Deniz iş kanunu kimlere uygulanır?

İçindekiler:

  1. Deniz iş kanunu kimlere uygulanır?
  2. Deniz iş kanunu ne demek?
  3. Deniz iş kanunu hangi yıl kabul edildi?
  4. Deniz iş Kanunu'na göre yıllık ücretli izne hak kazanmak için ne kadar kıdem süresi öngörülmektedir?
  5. İş Kanunu kimlere uygulanır?
  6. İş Kanunu kişiler bakımından kimlere uygulanmaz?
  7. 4857 sayılı iş kanunu ne demek?
  8. Aynı işverene ait gemilerde deniz iş hukukunun uygulanabilmesi için en az kaç gemi adamı çalıştırılması gerekir?
  9. Gemi kaptanına iş kanunu uygulanır mı?
  10. Kaptan işveren vekili midir?
  11. Yıllık ücretli izin hakkının doğması için işe başladıktan sonra ne kadar sürenin geçmesi gerekir?
  12. Gazetecinin kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
  13. İş Kanunu neleri düzenler?
  14. Iş sağlığı ve güvenliği kanunu kimlere uygulanmaz?
  15. Iş kanunu kime uygulanmaz?
  16. 100 veya daha yukarı Grostonilatoluk gemilerde iş sözleşmesi ile çalışan gemi adamlarına hangi kanun uygulanır?
  17. Iş hukukunun temel kavramları nelerdir?
  18. Deniz iş kanunu harp gemilerine uygulanır mı?

Deniz iş kanunu kimlere uygulanır?

Deniz İş Kanunu Kimlere Uygulanır → 854 sayılı Deniz İş Kanunu; deniz, göl ve akarsularda Türk Bayrağı ile seyreden ve 100 veya üzerinde grostonilatoya sahip gemilerde çalışan gemi adamlarına ve bunların işverenlerine uygulanır.

Deniz iş kanunu ne demek?

854 Sayılı Deniz İş Kanunu deniz, göl veya akarsularda Türk Bayrağı taşıyan yüz ve daha fazla grostonilatoluk gemilerde hizmet sözleşmesi ile çalışan gemicileri ve bunların işverenleri arasındaki ilişkileri düzenler.

Deniz iş kanunu hangi yıl kabul edildi?

(1) 5/5/1981 tarih ve 2457 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile, bu fıkradaki “Bu Kanunun neşri tarihinden itibaren” deyimi, “12/7/1975 tarihinden itibaren” şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

Deniz iş Kanunu'na göre yıllık ücretli izne hak kazanmak için ne kadar kıdem süresi öngörülmektedir?

854 sayılı Deniz İş Kanununa göre 11 ay 15 gün hizmeti olan gemiadamı kıdem tazminatına hak kazanamaz. Çünkü 854 sayılı Deniz İş Kanununun 20 nci maddesinde sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl ibaresi yer aldığından kıdem tazminatı almak için hizmet süresi en az 1 yıl olmalıdır.

İş Kanunu kimlere uygulanır?

4857 sayılı İş Kanunu 1/2 maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.

İş Kanunu kişiler bakımından kimlere uygulanmaz?

* İş sağlığı ve güvenliği hükümleri saklı kalmak üzere çıraklar hakkında, * Sporcular hakkında, * Rehabilite edilenler hakkında, * 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'nun 2. maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde İş Kanunu'nun uygulanmayacağı düzenlenmektedir.

4857 sayılı iş kanunu ne demek?

Çalışma hayatında işçi ve işverenlerin haklarını korumak, hak ihlallerini önlemek, sorumluluk ve yükümlülükleri belirlemek için bir düzenleme gerekiyordu. Çalışan ve işverenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenleyen, belirli kurallara bağlayan kanuna 4857 sayılı iş kanunu deniliyor.

Aynı işverene ait gemilerde deniz iş hukukunun uygulanabilmesi için en az kaç gemi adamı çalıştırılması gerekir?

