Kesirlerde toplama çıkarma nasıl olur?

İçindekiler:

  1. Kesirlerde toplama çıkarma nasıl olur?
  2. Kesirler nasıl çarpılır?
  3. Paylar eşitse çıkarma nasıl yapılır?
  4. Çarpmada payda çarpılır mı?
  5. Ondalık kesirler nasıl çarpılır?

Kesirlerde toplama çıkarma nasıl olur?

Eğer kesirlerde paydalar eşitse toplama ve çıkartma işlemi yapılırken öncelikle paylar toplanır ya da işleme göre çıkartılır. Bu işlemin sonucu paya yazılır. Payda kısmı zaten aşit olduğu için de payda doğrudan sonuca yani payda kısmına yazılır.

Kesirler nasıl çarpılır?

Kesirli sayıları çarpmak için tek yapman gereken, pay ve paydaları çarparak sonucu sadeleştirmektir. Kesirli sayıları bölmek için, sadece kesirlerden birinin pay ve paydasının yerini değiştirmen, sonucu diğer kesirle çarpman ve sonucu sadeleştirmen gerekir.

Paylar eşitse çıkarma nasıl yapılır?

Yani toplayacağınız veya çıkaracağınız kesirlerdeki, kesir çizgisinin altındaki sayılar aynı olmalıdır. 2/3 + 1/3 = 3/3 Paydalar eşitse, payları topluyorsunuz. Paydalardan birini yazıyorsunuz. 2/3 - 1/3 = 1/3 Eşit paydalı çıkarma işleminde paylarda normal çıkarma işlemi yapıyorsunuz.

Çarpmada payda çarpılır mı?

Kesirlerde Çarpma. Kesirlerin paylarını çarp. Pay, kesrin üstündeki, payda ise altındaki sayıdır. Kesirleri çarparken ilk adım, kesirleri pay ve paydalar yan yana gelecek şekilde sıralamaktır.

Ondalık kesirler nasıl çarpılır?

3) Ondalık sayılarda çarpma işlemi toplama ve çıkarma işlemlerindeki gibi yapılmaz. Çarpma işleminde virgül yokmuş gibi sayılar çarpılır. İşlem sonunda çarpılan sayıların virgülden sonraki basamak sayılarının toplamı kadar çıkan sonuç sağdan sola virgül ile ayrılır.