Ondalık sayılarla bölme işlemi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Ondalık sayılarla bölme işlemi nasıl yapılır?
  2. Kesirlerde çarpma ve bölme nasıl yapılır?
  3. Kesirlerle bölme işleminde bölen nasıl bulunur?
  4. Kesirler ile çarpma nasıl yapılır?
  5. Üslü ifadelerde bölme işlemi nasıl yapılır?
  6. Bölme terimleri nedir?
  7. Ondalık gösterimde çarpma nasıl yapılır?
  8. Bölünen ve bölen nasıl bulunur?
  9. Bölme işleminde pay neresi?
  10. Kareköklü ifadelerde bölme işlemi nasıl yapılır?
  11. Bölme işleminde bölüm nedir?
  12. Bölmeden sonra ne geliyor?

Ondalık sayılarla bölme işlemi nasıl yapılır?

Ondalık gösterimlerle bölme işlemi yaparken öncelikle bu sayıları kesre dönüştürünüz. Daha sonra birinci sayı aynen kalır ve ikinci sayı ters çevrilerek çarpılır. İşte bu kadar kolay bir işlemin ardından ondalık gösterimlerde bölmeyi rahatlıkla yapabiliriz.

Kesirlerde çarpma ve bölme nasıl yapılır?

Kesirli sayıları çarpmak için tek yapman gereken, pay ve paydaları çarparak sonucu sadeleştirmektir. Kesirli sayıları bölmek için, sadece kesirlerden birinin pay ve paydasının yerini değiştirmen, sonucu diğer kesirle çarpman ve sonucu sadeleştirmen gerekir.

Kesirlerle bölme işleminde bölen nasıl bulunur?

Böleni hesaplayabilmek için,
  1. Bölünenden kalanı çıkarırız.
  2. Bulduğumuz sonucu, bölüme böleriz.

Kesirler ile çarpma nasıl yapılır?

Aynı zamanda tam sayı ile beraber bir kesir üzerinden de çarpma işlemi yapabiliriz.
  1. Kesirlerle Çarpma İşlemi. ...
  2. Örnek: 4/7 x 5/8 = 20/56. ...
  3. Not: En az 2 tane kesir birbiriyle çarpılırken paylar birbiri arasında çarpılır. ...
  4. Örnekler: ...
  5. Not: Bir doğal sayının kesir kadarını bulmak için kesir ile o doğal sayı çarpılır.
Daha fazla öğe...

Üslü ifadelerde bölme işlemi nasıl yapılır?

Bölme İşlemi Tabanları aynı olan üslü ifadeler birbirlerine bölündüğünde payın kuvvetinden paydanın kuvveti çıkarılmaktadır. Aynı zamanda bulunan sonu ise ortak olan tabanın kuvveti şeklinde yazılır. Kuvvetleri eşit olan üslü sayılarda payın tabanı paydadaki tabana bölünür. Ardından sonuç üzerine ortak üs yazılır.

Bölme terimleri nedir?

Bölünen: Adından da anlaşılacağı üzere bir bölme işleminde farklı bölümlere ayrılacak olan sayıdır. Bölen: Bir matematik işleminde bölünen sayıyı parçaları ayıracak ve bölecek kısımdır. Bölüm: Bölme işlemi yapıldığı zaman kaça bölündüğünü gösteren kısımdır. Kalan: Bölme işlemi tamamlandığında artan sayı kalan denir.

Ondalık gösterimde çarpma nasıl yapılır?

3) Ondalık sayılarda çarpma işlemi toplama ve çıkarma işlemlerindeki gibi yapılmaz. Çarpma işleminde virgül yokmuş gibi sayılar çarpılır. İşlem sonunda çarpılan sayıların virgülden sonraki basamak sayılarının toplamı kadar çıkan sonuç sağdan sola virgül ile ayrılır.

Bölünen ve bölen nasıl bulunur?

Kalansız bölme işleminde bölünen ile bölümü birbirine bölerek bölüneni kolayca bulabilirsiniz. Örneğin; Bölüneni 602 bölümü 7 olan bölme işleminin böleni nedir? Bu soru da 602 sayısını 7 ye bölerek böleni kolaylıkla bulabilirsiniz. Sorunun cevabı 602:7= 86'dır.

Bölme işleminde pay neresi?

Bölmenin üst kısmı pay olarak isimlendirilirken alt kısmı payda olarak isimlendirilmektedir. Bu duruma örnek verecek olursak 3/5 kesrinde 3 sayısı kesrin pay kısmı oluşturur. 5 sayısı ise kesrin payda kısmını oluşturmaktadır. Buradan 3/5 kesrinde, bir bütünün beş eşit parçaya bölündüğü ifade edilmektedir.

Kareköklü ifadelerde bölme işlemi nasıl yapılır?

Kareköklü ifadelerle bölme işlemi yaparken bir kısım çarpma işlemine benzemektedir. Öncelikle katsayılar kendi aralarında bölünür. Daha sonra kök içerisindeki sayılar pay ve payda olarak ortak şekilde kare kök içerisine alınır. Ardından karekök içerisinde işlem yapılır ve sonuç yazılır.

Bölme işleminde bölüm nedir?

Bölünen asıl sayıdır yani bir şeyin tamamıdır. Bölünen ise asıl sayının kaç parçaya bölünmesini isteyen sayıdır. Asıl parçayla bölünmesi istenilen sayıyı birbirine bölündüğünde bölüm sonucunu vermektedir. Kalan ise bölünen sayı bölene bölünmediğinde kalandır.

Bölmeden sonra ne geliyor?

Standart kurallar çarpma ve bölmenin eşit önceliğe sahip olduğunu gösteriyor. Soldan sağa kuralına göre hangisi önce geliyorsa önce oradan başlanmalıdır; burada önce bölme yapılır ve ardından da çarpma.