GVK 94 madde nedir?

İçindekiler:

  1. GVK 94 madde nedir?
  2. Gelir Vergisi Kanunun 94 maddesine göre vergi tevkifatı yapmakla yükümlü olan kimdir?
  3. Gelir Vergisi Kanunu nun 94 maddesine göre çiftçilere yapılan doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemeleri için tevkifat oranı yüzde kaç olarak belirlenmiştir?
  4. Ücret ve ücret sayılan ödemeler nelerdir?
  5. Gelir Vergisi Kanunu bakımından zarar nedir?
  6. GVK 33 madde nedir?
  7. Vergi stopajını vergi dairesine yatırma yükümlülüğü kime aittir?
  8. Dar mükelleflerin tevkif suretiyle vergilendirilmiş Aşağıdaki gelirlerden hangisi için yıllık gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğü vardır?
  9. 18 inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri nelerdir?
  10. GV tevkifat nedir?
  11. Ücret sayılmayan ödemeler nelerdir?
  12. Ücret nedir çeşitleri nelerdir?
  13. Geçmiş yıl zararları hangi beyannamede nerede gösterilir?
  14. Geçmiş yıl zararları beyannamede nerede gösterilir?
  15. Diğer kazanç ve irat nedir?
  16. Aşağıdakilerden hangisi vergi sorumlusudur?
  17. Vergi vermek hangi sorumluluktur?
  18. Dar mükellefiyete tâbi olanların yıllık beyanname ile bildirmeye mecbur olmadıkları kazanç ve iratlardan vergisi tevkif suretiyle alınmamış olanlar nelerdir?
  19. Istisna kapsamındaki serbest meslek gelirleri GVK 18 ne demek?

GVK 94 madde nedir?

“Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi ...

Gelir Vergisi Kanunun 94 maddesine göre vergi tevkifatı yapmakla yükümlü olan kimdir?

GVK'nın 94. maddesi uyarınca vergi tevkifatı yapmak zorunda olan kişi ve kuruluşlardan gerçek kişi durumunda bulunan serbest meslek erbabı ve çiftçiler; ticari, mesleki ve zirai işleriyle ilgili olarak yaptıkları ödemelerden vergi tevkifatı yapmak zorundadırlar.

Gelir Vergisi Kanunu nun 94 maddesine göre çiftçilere yapılan doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemeleri için tevkifat oranı yüzde kaç olarak belirlenmiştir?

Davalı idarece 09 tarihli yazı ile yapılan ödemenin “doğrudan gelir desteği” kapsamında olmadığı, bu nedenle anılan ödemelerin 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94/11-a-ii maddesi kapsamında %2 tevkifata tabi olduğu bildirilmiştir.

Ücret ve ücret sayılan ödemeler nelerdir?

Ücret Sayılan Ödemeler
  • Kanunun 23'üncü maddenin 11 numaralı bendine göre istisna dışında kalan emeklilik, malüliyet, dul ve yetim aylıkları;
  • Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler;
Daha fazla öğe...•BE

Gelir Vergisi Kanunu bakımından zarar nedir?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 88'inci maddesine göre, gelirin toplanmasında gelir kaynaklarının bir kısmından hasıl olan zararlar diğer kaynakların kazanç ve iratlarına mahsup edilmektedir. Yapılan bu mahsup neticesinde kapatılmayan zarar kısmı, beş yılı geçmemek kaydıyla müteakip yılların gelirinden indiri lebilmektedir.

GVK 33 madde nedir?

MADDE 33 – Bu Kanunun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (13) numaralı bendi ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde yer alan indirim kapsamındaki faaliyet alanlarında hizmet veren işverenlerin, destek personeli hariç olmak üzere, münhasıran ...

Vergi stopajını vergi dairesine yatırma yükümlülüğü kime aittir?

Vergi sorumlusu, başkasının vergisini vergi dairesine yatırmak durumunda olan kişidir. Vergiden sorumlu kişi ise “genellikle” asıl mükellef veya vergi sorumlusu görevini yapmaz (veya yapamaz) ise o vergiyi ödemek zorunda olan kişidir.

Dar mükelleflerin tevkif suretiyle vergilendirilmiş Aşağıdaki gelirlerden hangisi için yıllık gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğü vardır?

