Arter hipoplazik nedir?

İçindekiler:

  1. Arter hipoplazik nedir?
  2. Diş Hipoplazi nedir?
  3. Mandibula hipoplazisi nedir?
  4. Pulmoner hipoplazi nedir?
  5. Sol vertebral arter ne demek?
  6. Sağ vertebral arter çapı kaç olmalı?
  7. Rejyonel Odontodisplazi nedir?
  8. Amorf diş nedir?
  9. Mikroretrognati nedir?
  10. Retrognati ne demek?
  11. Pulmoner Hipertansiyon ne demektir?
  12. Vertebral arter kaç olmalı?
  13. Vertebrobaziller ne demek?
  14. Vertebral arter çapı kac olmalı?
  15. Vertebral arter Hastalığı Nedir?
  16. Odontodisplazi ne demek?
  17. Mine displazisi nedir?
  18. Amelogenezis imperfekta ne demek?
  19. Geminasyon ne demek?

Arter hipoplazik nedir?

Baziler arter hipoplazisi arter çapının normal aralığı olan 3-5,5 mm'den daha ince olması durumudur. Vertebral arter hipoplazisinden ise arter çapının 2 mm'den daha az olma- sı durumunda bahsedilir (1). Baziler arter hipoplazisi daha çok iskemik atak ya da inmeden sonra insidental olarak saptanır (2,3).

Diş Hipoplazi nedir?

Mine hipoplazisi, minenin normalden az miktarda gelişimiyle karakterize bir defekttir. Defekt tek bir dişi veya birden fazla dişi tutabilir ve küçük bir pit veya oyuk şeklinden diş içerisine penetre olan geniş bir lezyona kadar değişik boyutlarda görülebilir.

Mandibula hipoplazisi nedir?

Mandibula hipoplazisi, mandibulada saat yönünde rotasyon, geniş gonial açı, ramus yüksekliğinde ve mandibular korpus uzunluğunda azalma mevcuttur. Mandibular simfiz şeklinde bozukluklar olabilmektedir.

Pulmoner hipoplazi nedir?

Pulmoner hipoplazi değişen oranlarda akciğer parenkimi, bronş ve pulmoner arterin az gelişmesi durumudur. Hipoplazinin ağırlığına bağlı olarak hastalar asemptomatik olabileceği gibi ağır solunum zorluğuyla da başvurabilir. Hastalık genellikle belirtilerini neonatal veya çocukluk çağında gösterir.

Sol vertebral arter ne demek?

Vertebral arterler aortadan çıkan ana damarlardan olan sol subklavyan (köprücük kemiği altında seyreden) arter ile sağ Subklavyan arterlerden köken alarak beyine arka taraftan giriş yapan ve kafanın arka kısmında birbirleri ile geniş bir damar ağı sistemi yapan damarlardır.

Sağ vertebral arter çapı kaç olmalı?

Sağ arteria vertebralis çapı erkeklerde 3,4 ± 0,6 (1,7-4,9) mm, kadınlarda 3,0 ± 0,4 (1,3-4) mm; sol arteria vertebralis çapı erkeklerde 3,4 ± 0,5 (2,3-4,8) mm, kadınlarda 3,3 ± 0,4 (2,5-4,3) mm olarak saptandı.

Rejyonel Odontodisplazi nedir?

Amaç: Rejyonal odontodisplazi (RO), diş dokularını etkileyen ve nadir görülen bir anomalidir. Mine ve dentinin defektif ol-masının yanı sıra, geniş pulpa odası ve kök kanalları ile de karakterizedir. Etkilenen dişler röntgende hayalete benzer görünümdedir.

Amorf diş nedir?

AMORF DİŞLER: Balık dişi(üst lateraller), piyano tuşu, ekseni etrafında boynuz gibi kıvrılmışların yanında, bütünü ile şekilsiz dişlere de rastlanır. İKİZ DİŞLER (GEMİNASYON): Bir tek diş germinden iki dişin oluşmak istemesi diye tanımlanabilir.

