Pilye neden yasak?

İçindekiler:

  1. Pilye neden yasak?
  2. Kolonda boyuna donatı ne işe yarar?
  3. Etriye nedir ve önemi?
  4. Kiriş montaj donatısı nedir?
  5. Pilye donatı ne işe yarar?
  6. Şapo Demir nedir?
  7. Kolonda çiroz ne işe yarar?
  8. Kolon ne işe yarar inşaat?
  9. Etriye yaparken nelere dikkat edilmeli?
  10. Çift etriye neden yapılır?
  11. Montaj donatısı nedir inşaat?
  12. Hatıl kiriş nedir?
  13. Boyuna donatı nerelerde kullanılır?
  14. Enine ve boyuna donatı nedir?
  15. Pas payı ne demek?
  16. Ilave donatı neden atılır?
  17. Çiroz deliği nedir?
  18. Çiroz donatısı ne demek?
  19. Kolon nedir bina?

Pilye neden yasak?

Geçmiş yıllarda hem çekme hem de kesme donatısı olarak kullanılan pilyeler, yeni yönetmeliklerle birlikte kesme donatısı olarak kullanılamamaktadır. ... Bu yüzden kesme çatlağını dik karşılayacak şekilde tasarlanan pilye donatısı, çatlak ters yönde oluştuğu takdirde görevini yerine getiremeyecektir.

Kolonda boyuna donatı ne işe yarar?

Boyuna Donatı: Normal kuvvet ve eğilme momentlerini karşılar. Bu demir'in ne işe yaradığını daha iyi anlatmak gerekirse; Kolon gelen dikey kuvvetlere karşı dayanımını sağlar ve aldığı yükü/kuvveti temele kadar aktarımını sağlamaktadır. Etriye Demiri: Kesme kuvvetini ve burulma momentini karşılar.

Etriye nedir ve önemi?

Etriyeler boyuna donatının burkulma boyunu kısaltır. Boyuna donatılara klavuzluk eder. Etriye, kesit içerisindeki boyuna donatılara klavuzluk ederek, kalıp içerisinde donatıların istenilen şekilde düzenlenmesini, inşaat demirinin dik ve düzgün bir şekilde tutulmasını sağlar. En önemli donatı: Etriye.

Kiriş montaj donatısı nedir?

Kiriş donatıları montaj, esas (düz demir), pilye ve etriye donatılarıyla yapılır. Kirişlerde çapı 12 mm (Ø12) den aşağı donatı kullanılmaz. ... Kolon ile birleşim yeri dışındaki etriye yerleri işaretlenerek tel ile bağlanır. Kiriş başlangıcına mesnet donatıları hazırlanır ve bağlanır.

Pilye donatı ne işe yarar?

Kesme kuvvetini karşılamak üzere betonarme kiriş ve döşemelere yerleştirilen, özel şekilde bükülmüş betonarme demiridir. Beton içerisine çekme ve basınç yüklerini karşılaması için konan şekillendirilmiş demirdir. Pilyenin üstü çekmeye altı basınca karşı çalışır.

Şapo Demir nedir?

Şapo “ilave mesnet donatısı” demektir. Yani ilave L şeklinde bir demirdir. Kolon kiriş birleşim yerlerinde kullanılır. Şapo, kırılmaları engellemek için önemlidir.

Kolonda çiroz ne işe yarar?

Betonarme yapıların kolon ve perdelerinde kullanılan, donatıların birbirine kenetlenerek birlikte çalışmasını sağlayan S şeklindeki etriyelere çiroz denir. Bazı bölgelerde es demiri ve kapı kilidi olarak da adlandırılmaktadır. Çiroz, deprem kuvvetine karşı koyabildiği için oldukça önemlidir.

Kolon ne işe yarar inşaat?

Kolon veya sütun, taşıyıcı sistemde düşey yapı elemanlarına verilen isimdir. Yapıda dış ve iç etkilerden oluşan kuvvetleri (moment, kesme kuvveti vb.) temellere, dolayısı ile zemine aktarırlar.

