Zekat ve fitre kimlere verilir?

İçindekiler:

  1. Zekat ve fitre kimlere verilir?
  2. Kimler sadaka veremez?
  3. Aileden Kimlere zekat verilmez?
  4. Zekat kimlere verilmez din kültürü?
  5. Kuranda kırkta bir zekat var mı?
  6. Zekat ve Kurban ibadeti hicretin kaçıncı yılında farz kılındı?

Zekat ve fitre kimlere verilir?

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekat, fitre ve fidye verilebilir (Zeylai, Tebyin, I, 301). Fitrenin esas amacı durumu olmayan ve fakir sayılan Müslümanların ihtiyaçlarını gidermektir.

Kimler sadaka veremez?

Aynı zamanda zekât için de aynı kural geçerli. Kişi, annesine, babasına, büyükbabasına, büyükannesine, çocuklarına, torunlarına, eşine, zengine, babası zengin olan ergen olmamış çocuğa fıtır sadakası veremiyor. Fitreler, bir fakire de verilebilirken birkaç fakire de dağıtılabiliyor.

Aileden Kimlere zekat verilmez?

İslam'ın belirlediği yakınlıktaki aile üyelerine zekat verilmez. Bu kurala göre eşler birbirlerine zekat veremez. Ayrıca anneye, babaya, dedeye, nineye, büyük anneye, büyük babaya, kız çocuğa, erkek çocuğa, kız çocuktan olan torunlara ve erkek çocuktan olan torunlara da zekat verilmez.

Zekat kimlere verilmez din kültürü?

Zekat; anne, baba, dede, nine, torun, kendi, çocukları ve eşler birbirlerine zekat veremez.

Kuranda kırkta bir zekat var mı?

İsyanın bastırılması zekât'ın oranının bütün mallardan kırkta bir olarak belirlenmesi ile anlaşma sağlanmıştır. Ne acıdır ki Kuran, insanların iradesine bırakılan, zekât, Fıkıh kitaplarında ve uydurma hadislerle, zekât kırkta bir olarak geçmiştir.

Zekat ve Kurban ibadeti hicretin kaçıncı yılında farz kılındı?

Cevap: Zekat vermek, hicretin ikinci senesinde ramazan ayında farz oldu. Her Müslümanın tam mülkü olan nisap miktarındaki zekat malının, belli zamanda, belli miktarını, zekat niyeti ile ayırıp, emredilen Müslümanlara vermektir. Tam mülk, helal yoldan gelip, kullanması mümkün helal malı demektir.