Mikroretrognati nedir?

Mikroretrognati. Retrognati, altçenenin geride olması olgusudur. Hipoplazinin ileri düzeylerde olduğu olgularda altçenenin aşırı biçimde geride olduğu izlenimi alınır; kimi uzmanlar bu tabloyu “mikroretrognati" olarak niteler.

Retrognati ne demek?

Alt Çenenin ileri doğru getirilmesi Gelişimi üst çeneye gore yetersiz olan alt çene anomalisine retrognati denilmektedir.

Pulmoner Hipertansiyon ne demektir?

Pulmoner hipertansiyonda, pulmoner arteriyoller ve kılcal damarlar olarak adlandırılan akciğerdeki küçük damarlar daralır tıkanır. Bu, kanın kalpten akciğere gönderilmesini zorlaştırır ve akciğerlerin atardamarlarındaki basıncı arttırır.

Vertebral arter kaç olmalı?

Arteria vertebralis çapı erkeklerin sağ tarafı için 3,4 ± 0,6 mm ve sol tarafları için 3,4 ± 0,5 mm, kadınlarda damar çapı sağda 3,0 ± 0,4, solda 3,3 ± 0,4 mm bulundu. Her iki cinste de sol arteria vertebralis'in dominant olduğu görüldü ve arteria vertebralis için hipoplazi oranı %10,5 olarak belirlendi.

Vertebrobaziller ne demek?

Terim vertebrobaziler arterlerin suladığı alanda az kanlanmaya bağlı geçici nörolojik bulguları tanımlamaktadır. Dolayısıyla VBY aslında arka sistem geçici iskemik atağından farklı bir klinik tablo değildir.

Vertebral arter çapı kac olmalı?

Arteria vertebralis çapı erkeklerin sağ tarafı için 3,4 ± 0,6 mm ve sol tarafları için 3,4 ± 0,5 mm, kadınlarda damar çapı sağda 3,0 ± 0,4, solda 3,3 ± 0,4 mm bulundu. Her iki cinste de sol arteria vertebralis'in dominant olduğu görüldü ve arteria vertebralis için hipoplazi oranı %10,5 olarak belirlendi.

Vertebral arter Hastalığı Nedir?

Vertebral arterler kalpten aldığı kanı daha çok beynin arka bölümüne götüren damarlardır. Bu damarların kan akımı miktarında azalma olduğunda baş dönmesi, denge kaybı, konuşma zorluğu ve nadiren felç durumları görülür.

Odontodisplazi ne demek?

Odontodisplazi, nadir görülen, difl dokusunun mezoderm ve ek- todermini birlikte etkileyen geliflimsel bir anomalidir (1,2). Süt ve kal›c› difllenmeyi ayn› anda etkileyebilir. Genellikle, tek bir çenede ve ilgili çenenin tek yar›s›nda gözlenir (3-5). Maksilla, mandibulaya oranla daha s›k etkilenir (1.6:1) (6,7).

Mine displazisi nedir?

Süt ve sürekli dişlerin minelerini etkileyen bu anomali ilk kez Finn (1938) tarafından “Minenin esmer Hipoplazisi” adı altında tanımlanmıştır. “Mine Displazisi”, “Kahverengi Irsi Opak Mine” isimleri de verilir.

Amelogenezis imperfekta ne demek?

Amelogenezis imperfekta (Aİ), süt ve daimi dişlerde minenin oluşumunu etkileyen genetik bir hastalıktır. Ameloblastların normal dışı farklılaşmasıyla minenin yokluğu veya zayıf gelişimi şeklinde görülmektedir.

Geminasyon ne demek?

Geminasyon (ikiz teşekkülü) ve füzyon (kaynaşma) hemen hemen benzer klinik görünümleri olan farkl› diş anomalileridir. Geminasyon, tek bir diş tomurcuğunun bölün- mesi olay›d›r. Füzyon ise bunun tersine, iki den- tal organ›n embriyolojik safhada birleşmesiyle oluşan gelişimsel anomalidir.