Katarakt hastalığı nasıl tedavi edilir?

İçindekiler:

  1. Katarakt hastalığı nasıl tedavi edilir?
  2. Katarakt hastalığı neden olur?
  3. Katarakt ameliyatsız nasıl geçer?
  4. Kataraktın ilerlemesi nasıl durdurulur?
  5. Gözde katarakt neden meydana gelir?
  6. Katarakt ameliyatı kaç yaşında yapılır?
  7. Katarakta görme nasıl olur?
  8. Katarakt ilaçla geçer mi?
  9. Gözde katarakt oluşumu nasıl engellenir?
  10. Gözde katarakt olmaması için ne yapmalı?
  11. Katarakt hangi yaşlarda görülür?

Katarakt hastalığı nasıl tedavi edilir?

Kataraktın ilaçla tedavisi ve ilerlemesini engellemek için yapılabilecek bir tedavi yoktur. Katarakt cerrahisi göze 2-3 mm'lik mikro kesiler aracılığıyla girilerek, saydamlığını yitirmiş olan lensin, yapay lens ile değiştirilerek hastanın görüş kalitesini maksimum seviyeye ulaştıran dikişsiz cerrahi yöntemdir.

Katarakt hastalığı neden olur?

Katarakt hastalığı, göz bebeğinin arkasındaki görmeyi sağlayan doğal merceğin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucu ortaya çıkmaktadır. Göz, yapıları olan kornea ve lensin kırıcılığı ve saydamlığı sayesinde net görmeyi sağlar. Yani lenste saydamlığın azalması, kesikliklerin oluşmasına katarakt denir.

Katarakt ameliyatsız nasıl geçer?

“Kataraktın ameliyatsız tedavisi yoktur ve katarakt temelde ameliyatla tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Ancak her katarakt ameliyat gerektirmemektedir. Katarakt rahatsızlığı herkeste olabilir, kataraktın ameliyat edilmesi eğer kişide bir görme kaybına yol açıyorsa gerekmektedir.

Kataraktın ilerlemesi nasıl durdurulur?

Katarakt, gözlük veya ilaç kullanılarak tedavi edilebilecek bir hastalık değildir ve kataraktın ilerlemesini durdurabilecek etkili bir yöntem yoktur. Kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Katarakt dışında görmeyi azaltan bir durum yoksa, katarakt ameliyatı yapılan göz eski görme kabiliyetine tekrar kavuşmaktadır.

Gözde katarakt neden meydana gelir?

Katarakt genelde yaşın ilerlemesi ile göz merceği içindeki proteinlerin yapısının bozulmasından kaynaklanır. En sık nedeni ise güneş ışığıdır. Bunun dışında farklı tipte kataraktlar farklı nedenlerle oluşabilir.

Katarakt ameliyatı kaç yaşında yapılır?

Genellikle ilerleyen yaşla birlikte görüldüğü düşünülen katarakt hastalığı, genç yaştada ortaya çıkabilir. Katarakt genellikle 50 yaşından sonra görülür. Ancak hastalarımızın yaklaşık % 5'inde 40'lı yaşlarda katarakta bağlı görme azlığı gelişmektedir.

Katarakta görme nasıl olur?

Katarakt, gözümüzün içinde bulunan, görevi görüntüyü retina tabakası üzerine odaklamak olan göz merceğimizin (lensimizin) bozularak saydamlığını kaybetmesi, buzlu cam haline gelmesidir. Saydamlığını kaybeden merceğimizin, ışık ve görüntünün retina tabakasına ulaşmasını engellemesi sonucu görme kaybı yaşanır.

Katarakt ilaçla geçer mi?

Katarakt hastaları renkleri daha çok pastel tonlarda görür. Katarak her yaşta oluşabilir, bebekler kataraktlı doğabilir. Katarakt, ilaçla veya gözlükle tedavi edilemez ve hastalığın tek tedavi yöntemi ameliyattır.

Gözde katarakt oluşumu nasıl engellenir?

Doktorlar, özellikle 60 yaştan sonra düzenli olarak narenciye, brokoli, çilek, biber, kivi C vitamin zengin besinlerin düzenli tüketilmesini öneriyor. Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, C vitamini kullanımının katarakt oluşumunu önemli ölçüde azalttığını söyledi.

Gözde katarakt olmaması için ne yapmalı?

Adnan İpçioğlu, "Genel göz sağlığını korumak içinde gözümüzün her gün C vitamini alması gerekir. E vitamini içeren besinler; buğday, badem, fındık ve yer fıstığı gibi gıdalar gelmektedir. A vitamini ise göz gribine ve alerjilere karşı koruduğu gibi katarakt hastalığının oluşumunu engellemede yardımcı olur.

Katarakt hangi yaşlarda görülür?

Genellikle ilerleyen yaşla birlikte görüldüğü düşünülen katarakt hastalığı, genç yaştada ortaya çıkabilir. Katarakt genellikle 50 yaşından sonra görülür. Ancak hastalarımızın yaklaşık % 5'inde 40'lı yaşlarda katarakta bağlı görme azlığı gelişmektedir.