Asıl işveren-alt işveren ilişkisi unsurları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Asıl işveren-alt işveren ilişkisi unsurları nelerdir?
  2. Asıl işveren-alt işveren ne demek?
  3. Asıl işveren-alt işveren sözleşmesi yazılı mı?
  4. Asıl işverenin alt işverene karşı sorumluluğu var mıdır?
  5. Asıl işveren ne demek?
  6. Asıl işveren ve alt işveren işçilerine karşı nasıl bir sorumluluğa sahiptirler?
  7. İşveren alt işveren ilişkisi hangi durumlarda geçersiz sayılır?
  8. Alt işveren ne iş yapar?
  9. Alt işveren kaydı nasıl yapılır?
  10. Alt işveren nedir İş Kanunu?

Asıl işveren-alt işveren ilişkisi unsurları nelerdir?

Asıl İşveren-Alt İşveren İlişkisinin Koşulları;
  1. İşyerinde işçi çalıştıran asıl işverenin varlığı.
  2. İşin asıl işverene ait işyerinde yapılması.
  3. İşin işyerinde yürütülen mal ve hizmet üretimine ilişkin olması.
  4. İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olması.
Daha fazla öğe...

Asıl işveren-alt işveren ne demek?

Taşeron olarak da bilinen alt işveren, asıl işin belirli bir bölümünü yapmakla sorumlu olan ikinci bir işverendir. Asıl işveren, geniş çaplı bir işin belirli bir bölümünü uzmanlık, teknoloji, kapasite veya zaman gibi çeşitli sebeplerle başka bir işverene yaptırabilir. ... Alt işveren, asıl işverene karşı sorumludur.

Asıl işveren-alt işveren sözleşmesi yazılı mı?

(2) Denetim elemanlarınca veya kamu kurumlarınca yapılan bildirimler dikkate alınarak bölge müdürlüğünce Kanunun 3 üncü maddesine göre gerekli işlemler yapılır. MADDE 9 – (1) Alt işverenlik sözleşmesi asıl işveren ile alt işveren arasında yazılı şekilde yapılır.

Asıl işverenin alt işverene karşı sorumluluğu var mıdır?

4857 sayılı İş Kanununun 2/6 son cümlesi uyarınca asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerden alt işverenle birlikte sorumludur.

Asıl işveren ne demek?

Asıl İşverenin Tanımı 6289 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nu ise işvereni, “Kamu görevlisi çalıştıran kamu kurum ve kuruluşu” şeklinde tanımlanmıştır. Tabi ki, bir adi şirkette fiziki ya da fikri emek arzı suretiyle ortak olanların dışındaki ortaklar da bu kanun bakımından işveren sayılmaktadır.

Asıl işveren ve alt işveren işçilerine karşı nasıl bir sorumluluğa sahiptirler?

İşK. m. 2' de asıl işverenin sorumluluğu şu şekilde hüküm altına alınmıştır: “Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur”.

İşveren alt işveren ilişkisi hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Başka bir anlatımla işletmenin ve işin gereği ancak teknolojik nedenler var ise göz önünde tutulur. Dolayısıyla, söz konusu hükümdeki şartlar gerçekleşmeden asıl işin bölünerek alt işverene verilmesi halinde, asıl işveren-alt işveren ilişkisi geçersiz olacaktır.

Alt işveren ne iş yapar?

Alt işveren bir işverenden işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine dair yardımcı işlerde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik sebeplerle uzmanlık gerektiren işlerde alan ve görevlendirdiği işçileri sadece bu işyerinde çalıştıran diğer işveren olarak tanımlanabilir.

Alt işveren kaydı nasıl yapılır?

Alt İşveren (Taşeron) İşyeri Bildirgesi Yapılması gereken, yapılan taşeron sözleşmesi ve bir dilekçe ile SGK ya başvurmaktan ibarettir. Taşeron, dilekçesinde sunduğu sözleşmedeki asıl işverenin SGK sicil numarası üzerinden bir “alt işveren-taşeron kodu” verilmesini isteyecektir.

Alt işveren nedir İş Kanunu?

Alt işveren bir işverenden işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine dair yardımcı işlerde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik sebeplerle uzmanlık gerektiren işlerde alan ve görevlendirdiği işçileri sadece bu işyerinde çalıştıran diğer işveren olarak tanımlanabilir.