Dar mükellefiyette; Dar mükellef gerçek kişiler ticari kazançları ve gerçek usulde tespit edilen zirai kazançları ile tevkif yoluyla vergilendirilmemiş serbest meslek kazançları için yıllık beyanname vermek zorundadır. Tevkif yoluyla vergilendirilmiş serbest meslek kazançları için yıllık beyanname verilmeyecektir.

18 inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri nelerdir?

Telif kazançlarının vergilendirilmesi ile ilgili olarak, GVK'nun 18. maddesinde yer alan, “serbest meslek kazançlarında istisna” başlığını taşıyan düzenleme ile; “Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, ...

GV tevkifat nedir?

Tevkifat, vergi bakımından, vergiler üzerinde bölüşme ya da kesinti yapma anlamına gelir. Normal ya da irsaliyeli faturadan hiçbir farkı olmayan tevkifatlı faturayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise, faturaya işlenen verginin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülerek iki taraftan da vergi alınıyor olmasıdır.

Ücret sayılmayan ödemeler nelerdir?

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık ilişkisi niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması ücretin niteliğini ...

Ücret nedir çeşitleri nelerdir?

Ücret türleri; asıl ücret, ücret ekleri (ikramiye, prim, komisyon, kardan pay alma), parça başına (akort) ücret ve yüzde yöntemine göre ücret ve bahşişler olarak sıralanabilir.

Geçmiş yıl zararları hangi beyannamede nerede gösterilir?

Cari yıl kazancının bulunması durumunda geçmiş yıl zararları geçici vergi beyannamesinde de indirilebilir. Ancak kurumlar vergisi beyannamesinden farklı olarak, bu zararlar her yıl için ayrı ayrı yazılmak suretiyle değil, toplu olarak geçici vergi beyannamesinde gösterilebilmektedir.

Geçmiş yıl zararları beyannamede nerede gösterilir?

Beyannamenin 4 no.lu tablosu geçmiş yıl zararlarının yazılması gereken tablodur. Bu tabloda yer alan zararların, zarar olsa dahi indirilecek istisna ve indirimler yapıldıktan sonra kalan tutarla sınırlı olarak, mahsuba konu edilmesi gerekir.

Diğer kazanç ve irat nedir?

Vergiden muaf esnafın bu faaliyetinden elde ettiği gelirin, alış ve gider belgelerinde yer alan tutarın iki katını; kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri gelirin, aldıkları müstahsil makbuzlarında yer alan satış tutarları toplamını aşan kısmı da diğer kazanç ve irat ...

Aşağıdakilerden hangisi vergi sorumlusudur?

Vergi Usul Kanunu'nun 8. maddesinde vergi sorumlusu; vergi borcunun ödenmesi bakımından vergi dairesine muhatap olan kişi olarak tanımlanmıştır. Verginin asıl borçlusu vergi yükümlüsüdür. Zira vergiyi doğuran olay yükümlünün kişiliğinde gerçekleşmiştir. Ödeme gücüne sahip olan da yükümlüdür.

Vergi vermek hangi sorumluluktur?

Birincisi, Kanun'un 9. maddesinde düzenlenen sorumluluk uygulamasıdır. Bu maddede düzenlenen sorumluluk, tevkifat sorumluluğudur. ... Bu madde gereği, Hazineye intikal etmeyen vergiden, alım-satıma taraf olanlar veya hizmetten yararlananlar, koşulların yerine gelmesi durumunda sorumlu tutulabilmektedir.

Dar mükellefiyete tâbi olanların yıllık beyanname ile bildirmeye mecbur olmadıkları kazanç ve iratlardan vergisi tevkif suretiyle alınmamış olanlar nelerdir?

- Dar mükellefiyette tamamı Türkiye' de tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan: ücretler, serbest meslek kazançları, menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlardan ibaret ise bu gelirler için yıllık beyanname verilmez ve diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye ...

Istisna kapsamındaki serbest meslek gelirleri GVK 18 ne demek?

Telif kazançlarının vergilendirilmesi ile ilgili olarak, GVK'nun 18. maddesinde yer alan, “serbest meslek kazançlarında istisna” başlığını taşıyan düzenleme ile; “Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, ...