Çam fıstığı fidanı kaç yılda meyve verir?

İçindekiler:

  1. Çam fıstığı fidanı kaç yılda meyve verir?
  2. Çam fıstığı ağacı ne zaman dikilir?
  3. Çam fıstığının ağacı nasıl bir şey?
  4. Çam fıstığı hangi iklimde yetişir?
  5. Çam fıstığı Bir ağaç kaç kilo verir?
  6. 1 fıstık ağacı kaç kilo verir?
  7. Çam fıstığı ağacı kaç kilo verir?
  8. Fıstık çamı hangi toprakta yetişir?
  9. Fıstık çamı ne kadar büyür?
  10. Çam fıstığının kilosu kaç para?
  11. Çam fıstığı kaç rakımda yetişir?
  12. Fıstık çamı ne kadar kazandırır?
  13. 1 dönüm araziden ne kadar fıstık çıkar?
  14. 15 yaşında fıstık ağacı kaç kilo verir?
  15. 1 dönüme ne kadar ağaç dikilir?
  16. Fıstık çamı kaç yılda kozalak verir?
  17. Fıstık çamı nasıl toprak sever?
  18. Çam ağacı hangi toprakta yetişir?
  19. Bir fıstık çamı kaç kilo ürün verir?

Çam fıstığı fidanı kaç yılda meyve verir?

Çam 4 – 5 yıl içinde ürün vermeye başlasa da 8 – 9 yıldan sonra ekonomik olarak değer kazanmaya başlar ve en verimli dönemlerine 20 yıldan sonra ulaşır. Aslında fıstık çamının tohumu olan çam fıstığı, yüksek ticari değere sahip yenilebilir bir üründür.

Çam fıstığı ağacı ne zaman dikilir?

Çam fıstığı tohumu 20 derecedeki suda 2 gün bekletilir. Yumuşak toprağa ekilen tohumlar çatladıktan sonra plastik bardaklar dikilir. 15 gün sonra çimlenen fideler saksılara alınır. 1 yaşına gelen çam fıstığı fidanları mart ve nisan aylarında doğaya ekilir.

Çam fıstığının ağacı nasıl bir şey?

Çam Fıstığı Ağacı Özellikleri Akdeniz ülkelerinin hemen hemen hepsinde yetişen çam fıstığı ağacı şemsiye görünümündedir. Sert kabuklu kozalakları bulunan çam fıstığı ağacının boyu 20 metreye kadar ulaşabilir. Geniş tepeli bu çam ağaçlarından çam fıstıkları elde edilir.

Çam fıstığı hangi iklimde yetişir?

Çam ağaçları sert iklim şartlarına karşı dayanıklıdır ve karasal iklimin görüldüğü yerlerde bile yetişebilir. Çam fıstığı ağaçları ise genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişir.

Çam fıstığı Bir ağaç kaç kilo verir?

Bir ağaçtan yaklaşık 120 Kg. kozalak, bundan da 6-8 kg. iç fıstık elde edilir (OGM, 1987). Nitekim Kozak ve Mazon yörelerinde fıstıkçamı ormanlarında bir ağaçtaki kozalak miktarı 22 ve 56 adet, hektardaki ortalama verim ise 68..5 kg iç fıstık olarak belirlenmiştir (BİLGİN ve AY, 1997).

1 fıstık ağacı kaç kilo verir?

Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.

Çam fıstığı ağacı kaç kilo verir?

Bir ağaçtan yaklaşık 120 Kg. kozalak, bundan da 6-8 kg. iç fıstık elde edilir (OGM, 1987). Nitekim Kozak ve Mazon yörelerinde fıstıkçamı ormanlarında bir ağaçtaki kozalak miktarı 22 ve 56 adet, hektardaki ortalama verim ise 68..5 kg iç fıstık olarak belirlenmiştir (BİLGİN ve AY, 1997).

Fıstık çamı hangi toprakta yetişir?

Fıstık çamı kumlu fazla su depolayaman toprakları çok sever. Evde fıstık çamı tohumu çimlendirmek istenirse, 12 ay 4 mevsim istenilen ayda tohum çimlendirme çalışması yapılabilir. Bunun için öncelikle bir adet fıstık çamı tohumu alınır. Önceden hazırlanan torf toprak, bahçe toprağı ve çakıl kumu karışımı hazırlanır.

Fıstık çamı ne kadar büyür?

Fıstık çamları 20-25 m kadar boy yapabilir. Fıstık çamları hızlı büyürler. Fıstık çamları çıplak ve uzun bir gövdenin üstünde basık tacı ile tam bir akdeniz ağacıdır. Fıstık çamlarının yukarı uzanan dalları aynı bir açık şemsiyenin çubukları gibi dizilmişlerdir.

Çam fıstığının kilosu kaç para?

Kabuğundan çıkartılan çam fıstıkları kilosu toptan 400 liradan satılıyor. Marketlerde ise kilo fiyatı 800 lira alıcı buluyor. 1 ton çam kozalağından 80 kilo çam fıstığı çıkıyor.

Çam fıstığı kaç rakımda yetişir?

Ülkemizdeki genel alanı 30-35 bin Ha. Civarındadır.Bergama-Kozak (Yaklaşık 8-10 bin Ha.) Aydın ve Muğla-Mazon yöreleri (Yaklaşık 20 bin Ha.) toplu ve büyükçe yayılış gösterdiği yerlerdir. Bu yörelerde Fıstıkçamı en fazla 860 m'ye kadar yükselir ve kıyıdan 60- 70 km .

Fıstık çamı ne kadar kazandırır?

Marketlerde kilosu 800 liraya satılan çam fıstıklarının hasadı başladı. Onlarca metre yüksekte ölüme meydan okuyan köylüler, kişi başı günde 1 kilo arasında çam fıstığı kozalağı toplayabiliyor. Kozalakların kilosu 6,50 liradan satılırken, 500 kilo fıstık toplayan köylünün günlük kazancı 3.250 lirayı buluyor.

1 dönüm araziden ne kadar fıstık çıkar?

Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.

15 yaşında fıstık ağacı kaç kilo verir?

Sulu ve kuru koşullarda Gaziantep'te yetiştiriciliği en çok yapılan “uzun” çeşidinden yüzde 30 daha verimlidir. Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır.

1 dönüme ne kadar ağaç dikilir?

Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor.

Fıstık çamı kaç yılda kozalak verir?

13-15 yaşındaki bireyler üzerinde olgunlaşmış kozalaklar görülürse de ancak 20-25 yaşında bolca kozalak verimi başlar ve 60-100 yaşlarında en yüksek miktara ulaşır.İşletme amaçı kozalak üretimi ise, idare süresinin 90 yıl, odun üretimi ise 60 yıl olması uygundur.

Fıstık çamı nasıl toprak sever?

Fıstık çamı kumlu fazla su depolayaman toprakları çok sever. Evde fıstık çamı tohumu çimlendirmek istenirse, 12 ay 4 mevsim istenilen ayda tohum çimlendirme çalışması yapılabilir.

Çam ağacı hangi toprakta yetişir?

Sert topraklardan hoşlanmaz, kireçli topraklarda iyi yetişirler.

Bir fıstık çamı kaç kilo ürün verir?

Bir ağaçtan yaklaşık 120 Kg. kozalak, bundan da 6-8 kg. iç fıstık elde edilir.Nitekim Kozak ve Mazon yörelerinde fıstık çamı ormanlarında bir ağaçtaki kozalak miktarı 22 ve 56 adet, hektardaki ortalama verim ise 68,,5 kg iç fıstık olarak belirlenmiştir.