7 sınıf matematik oran orantı nedir?

İçindekiler:

  1. 7 sınıf matematik oran orantı nedir?
  2. Doğru ve ters orantı nedir?
  3. Ters orantı ve doğru orantı arasındaki fark nedir?
  4. Ters orantili olunca ne olur?
  5. Ters orantı nasıl anlatılır?

7 sınıf matematik oran orantı nedir?

Orantı: İki oranın eşitliğine orantı denmektedir. Yani hem pay hem de payda açısından bir kesir içerisinde aynı sayı üzerinden bölünebiliyorsa doğru orantı şeklinde ele alınır.

Doğru ve ters orantı nedir?

Doğru Orantı: Bir orantıda iki çokluktan birinin azalırken diğeri de azalıyorsa veya biri artarken diğeri de artıyorsa bu iki çokluk doğru orantılı çokluktur. Ters Orantı: Bir orantıda iki çokluktan biri azaldıkça diğeri artıyorsa veya biri artarken diğeri azalıyorsa; böyle orantılara ters orantı denir.

Ters orantı ve doğru orantı arasındaki fark nedir?

Doğru orantının aksine iki çokluk üzerinde biri artarken diğeri azalıyorsa ya da biri artarken diğeri artıyor ise ona ters orantı denir.

Ters orantili olunca ne olur?

Birbirine bağlı iki çokluktan biri artarken diğeri aynı oranda azalıyor ise, veya biri azalırken diğeri aynı oranda artıyor ise bu tür çokluklara “ters orantılıdır” denir. şeklindedir.

Ters orantı nasıl anlatılır?

Ters orantı: Eğer iki çokluktan biri artarken diğeri aynı anda azalıyorsa ya da biri azalırken diğeri aynı oranda artıyorsa buna ters orantı denir. Yani iki çokluk üzerinde birbirine karşı zıt bir eşitlik bulunmaktadır. Ters orantı içerisinde bir rakam artarken diğer rakam azalır.