556 sayılı KHK nedir?

İçindekiler:

  1. 556 sayılı KHK nedir?
  2. 556 sayılı KHK ne zaman kaldırıldı?
  3. 556 sayılı KHK mülga mı?
  4. Tescil edilmiş bir marka ile benzer bir markanın farklı mal ve hizmetler bakımından kullanılması hangi şartla engellenebilir?
  5. Marka mevzuatı nedir?
  6. 556 madde nedir?
  7. Marka devir işlemi nasıl yapılır?
  8. Marka hakkı niteliği itibarı ile nasıl bir haktır?
  9. Marka tescil ücreti ne kadar?
  10. Gerçek hak sahibi kimdir?
  11. Patent almak zorunlu mu?
  12. 4128 sayılı kanun nedir?
  13. Marka devir edilebilir mi?
  14. Marka tescil ücreti nasıl yatırılır?
  15. Marka hakkı nasıl bir haktır?
  16. Marka Hakkının Tüketilmesi nedir?

556 sayılı KHK nedir?

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen marka tescil başvurusunun yeri, zamanı ve başvuru evrakının düzenlenmesi ile markalarla ilgili diğer işlemlerde uyulacak usul ve esasları belirlemektir.

556 sayılı KHK ne zaman kaldırıldı?

*** Bu KHK 16 tarihli ve 6769 sayılı Kanunun 191 inci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak 6769 sayılı Kanunun geçici maddeleri gereğince mülga KHK'nin bazı hükümlerin uygulanmasına devam edileceğinden uygulayıcıya kolaylık sağlamak amacıyla 556 sayılı KHK sistemde korunmuştur.

556 sayılı KHK mülga mı?

Türk hukuk sisteminde, patent, endüstriyel tasarım, coğrafi işaretler ve markalara ilişkin haklar KHK'lar ile düzenlenmekteydi. ... Sınai Mülkiyet Kanunu ile markalara ilişkin düzenlemeler içeren 556 sayılı KHK da yürürlükten kaldırılmış ve mülga KHK'da yer alan hükümlerde bazı değişiklikler ve eklemeler yapılmıştır.

Tescil edilmiş bir marka ile benzer bir markanın farklı mal ve hizmetler bakımından kullanılması hangi şartla engellenebilir?

c) MarkKHK 9/II-c: Tescilli Markayı Taşıyan Malın İthali Veya İhracı Tescilli markayı taşıyan malın ithali veya ihracı münhasıran marka sahibine ait bir yetki olup bu markanın aynı ya da benzeri olan bir işareti taşıyan malların bir başkası tarafından ithali veya ihracı marka hakkına tecavüzü oluşturur ve bu marka ...

Marka mevzuatı nedir?

Amaç ve kapsam Madde 1 – Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin amacı, bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygun olarak tescil edilen markaların korunmasını sağlamaktır. Bu Kanun Hükmünde Kararname, markaların korunmasına ilişkin esasları, kuralları ve şartları kapsar.

556 madde nedir?

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen marka tescil başvurusunun yeri, zamanı ve başvuru evrakının düzenlenmesi ile markalarla ilgili diğer işlemlerde uyulacak usul ve esasları belirlemektir.

Marka devir işlemi nasıl yapılır?

Marka devir sözleşmesi, yazılı olarak yapılmalı ve noter tarafından onaylanmalıdır. Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 148. maddesi 4. fıkrası uyarınca, noter onayı bir geçerlilik şartıdır. Devir sözleşmesi ya tarafların imza yetkilileri ya da onların vekaletname ile atadığı vekiller tarafında noter huzurunda imzalanmalıdır.

Marka hakkı niteliği itibarı ile nasıl bir haktır?

Marka hakkı mutlak bir haktır ve dolayısıyla sahibine, izni olmadan markanın kullanılmasını önleme yetkisi veren ayni etkilere sahiptir. ... Marka sahibi markasını kullanmak suretiyle ya da başkasının kullanmasına izin vererek ekonomik karşılığı olan menfaatler elde eder.

Marka tescil ücreti ne kadar?

Türk Patent ve Marka Kurumunun 2021 yılına ilişkin ücret tarifesi belirlendi. Buna göre, model başvuru ücretleri 10,76 lira, marka tescil ücreti 321,61 lira oldu.

Gerçek hak sahibi kimdir?

ise marka üzerindeki hak, o markayı ilk kez kullanan ve piyasada maruf hale getiren kişiye ait olur. Bu kişi doktrinde “gerçek hak sahibi” olarak adlandırılır. Burada marka hakkı tescilden önce doğmuştur ve sonradan sicile yapılan tescil açıklayıcı niteliktedir.

Patent almak zorunlu mu?

Markaların tescili zorunlu olmamakla birlikte, tescil marka üzerindeki hakları ispatlayan ve marka ihlalini engelleyen en önemli araçtır. Tescilli marka sahibine daha geniş bir koruma sağladığından faaliyette bulunan bütün ülkelerde marka tescili önemle tavsiye edilmektedir.

4128 sayılı kanun nedir?

Bu Kanun Hükmünde Kararname, gıda maddelerinin hijyenik ve uygun kalitede üretimine, tasnifine, işlenmesine, katkı ve yardımcı maddelerine, ambalajlama, etiketleme, depolama, nakil, satış ve denetim usulleri ile yetki, görev ve sorumluluklara dair hususları kapsar.

Marka devir edilebilir mi?

Tescilli bir marka, başkasına devir edilebilir, miras yolu ile intikal edebilir, kullanma hakkı lisans konusu olabilir, rehin edilebilir ve haczedilebilir. ... 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname madde 16/1 uyarınca; marka, tescil edildiği mal veya hizmetlerin tümü veya bir kısmı için devredilebilir.

Marka tescil ücreti nasıl yatırılır?

tarihinden itibaren sınai mülkiyet başvuru ve başvuru sonrası işlem taleplerine ilişkin ücretler, yeni elektronik başvuru sistemi (EPATS) üzerinden, tüm bankaların kredi kartları/banka kartlarıyla veya E-Tahakkuk Sistemi kapsamında T.C kimlik numarası veya vergi kimlik numarası bilgisiyle Ziraat Bankası ...

Marka hakkı nasıl bir haktır?

Tescil yoluyla kazanılan marka hakkı, sahibine şarta bağlı bir hak sağlar. Markanın gerçek sahibinin bir başkası olması durumunda, gerçek hak sahibi dava açana ve markayı kendi adına tescil ettirene kadar, tescilden doğan marka hakkı devam eder.

Marka Hakkının Tüketilmesi nedir?

Marka hakkının tüketilmesi ilkesi, marka sahibi veya onun rızası dâhilinde üçüncü bir kişi tarafından belli bir coğrafi bölgede piyasaya sunulan markalı malların tedavülünün marka hakkına dayanılarak engellenememesini ifade etmektedir.