Etriye yaparken nelere dikkat edilmeli?

Etriye ölçüleri doğru alınmalı ve köşe açılarına dikkat edilmelidir. Genelde köşe açıları 90 derece olur. Düzgünlüğü kontrol edilmeli ayrıca çivilerin boylarına da özen gösterilmelidir. Etriye kıvırma makinesinin ayarları doğru yapılmalı ve elektrik akımına dikkat edilmelidir.

Çift etriye neden yapılır?

Çift etriye hem sünekliği hem de dayanımı çok artırır, bunun nedeni etriyenin serbest açıklığının ve adımının küçülmesidir. Fretli kolon hem süneklik hem de dayanım açısından etriyeliye göre daha etkindir. Kirişlere gelen kesme kuvvetini bu donatılar karşılar.

Montaj donatısı nedir inşaat?

Basınç donatısına inşaat uygulamalarında montaj donatısı adı da verilmektedir. ... Donatıyı olması gereken pas payı derinliğinde tutmak, donatının korozyona, yangına vb. gibi etkilere karşı korur ayrıca betonla olan aderansını arttırır.

Hatıl kiriş nedir?

Kiriş Hatıllar: Altında dolu duvar parçası bulunmayan (düşeyde boşluklu duvar parçası bulunan veya hiç duvar bulunmayan) açıklıklarda yük aktarımı sağlayan yapı elemanlarıdır. Duvar Üstü Hatıllar: Döşemelerden gelen yüklerin duvarlara düzgün şekilde yayılmasını temin eden yapı elemanlarıdır.

Boyuna donatı nerelerde kullanılır?

Boyuna donatı, betonarme bir yapının kolon, beton kiriş gibi elemanında uzunluğu istikametinde yerleştirilen ve yönetmeliklerde belirlenen uzunluktan kısa olmaması zorunlu olan donatıya denilir.

Enine ve boyuna donatı nedir?

Kolon, kiriş gibi bir betonarme elemanın uzun doğrultusu boyunca yerleştirilen donatıya boyuna donatı denilir. Donatı miktarı, hesap sonucu ortaya çıkan ve yönetmelik gereği mecburen yerleştirilmesi gereken donatılardan oluşur. ... Kesitlerdeki donatının hesaplanması, kesite tesir eden en büyük momente göre yapılır.

Pas payı ne demek?

Paspayı, beton bir yapının dış kısmı ile donatı arasındaki mesafeyi ifade eder. Beton ile donatı çubukları arasındaki mesafeye denir. Bu mesafe, yapı mühendisi tarafından belirtildiği gibi minimum bir mesafe olmalıdır. Yeterli miktarda paspayi sahip olmak, takviye çubuklarının korozyon oranını azaltır.

Ilave donatı neden atılır?

İlave donatı (şapo); Betonarme kiriş ve döşemelerde aşırı çekme gerilmelerini karşılamak üzere mesnetler de ek olarak en üste konan özel şekilli demirlerdir.

Çiroz deliği nedir?

Betonarme yapılarda; kolon ya da perde yapımında kullanılan etriye şekline çiroz denir. Düşey donatıların etrafının etriyeyle dolanılamadığı durumlarda kullanılır. ... Çirozlar kolonlarda köşedeki çubuklarla aralarına konan boylama çeliklerinin bağlantısını sağlamak için de kullanılır.

Çiroz donatısı ne demek?

Betonarme yapıların kolon ve perdelerinde kullanılan, donatıların birbirine kenetlenerek birlikte çalışmasını sağlayan S şeklindeki etriyelere çiroz denir. Bazı bölgelerde es demiri ve kapı kilidi olarak da adlandırılmaktadır. Çiroz, deprem kuvvetine karşı koyabildiği için oldukça önemlidir.

Kolon nedir bina?

Kolon veya sütun, taşıyıcı sistemde düşey yapı elemanlarına verilen isimdir. ... Kolonlar yapı sistemlerinde, genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.