veya lakabı ile Âşık Veysel, Türk halk ozanı. Avşar boyunun Şatırlı obasına mensuptur. Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası “Karaca” lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi.

Aşık Veysel Avşar mı?

Veysel Şatıroğlu veya lakabı ile Âşık Veysel, Türk halk ozanı. Avşar boyunun Şatırlı obasına mensuptur. Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi.

Alevi kızılbaş ne demek?

Kızılbaş, eski dinî inanış ve kültürleri ile İslamiyeti kendilerine has bir şekilde birleştirip Şiilik'ten etkilenen Safevi Tarikatı müridleri için kullanılan terim.

Hangi padisah Alevileri katletti?

yavuz sultan selim'in alevi katliamı