Istirdat davası ne zaman açılır?

İçindekiler:

  1. Istirdat davası ne zaman açılır?
  2. Istirdat davasına hangi mahkeme bakar?
  3. Istirdat davası en geç ne zaman açılır?
  4. Istirdat davası yerine sebepsiz zenginleşme davası açılabilir mi?
  5. Istirdat davası arabuluculuğa tabi mi?
  6. Istirdat davası kısmi açılır mı?
  7. 3 kişi istirdat davası açabilir mi?
  8. Istirdat davası hangi Yargılama Usulü?
  9. Genel kurul kararının iptali arabuluculuğa tabi mi?
  10. Istirdat davası belirsiz alacak davası olarak açılabilir mi?
  11. Istirdat davasında arabuluculuk zorunlu mu?
  12. Istirdat davası basit yargılama mı?
  13. Hangi tüketici uyuşmazlıkları arabuluculuğa tabi?
  14. Genel kurul kararı nasıl iptal edilir?
  15. Anonim ortaklıklarda yönetim kurulu kararlarının iptali mümkün müdür?
  16. Cebri icra tehdidi altında borcu ödemek zorunda kalan borçlu ödediği paranın geri verilmesi için hangi davayı açmalıdır?
  17. Ipoteğin fekki arabuluculuk zorunlu mu?
  18. Iş mahkemesinde görülen davalar dan hangilerinde arabulucuya başvuru zorunludur?
  19. Istirdat davası kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Istirdat davası ne zaman açılır?

İstirdat davası süreye tabidir. İcra takibine konu edilen alacağın ödenmesinden itibaren 1 yıl içerisinde dava açılmalıdır. Bu süre hak düşürücü süre olup, zamanaşımı ile karıştırılmaması gerekmektedir. Bir (1) yıllık sürenin geçmesi ile birlikte dava açılırsa, mahkeme re'sen süre incelemesi yapar ve dava reddedilir.

Istirdat davasına hangi mahkeme bakar?

Daha çok icra dairesinin bulunduğu ve davalık kişinin yerleşim yeri mahkemesi olduğunu söylemek mümkündür. Daha detaylı açıdan ise genel mahkeme olarak asliye hukuk mahkemelerinin istirdat davasına baktığını eklemek gerekir. Yaşanan herhangi bir sorun karşısında, istirdat davası icra üzerinden açılır.

Istirdat davası en geç ne zaman açılır?

İstirdat davası, 1 yıllık hak düşürücü süreye tabidir. Hak düşürücü süreye tabi olması nedeni ile süre mahkemece re'sen gözetilir. Bu süre borç olmayan paranın, icra dairesine tamamen ödendiği günden itibaren başlamaktadır. Dolayısı ile dava bu süre içerisinde açılmalıdır.

Istirdat davası yerine sebepsiz zenginleşme davası açılabilir mi?

İstirdat Davası Açılamayan Haller Kendisine karşı icra takibi yapılmamış olan kişi, borçlu olmadığı bir parayı ödemiş olduğu iddiası ile istirdat davası açamaz; şartları varsa, ancak TBK m.78'e göre sebepsiz zenginleşme davası açabilir.

Istirdat davası arabuluculuğa tabi mi?

Dava, doğrudan istirdat şeklinde açılıyorsa, bu kez de açıkça alacak talebi olduğundan arabuluculuğa tabi olduğu açık. ... Zorunluğa uyulmaması durumunda mahkeme tarafından 1 haftalık kesin süre verilir aksi takdirde dava usulden reddedilecektir.

Istirdat davası kısmi açılır mı?

Burada dikkat edilmesi gereken şey, tüm alacağın aynı hukuki nedene dayalı olmasıdır. Bundan dolayı da kısmi davanın konusu olan alacağın da aynı hukuki nedene dayanması gerekmektedir. Bu durumda istirdat davası kısmi dava şeklinde açılabilir.

3 kişi istirdat davası açabilir mi?

Bir kişi mağdursa yani borçlu olmadığı halde borçlu gibi gösterip parası alınmış ise istirdat davası açabilir. Fakat üçüncü bir kişinin istirdat davası açması mümkün değildir. ... Yani istirdat davası yalnızca borçlu olan kişinin, açması gereken bir davadır.

Istirdat davası hangi Yargılama Usulü?

Konusunu düşündüğümüz zaman Eda davası olan İstirdat davasının geri alma davası olduğunu düşünebiliriz. Mahkeme basit yargılama usulüne göre davayı görecektir. Hukuk düzeninde istirdat davası İcra hukukunun konusu olup, İcra ve İflas kanunu Madde 72 de düzenlenmiştir.

