Oruç tutarken diş fırçalanır mı?

İçindekiler:

  1. Oruç tutarken diş fırçalanır mı?
  2. Ezan okunurken diş fırçalanır mı?
  3. Diş macunu orucu bozar mı?
  4. Yanlışlıkla bir şey yutmak orucu bozar mı?
  5. Ağız Çalkalarken yanlışlıkla su yutmak orucu bozar mı?
  6. Diş ipi kullanmak orucu bozar mı?
  7. Imsak okunurken diş fırçalanır mı?
  8. Imsakta ezan okunurken diş fırçalanır mı?
  9. Diş fırçaladıktan sonra yutkunmak orucu bozar mı?

Oruç tutarken diş fırçalanır mı?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

Ezan okunurken diş fırçalanır mı?

Oruç tutmak amacıyla sahura kalkan ve yiyeceklerini tüketen kişiler ağız ve diş bakımı için dişlerini fırçalamak istediğinde ezan okunursa oruç bozulmaz. ... Ancak boğaza su ve macun kaçarsa hem ezan okunurken hem de normal zamanlarda oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

Diş macunu orucu bozar mı?

Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

Yanlışlıkla bir şey yutmak orucu bozar mı?

Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: "Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, (sakın) bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir." Unutarak yeyip içerken oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzını boşaltıp yıkar ve oruca devam eder.

Ağız Çalkalarken yanlışlıkla su yutmak orucu bozar mı?

İster abdest için olsun, isterse temizlik ya da serinlemek için olsun, oruçlu kimse tarafından ağzı su ile çalkalamak mekruh değildir ve orucu bozmayan durumlar arasında yer almaktadır. ... Eğer su boğaza kaçarsa, bu durumda oruç bozulmaktadır.

Diş ipi kullanmak orucu bozar mı?

Diş fırçalama ve diş ipi kullanmak Oruçluyken, diş fırçalamak ve diş ipi kullanmaktan kaçınılabilmektedir. Aslında diş fırçası ve diş ipi ile yapılan ağız bakımı orucu bozmamaktadır. Ancak bu işlem sırasında suyun veya macunun yutulmamasına dikkat etmek gerekir. Yutulursa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

Imsak okunurken diş fırçalanır mı?

Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur. Yani Diyanet'in açıklamasında yer alan bilgiler doğrultusunda oruçluyken diş fırçalanabilir ancak boğaza su veya macun kaçması durumunda oruç bozulur.

Imsakta ezan okunurken diş fırçalanır mı?

Oruç tutmak amacıyla sahura kalkan ve yiyeceklerini tüketen kişiler ağız ve diş bakımı için dişlerini fırçalamak istediğinde ezan okunursa oruç bozulmaz. ... Ancak boğaza su ve macun kaçarsa hem ezan okunurken hem de normal zamanlarda oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

Diş fırçaladıktan sonra yutkunmak orucu bozar mı?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur.