Sıradışı kelimesi nasıl yazılır TDK?

İçindekiler:

  1. Sıradışı kelimesi nasıl yazılır TDK?
  2. Olagelmiş nasıl yazılır TDK?
  3. Dışı nasıl yazılır?
  4. Olagelmiştir nasıl yazılır?
  5. Kastetmek mi kast etmek mi?
  6. Değerbilir nasıl yazılır TDK?
  7. Baş ucu mu başucu mu?
  8. Ki nin ayrı mı bitişik mi yazılacağını nasıl anlarız?
  9. Ki nin ayrı yada bitişik mi yazılacağını nasıl anlarız?

Sıradışı kelimesi nasıl yazılır TDK?

En çok merak edilen ve birleşik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmadığı araştırılan kelimeler içerisine sıra dışı sözcüğü geliyor. Bu doğrultuda kelimenin mutlaka ayrı yazılması gerektiği unutulmamalıdır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kelime ayrı yazılmaktadır.

Olagelmiş nasıl yazılır TDK?

Bu kelime genellikle Ola gelen şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Olagelen şeklinde olmalıdır.

Dışı nasıl yazılır?

8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.

Olagelmiştir nasıl yazılır?

Olagelmiş mi yoksa ola gelmiş mi? Öğrenciler bu soruda çok takıldı olagelmiş kelimesi bitişik yazılır ayrı yazılmaz. Olagalmiş kelimesini ayrı yazdığımız taktirde yazım hatası yapmış oluruz.

Kastetmek mi kast etmek mi?

Kötülük etmek, kıymak, zarar vermeyi istemek anlamına gelir. Bu kelime genellikle kast etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır.

Değerbilir nasıl yazılır TDK?

TDK, değerbilir kelimesinin yazılışını birleşik olarak belirtmiştir. Değerbilir kelimesi, ayrı olarak yazılmamalıdır. ''Toplumumuz değerbilir bir toplumdur''. Cümlesindeki kullanım doğru, ''Emre, kullandığı eşyalara önem verir, onlara değer bilir.'' Cümlesindeki kullanım ise tamamen yanlış olarak bildirilmektedir.

Baş ucu mu başucu mu?

Başucu kelimesi, yatılan bir yerin baş gelen yeri ya da yakını anlamında kullanılmaktadır. Öte yandan başucu, 'yeryüzünde bir noktada çekülün gösterdiği doğrultunun gökyüzüne doğru olan yönü' olarak tanımlanıyor. BAŞUCU NASIL YAZILIYOR? Bu kelime vatandaşlar tarafından genelde baş ucu şeklinde ayrı yazılıyor.

Ki nin ayrı mı bitişik mi yazılacağını nasıl anlarız?

Sonunda 'ki' olan (ki'nin bitişik yazıldığı) sözcüğe '-ler' eki getirdiğinizde, yani çoğul yaptığınızda cümlenin anlamı bozulmaz. Bunun için 'ki'yi 'kiler' olarak değiştirin ve cümleyi tekrar okuyun. Eğer cümle anlamsız hale gelmiyorsa, 'ki' bitişik yazılır.

Ki nin ayrı yada bitişik mi yazılacağını nasıl anlarız?

Şimdi gelelim ek mi yoksa bağlaç mı nasıl ayırt edeceğimize: Yöntemimiz çok kolay. ki'nin olduğu kelimeyi elimize alırız ve bu ki'nin arkasına bir -ler, -lar ekleriz. Eğer kelimenin anlamı bozulmazsa bu ek olan -ki'dir ve bitişik yazılır. Eğer kelimenin anlamı bozulursa bu bağlaç olan ki'dir ve ayrı yazılır.