Irad mesel ne demek?

İçindekiler:

  1. Irad mesel ne demek?
  2. Israili mesel ne demek?
  3. Irsalimesel hangi konu?
  4. Kirpikleri uzundur yârin hayâle sığmaz kimin?

Irad mesel ne demek?

Bedî' ilminde anlama güzellik katan edebî sanatlardan olan irsâl-i mesel şiirde veya nesirde bir fikri, bir görüşü ispat etmek, açıklamak, söze kuvvet ve güzellik katmak amacıyla söz arasında atasözü, vecize, hikmetli sözler, deliller ve misaller getirmektir. Buna îrâdmesel de denir.

Israili mesel ne demek?

İrsal-i mesel: Anlatıma güç kazandırmak amacıyla sözde, yazıda ya da şiirde atasözü, özdeyiş ya da çok bilinen, yaygın bir sözü kullanma. Divan şiirinde çokça başvurulan bir yoldur. Özellikle hakîmane şiirlerde rastlanır. Gönül sevdiğinden soğur / Görülmeyi görülmeyi.

Irsalimesel hangi konu?

Örneklendirme, örnek getirme anlamına gelir. Edebiyatta bir düşünceyi, bir konu ile ilgili atasözü ya da özlü sözle anlatma sanatına irsal-i mesel denir. Bir düşünceyi, konu ile ilgili bir atasözü, deyim ya da tanınmış bir söz ile açıklama, aydınlatma sanatıdır.

Kirpikleri uzundur yârin hayâle sığmaz kimin?

"Mızrak çuvala sığmaz." atasözünü 17.yy şairi Hevâyî şöyle kullanmış: Kirpikleri uzundur yârin hayâle sığmaz Eski meseldir âşık mızrak çuvala sığmaz "(Ey) âşık, yârin kirpikleri uzundur, hayâle sığmaz; eski atasözüdür, mızrak çuvala sığmaz."