Aynı işverene ait gemilerin grostonilatoları toplamı 100 veya daha fazla olduğu veyahut işverenin çalıştırdığı gemi adamı sayısı 5 veya daha fazla bulunduğu takdirde birinci bent hükümleri uygulanır. Bu Kanunun uygulanmasında; sandal, mavna, şat, salapurya gibi olanlar da (gemi) sayılır.

Gemi kaptanına iş kanunu uygulanır mı?

Bu doğrultuda gemi adamı, hizmet akdine dayanarak gemide çalışan kaptan, zabit ve tayfalarla diğer kimselerdir. ... Gemi adamlarına ilişkin işçilik alacakları 4857 sayılı İş Kanunu'nun kapsamı dışında bırakılmıştır.

Kaptan işveren vekili midir?

C) Gemiyi sevk ve idare eden kimseye veya zorunlu sebeplerle görevi başında bulunmaması halinde ona vekâlet eden kimseye «kaptan» denir. Ç) Kaptan veya işveren adına ve hesabına harekete yetkili olan kimseye «işveren vekili» denir.

Yıllık ücretli izin hakkının doğması için işe başladıktan sonra ne kadar sürenin geçmesi gerekir?

Deneme süresi de içinde olmak üzere, işe başlama tarihinden itibaren en az bir yıl çalışmış olan kişilere yıllık ücretli izin verilir.

Gazetecinin kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı, iş sözleşmesi sona eren gazeteciye sözleşmenin başından beri çalıştığı her yıla karşılık bir aylık ücreti dikkate alınarak hesaplanır. Bu aylık ücret işçinin son ücreti üzerinden dikkate alınmalıdır. Küsuratlı kıdem sürelerinde ise 6 aydan az olan kısımlar dikkate alınmaz.

İş Kanunu neleri düzenler?

İş hukuku, hem çalışanı hem de işvereni koruyan ve devletle ilişkilerini düzenleyen kanundur. Kanun ile çalışan ve işveren arasındaki hükümler belirlenir ve herhangi bir uyuşmazlık halinde iki taraf arasındaki anlaşmazlık giderilir.

Iş sağlığı ve güvenliği kanunu kimlere uygulanmaz?

İş sağlığı ve güvenliği kanunu birçok kişiye ve kuruma uygulandığı gibi bir kısma da uygulanmamaktadır. ... İş sağlığı ve güvenliği kanunu tüm işyerlerine, işyerlerinin faaliyetleri ve kapsam alanları fark etmeksizin uygulanır.

Iş kanunu kime uygulanmaz?

4857 sayılı İş Kanunu 1/2 maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. ... Ayrıca faaliyet konusu da yasanın kapsamı dışında kalmaya sebep olmayacaktır.

100 veya daha yukarı Grostonilatoluk gemilerde iş sözleşmesi ile çalışan gemi adamlarına hangi kanun uygulanır?

Deniz İş Kanunu gemi adamlarına uygulanır. Fakat Deniz İş Kanunu sadece deniz, göl ve akarsularda Türk bayrağı taşıyan ve 100 ve daha yukarı grostonilatoluk gemilerde bir hizmet akdiyle çalışan gemi adamları ve bunların işverenleri hakkında uygulanır.

Iş hukukunun temel kavramları nelerdir?

İş ilişkisi : işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye denir. İşyeri : işveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddî olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birime denir. İşveren vekilliği sıfatı, işçilere tanınan hak ve yükümlülükleri ortadan kaldırmaz. ...

Deniz iş kanunu harp gemilerine uygulanır mı?

854 sayılı Deniz İş Kanunu 1. maddesi uyarınca, bu kanun denizlerde, göllerde ve akarsularda Türk bayrağını taşıyan ve 100 ve daha yukarı grostonilatoluk gemilerde bir hizmet akdi ile çalışan gemi adamları ve bunların işverenleri hakkında uygulanır.