Tekrir ne demektir?

İçindekiler:

  1. Tekrir ne demektir?
  2. Tekrir ne demek TDK?
  3. Tekrir sanatı nasıl yapılır?
  4. Tariz ne demek edebiyat?
  5. Rücu ne demektir anlamı?
  6. Yinelemelere başvurma ne demek?
  7. Dize Tekrarı nedir?
  8. Tariz tersini söyleme nedir?
  9. Rücu etmek ne demek TDK?
  10. Rücu etmek ne anlama gelir?
  11. Paragrafta yinelemeler ne demek?

Tekrir ne demektir?

Tekrir (Yineleme), sözün etkisini güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme şeklinde yapılan söz sanatıdır.

Tekrir ne demek TDK?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan Tekrir kelimesi, ''kurür'' kökünden türetilmiştir. Kurür, geri dönmek anlamına gelirken tekrir sözcüğü de tekrarlamak, yinelemek, tekrar gözden geçirmek demektir. Edebiyatta anlatımı güçlendirmek için aynı kelimelerin birçok kez kullanılmasına da tekrir sanatı denir.

Tekrir sanatı nasıl yapılır?

Sözün etkisi güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme sanatıdır.
  1. ÖRN: Kaldırımlar, çilekeş yalnızların annesi; Kaldırımlar, içimde yaşamış bir insandır. ...
  2. ÖRN: Büyüksün ilahi büyüksün büyük, Büyüklük yanında kalır pek küçük. ...
  3. ÖRN: Beni bende demen,ben değilim, Bir ben vardır,bende benden öte. ...
  4. Karışık Örnekler:

Tariz ne demek edebiyat?

Tariz (Dokundurma, Sitem, İğneleme ) Söz Sanatı: Sözcük anlamıyla dokundurma", "taşlama", "taş atma" demektir. Terim olarak; bir sözün görünürdeki anlamının tam tersi amaçlanarak kullanılmasıyla gerçekleştirilen mecazlı anlatımdır. Kinayedekinden daha keskin alay ve eleştiri içerir.

Rücu ne demektir anlamı?

Rücu, bir kişinin, hukuken diğerinin yerine geçerek üçüncü kişilere karşı onun haklarını ve sorumluluklarını devralması durumu. Genellikle sigorta hukukunda karşılaşılır. Sigorta şirketleri, tazminat ödedikleri oranda hukuken sigortalının yerine geçerek kusurlu üçüncü şahıslara rücu etme hakkı kazanırlar.

Yinelemelere başvurma ne demek?

Yinelemeye başvurmak ne demek? Sözün etkisini güçlendirmek ve söze ahenk katmak amacıyla, anlamın üzerinde yoğunlaştığı sözcük ya da söz öbeklerini arka arkaya yinelemektir.

Dize Tekrarı nedir?

Dize ya da mısrada ahenk oluşturacak şekilde,aynı sesin veya hecenin tekrarlanmasıdır. Aynı ses ya da hecelerin bir ahenk yaratmak amacıyla tekrarlanmasıdır. Bir şiirde ya da düzyazıda ahenk yaratmak amacıyla aynı ses ya da hecenin yinelenmesine aliterasyon denir.

Tariz tersini söyleme nedir?

Tariz, taş atma anlamına gelir. Tariz sanatında söz gerçek ya da mecaz anlam yerine, doğrudan zıddıyla kullanılır. ... Sözün gerçek anlamı doğru görünse de amaç, onun zıddının anlaşılmasını sağlamaktır.

Rücu etmek ne demek TDK?

a. (rücu:) esk. 1. Geri dönme, sözünü geri alma, cayma, tersinme.

Rücu etmek ne anlama gelir?

Rücu, kişinin yükümlülüklerinden caymasını ifade eder. Tüzel ya da özel kişiler için geçerli olan bu kavram sigorta şirketlerini de kapsar. Sigorta şirketinin sözleşme ile belirlenen görevlerinden vazgeçebilmesi için rücu talebinde bulunması gerekir.

Paragrafta yinelemeler ne demek?

Paragraf ya da cümle içerisinde, tekrar edilen ses benzerliklerine dayalı tüm yinelemeler, sessel yineleme olarak nitelendirilir. Şiirlerde yarım ve zengin kafiyelerin tamamı birer sessel yinelemedir. Bunun dışında düz yazılarda da anlatımı güçlendirmek için bu yinelemeler sıklıkla kullanılır.