İçindekiler:
- Alaca hastalığı nedir neden olur?
- Alaca hastalığı nasıl tedavi edilir?
- Alaca hastalığı kuranda geçiyor mu?
- Vitiligo hastalığı tamamen geçer mi?
- Vitiligoyu ne çoğaltır?
- Vitiligo olup olmadığı nasıl anlaşılır?
- Vitiligo başlangıcı nedir?
- Cüzzam ve alaca hastalığı ne demek?
- Vitiligo hastalığı kalıcı mıdır?
- Vitiligo hastalığı kendiliğinden geçer mi?
- Vitiligo için hangi besinler iyi gelir?
Alaca hastalığı nedir neden olur?
Kısaca cilt yüzeyini kaplayan pigmentlerin hasar alması neticesinde, deride oluşan kalıtsal bir deri
hastalığı denmektedir. Bu
hastalık cilt üzerinde beyaz lekeler oluşturur. Bunun nedeni ise bağışıklık sisteminin pigment üretimi gerçekleştiren hücrelere saldırmasıdır.
Alaca hastalığı nasıl tedavi edilir?
Bulaşıcı olmayan Vitiligo genellikle cildin güneş ışınlarına yoğun olarak maruz kalan bölgelerinde görülür. Halk arasında
ala hastalığı olarak ta bilinir. Vitiligo
tedavisinde topikal kremler, lokal ultraviyole ışın
tedavisi (UVB) tercih
edilir.
Hastalık tam olarak iyileşmeyebilir.
Alaca hastalığı kuranda geçiyor mu?
Kuran-ı Kerim'de Vitiligo Kuran'da da vitiligodan bahsedilmektedir. Ali İmran Suresi 49. ayet: Diyanet İşleri 3/ÂLİ İMRÂN-49: Allah, onu İsrailoğullarına bir Peygamber olarak gönderecek (ve o da onlara şöyle diyecek): 'Şüphesiz ben size Rabbinizden bir mucize getirdim.
Vitiligo hastalığı tamamen geçer mi?
Vitiligoda deri renginin kendiliğinden tekrar oluşması ortalama %10-20 hastada sıklıkla güneş gören yerlerde ve daha çok genç hastalarda gelişir. Ancak yine de bu şekilde tatmin edici sonuçların oluşması çok nadirdir. Bugün için
vitiligonun kesin bir
tedavisi yoktur.
Vitiligoyu ne çoğaltır?
Çoğu hasta, hastalığın başlangıcını güneşe aşırı maruziyet ile Ilişkilendirmiştir ve güneş köbnerizasyona yol açabilmektedir.
Vitiligo cerrahi operasyon, radyoterapi, şiddetli güneşyanığı, psoriasis ve egzamalar sonrasıda Köbner fenomeni nedeni ile oluşabilir.
Vitiligo olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Vitiligonun en önemli belirtisi, cilt renginin düzensiz şekilde kaybıdır. Deride beyaz veya açık renk lekeler halinde görülür, ancak her beyaz leke
vitiligo değildir. Genellikle, renk değişikliği ilk olarak eller, ayaklar, kollar, yüz ve dudaklar gibi güneşe daha çok maruz kalan bölgelerde görülür.
Vitiligo başlangıcı nedir?
Vitiligonun ilk ve en genel belirtisi, deride belirli bir noktanın aniden beyazlamasıdır. Bazı durumlarda küçük beyaz bir leke zamanla büyüyerek derinin önemli bir bölümünü kaplayacak boyutlara ulaşabilir.
Cüzzam ve alaca hastalığı ne demek?
Cüzzam hastalığı (Hansen
hastalığı olarak da bilinir) Mycobacterium leprae adı verilen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu bakteriler çok yavaş büyür ve enfeksiyon
belirtileri geliştirmesi 20 yıla kadar sürebilir.
Vitiligo hastalığı kalıcı mıdır?
Vitiligo bağışıklık sistemi ile ilgili bir
hastalık olup, bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi güçlendirildiğinde, tamamen kaybolabilir veya sınırlı kalabilir.
Vitiligo hastalığı kendiliğinden geçer mi?
Vitiligonun tedavi edilmesi bu anlamda hastanın tüm yaşamını etkileyebilir.
Vitiligo kendiliğinden geçebilir mi? Vitiligolu hastaların ortalama yüzde 10-20'sinde sıklıkla güneş gören yerlerde ve daha çok genç hastalarda deri rengi değişik oranlarda
kendiliğinden geri gelebilir.
Vitiligo için hangi besinler iyi gelir?
Oğul otu, meyan kökü, anason, defne, üzerlik tohumu, karabaş otu vitiligoda faydalı bitkilerdir. Bitkilerin yanı sıra yine kişiye özel hazırlanmış bitki özleri damlası mutlaka kullanılmalıdır. Vitamin desteği olarak saf arı poleni günde 1-2 tatlı kaşığı yenmelidir. Bira mayası içeren malt içecekler de faydalıdır.