Idrar retansiyonu ne demek?

İçindekiler:

  1. Idrar retansiyonu ne demek?
  2. Idrar retansiyonu neden olur?
  3. Kronik idrar retansiyonu nedir?
  4. Globe hastalığı nedir?
  5. Inkontinans nedir ne demek?
  6. Stres inkontinans ne demek?
  7. GBT hastalığı nedir?
  8. Nokturi neden olur?
  9. Inkontinans nedir nedenleri?
  10. Inkontinans tipleri nedir?
  11. Idrar sondası ne için takılır?
  12. Yetişkin bir insan neden altına kaçırır?

Idrar retansiyonu ne demek?

İdrar retansiyonu (glob vezika), mesane dolu olmasına rağmen idrar yapamamaktır. İdrar retansiyonu, akut ve kronik idrar retansiyonu, komplet ve inkomplet idrar retansiyonu olarak sınıflandırılmaktadır. Acil tedaviyi gerektirir.

Idrar retansiyonu neden olur?

Mesane kası zayıflığı ve ya kronik mesane çıkışı tıkanıklığı üriner retansiyonların nedenleri arasında sayılır. Ayrıca idrar yapamama durumu akut ve ya kronik de olabilir. İdrar yaparken ağrılı ve ağrısız olmasına da dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra hasta idrarını kısmen yapar ve ya hiç idrar yapamaz.

Kronik idrar retansiyonu nedir?

Bu durum en az 6 ay sürdüğü takdirde idrar yapamama durumu “Kronik üriner retansiyon” ya da “nörojenik olmayan kronik tıkanıklık” adını alır. Bir kişide idrar yapamamanın veya yetersiz boşaltmanın tanımı; işeme sonrası mesanede en az 300 ml idrar kalması olarak tanımlanır.

Globe hastalığı nedir?

Mesanenin tam boşalamadığı durumlarda uzun süreli idrar yapamamaya bağlı mesane aşırı doluluğu durumu olabilir. Bu duruma globe vezikale adı verilir. Özellikle yaşlı erkek hastalarda prostat büyümesine bağlı sık rastlanılabilen bir durumdur.

Inkontinans nedir ne demek?

Uluslararası kontinans derneği üriner inkontinansı her türlü idrar tutamama şikayeti olarak tanımlamaktadır. Benzer bir tanım ile üriner inkontinans, mesane kontrolünün kaybı ve beraberinde istem dışı, damlalar halinde veya daha yoğun olarak idrarın kaçması durumudur.

Stres inkontinans ne demek?

Stres inkontinans: Öksürmek, hapşırmak ya da ağır bir şey kaldırmak gibi durumlarda karın içi basınç artışının mesane üzerine yansıması ile birlikte meydana gelen idrar kaçırmadır. Urge (sıkışma) inkontinans: Aniden gelen idrara sıkışmayı takiben oluşan, istemsiz idrar kaçırmayı ifade eder.

GBT hastalığı nedir?

GBS olarak kısaltılan Guillain-Barré Sendromu kas zayıflığı, yüz, kol, bacak ve vücudun diğer pek çok bölgesinde karıncalanma, uyuşma, refleks ve his kayıplarına neden olan, tedavi edilebilir nörolojik bir hastalıktır.

Nokturi neden olur?

Bazı hastalarda noktürinin nedeni artmış kan dolaşımı olabilir. Yatar pozisyonda böbreklere, tüm vücuda kalbin kan pompalaması kolaylaşır. Böylece vücut daha çok idrar üretir, çünkü böbrekler daha fazla sıvı filtre eder ve bu da noktüriye yol açar.

Inkontinans nedir nedenleri?

İnkontinans genellikle üriner kontrol sisteminde bulunan sfinkter olarak isimlendirilen dairesel bir kasın zarar görmesi sonucu oluşur. üriner inkontinansının, fazla ya da az aktif bir mesane, fiziksel tıkanma, enfeksiyon, kafein ve bazı ilaçların yan etkileri gibi birçok nedeni vardır.

Inkontinans tipleri nedir?

İdrar kaçırma (üriner inkontinans) tipleri ve belirtileri nelerdir? Kalıcı üriner inkontinans, stres tipi, sıkışma tipi, mix (karışık) tip, noktürnal enürezis (uykuda idrar kaçırma), fonksiyonel tip, taşma tipi gibi bir çok alt grubu kapsar.

Idrar sondası ne için takılır?

İdrar sondası, idrar kesesinde olan idrarın birikime izin vermeyecek şekilde dışarı alınması amacıyla idrar yapılan delikten takılarak idrar kesesine kadar ilerletilen steril lastik bir tüptür.

Yetişkin bir insan neden altına kaçırır?

Erkekler yaşlanırken, prostat bezi çoğunlukla büyür. Bu bez idrar yolunun etrafını sardığı için, büyümüş bir prostat idrar yoluna baskı yapar. Bu mesanenin uygun bir şekilde boşalmasını engelleyerek geceleri daha sık idrara çıkmaya neden olur.