Genel kurul kararının iptali arabuluculuğa tabi mi?

Zorunlu arabuluculuk kurumu; konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkındaki ticari davalar için dava şartı olarak getirilmektedir. ... Örneğin; genel kurul kararının iptali davası için arabulucuya başvurulması zorunlu değildir.

Istirdat davası belirsiz alacak davası olarak açılabilir mi?

İstirdat Davası Belirsiz Alacak Davası Olarak Açılabilir Mi? Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 107. maddesine göre davanın açıldığı tarihte alacak miktarının yahut değerinin tam bilinememesi nedeniyle veya imkansız olduğu hallerde asgari miktar belirterek belirsiz alacak davası açılabileceği belirtilmiştir.

Istirdat davasında arabuluculuk zorunlu mu?

Açılan davada davacının talebi, bir miktar paranın ödenmesi, alacak veya tazminat değil kıymetli evrak olarak çeki haksız olarak elinde bulundurduğu iddia edilen hamilden çekin iadesidir. Bu itibarla TTK'nin 792. maddesi kapsamında açılan çek istirdadı davasında arabulucuya başvurmak dava şartı değildir.

Istirdat davası basit yargılama mı?

Konusunu düşündüğümüz zaman Eda davası olan İstirdat davasının geri alma davası olduğunu düşünebiliriz. Mahkeme basit yargılama usulüne göre davayı görecektir. Hukuk düzeninde istirdat davası İcra hukukunun konusu olup, İcra ve İflas kanunu Madde 72 de düzenlenmiştir.

Hangi tüketici uyuşmazlıkları arabuluculuğa tabi?

Tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin dava şartı arabuluculuk düzenlemesinde ; Tüketici Hakem Heyetleri'nin görevi kapsamında olan, tüketici işlemi mahiyetinde olan ve taşınmazın aynından kaynaklanan uyuşmazlıklar dışında kalan ve doğrudan Tüketici Mahkemeleri'nde açılan davalar, zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.

Genel kurul kararı nasıl iptal edilir?

6102 sayılı TTK m. 445 uyarınca: “446'ncı maddede belirtilen kişiler, kanun veya esas sözleşme hükümlerine ve özellikle dürüstlük kuralına aykırı olan genel kurul kararları aleyhine, karar tarihinden itibaren üç ay içinde, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinde iptal davası açabilirler.” Her ...

Anonim ortaklıklarda yönetim kurulu kararlarının iptali mümkün müdür?

6102 sayılı TTK yönetim kurulu kararlarını düzenleyen m. 390- 391. maddelerinde yönetim kurulu kararlarının iptaline ilişkin açık bir hükme yer vermemiştir.45 Esasen TTK m. 391 gerekçesinde yer alan ilk ifade “yönetim kurulu kararları iptal edilemez” şeklindedir.

Cebri icra tehdidi altında borcu ödemek zorunda kalan borçlu ödediği paranın geri verilmesi için hangi davayı açmalıdır?

Kişi aleyhine icra takibi açılmış, icra takibine itiraz edilmediği için kesinleşmiş hallerde borçlu olmadığı halde icra tehdidi altında ödemek zorunda olduğu paranın geri istemek amacıyla açtığı davadır (İstirdat davası İİK madde 72'de düzenlenmiştir).

Ipoteğin fekki arabuluculuk zorunlu mu?

Her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili olan davalar da 'nisbi ticari dava'lardır. ... “İpoteğin fekki davasının 'alacak ve tazminat taleplerini ihtiva etmediği' bu davanın açılmasında önce, zorunlu arabulucuya başvurulma zorunluluğunun bulunmadığını”

Iş mahkemesinde görülen davalar dan hangilerinde arabulucuya başvuru zorunludur?

Zorunlu arabuluculuğun uygulama alanı, işçi ve işveren uyuşmazlıklarından kaynaklanan taraf alacaklarına ilişkin davalar ve işe iade davaları olarak belirlenmiştir. Yapılan düzenleme ile bunların kanuna, bireysel sözleşmesine veya toplu sözleşmesine dayanması arasında herhangi bir fark gözetilmemiştir.

Istirdat davası kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Borçlu, istirdat davası sonucunda (lehine) almış olduğu ilâmı hemen icraya koyabilir (m. 32). Bunun için, ilâmın kesinleşmesi şart değildir; çünkü, ilâmın konusu bir para alacağıdır (HUMK m. 443,I; İİK m. 36).