Yeni kıdem tazminatı Yasası Çıkarsa Eski kıdem tazminatı Haklarına Ne Olacak?

İçindekiler:

  1. Yeni kıdem tazminatı Yasası Çıkarsa Eski kıdem tazminatı Haklarına Ne Olacak?
  2. Kıdem tazminatı yasası nedir?
  3. Yeni kıdem tazminatı mevcut çalışanları kapsıyor mu?
  4. Kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?
  5. 1475 sayılı İş Kanunu kalktı mı?
  6. Kıdem tazminatı Fonu hangi yılları kapsıyor?
  7. Kıdem tazminatı almak için nereye başvurulur?
  8. Kıdem tazminatı almak için kaç yıl çalışmak gerekir?

Yeni kıdem tazminatı Yasası Çıkarsa Eski kıdem tazminatı Haklarına Ne Olacak?

Eski hakları kesinlikle kaybolmayacak. Bu durumda eski 10 yıllık çalışma karşılığındaki 10 X 2 bin TL=20 bin TL kıdem tazminatı ödenecek. Görüldüğü gibi eski döneme ait kıdem tazminatında bir hak kaybı olmuyor. Ayrıca yeni sistemde geçen 5 yıllık çalışması karşılığında ise bireysel hesabında biriken tutarı çekebilecek.

Kıdem tazminatı yasası nedir?

1475 sayılı İş Kanununun 14'ncü maddesinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmektedir.

Yeni kıdem tazminatı mevcut çalışanları kapsıyor mu?

MEVCUT ÇALIŞANLAR İKİNCİ FORMÜLDE KIDEM TAZMİNATINI NASIL ALACAK? İkinci formül benimsendiğinde ise Teknisyen Mehmet 31 Aralık 2021 tarihine kadar olan kıdem tazminatını aynı şekilde mevcut işverenden alacak. tarihinden sonra fonda biriken parayı ise emekliliğinde alacak.

Kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?

Kıdem tazminatına hak kazanmak için bazı şartlar öngörülmüştür. En az 1 yıl süre işyerinde çalışıyor olmaz, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olmak bu şartlardan bazılarıdır. Belirli süreli iş sözleşmesi var ise tazminata hak kazanılmaz ancak bu durumun da bir takım istisnaları bulunmaktadır.

1475 sayılı İş Kanunu kalktı mı?

Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak; 1475 sayılı İş Kanunu'nun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesinin yürürlüğü sürmektedir. ... Bu Kanun ile ilgili tüzükler için, “Tüzükler Külliyatı” nın kanunlara göre düzenlenen nümerik fihristine bakınız.

Kıdem tazminatı Fonu hangi yılları kapsıyor?

-31 Aralık 2025 tarihleri arasındaki çalışmalarının karşılığı olarak her yıl için 11 günlük kıdem tazminatı ise fonda birikecek. Biriken bu tutarı emeklilik tarihinde alabilecek.

Kıdem tazminatı almak için nereye başvurulur?

Kıdem tazminatı uyuşmazlıklarında çalışan yazılı olarak işyerinin bulunduğu yerdeki adliyeye başvurmalı. Başvuru adliyelerdeki arabuluculuk bürosuna, büro yoksa bu işi yapmakla yükümlü bulunan sulh hukuk mahkemesi başvurmalı.

Kıdem tazminatı almak için kaç yıl çalışmak gerekir?

Böyle bir durumda 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine göre işçinin, kıdem tazminatına hak kazanması için öncelikle işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve çalışma hayatı boyunca da 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresinin 15 yıl gerekir.