Koçgiriler Kürt mü?

İçindekiler:

  1. Koçgiriler Kürt mü?
  2. Kureyşan aşireti nereden gelir?
  3. Celali aşireti hangi illerde?
  4. Koçgiri katliamını kim yaptı?

Koçgiriler Kürt mü?

Koçgiri aşireti; kendi arasında 16 kabileden oluşan Kızılbaş Kürt denilen Alevi inançlı Kürtlerden oluşur, ana dilleri Kürtçenin Kurmanci lehçesidir. Suşehri, Hafik (Koçhisar), Kemah, Kuruçay Ovacık, Zara, İmranlı, Divriği, Refahiye, Kangal ve çevresinde 135 köy ile en az 40.000 nüfustan oluştuğu tahmin ediliyordu.

Kureyşan aşireti nereden gelir?

Kureyşan ya da Kureyşan Ocağı, Tunceli'de bulunan aşiretin adıdır. ... İlk olarak Adıyaman'a (Binzet ailesi ve Recep-Bistikan Yargucı ailesi ataları)yerleşen aşiret daha sonra Bingöl, Erzincan, Tunceli, Erzurum ve Elazığ ilinin köylerine yerleşir.

Celali aşireti hangi illerde?

Celali aşireti, İran, Türkiye ve Rusya'nın sınırlarının kesiştiği üçgen bölgede Kürd aşiretlerinin en büyük aşiret konfederasyonlarından biridir. Bu aşiret konfederasyonunun mensupları Kuzey Kürdistan'da Büyük Ağrı ve Doğu Kürdistan'da ise Küçük Ağri Dağı ve Urmiye bölgesinde yaşıyorlardı.

Koçgiri katliamını kim yaptı?

Süvari Alayı'nın bir grup asker kaçağını yakalamak isterken baskına uğramasıyla 'de başlamıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti Sakallı Nurettin Paşa'nın Merkez Ordusu'nun emrinde Topal Osman Ağa'nın bizzat komuta ettiği 42. ve 47. Giresun Alayları'nı isyanı bastırmakla görevlendirmiştir.