Dem vurma nedir TDK?

İçindekiler:

  1. Dem vurma nedir TDK?
  2. Dem vuran ne demek?
  3. Gem vurmak ne anlama gelir?
  4. Gölge düşürmek ne demek?
  5. Enine boyuna ele almak ne demek?
  6. Yakasını bırakmamak ne demek?
  7. Galebe çalması ne demek?
  8. Billurdan ne demek TDK?
  9. Gemi azıya almıştı ne demek?
  10. Gemlenmiş ne demek?
  11. Gölge etme nedir?
  12. Gölgede kalmak ne demek?
  13. Enine boyuna konuşmak ne demek?
  14. Enine boyuna düşmek ne demek?
  15. Pabuç bırakmamak ne anlama geliyor?
  16. Oralı bile olmamak ne demek?
  17. Galebe ne anlamına gelir?
  18. Galabe ne demek?
  19. Hayvanın Billur ne demek?
  20. Bilur ne demek?

Dem vurma nedir TDK?

Dem vurmak deyimi en çok kullanılan deyimlerden biridir. Türk Dil Kurumu açıklamasına göre bir konu ile ilgili olarak konuşmak anlamında kullanılmaktadır. Bir konu hakkında konuşmak dem vurmak deyimi ile açıklanabilmektedir.

Dem vuran ne demek?

Bir konu üzerinde konuşmak, o konuya atıfta bulunmak anlamına gelir. Bir konu ile ilgili konuşma başlatmak dem vurmak deyimi ile açıklanmaktadır. Dem vurmak deyimi en çok kullanılan deyimlerden biridir.

Gem vurmak ne anlama gelir?

2) mec. her türlü taşkınlığı, isteği, hevesi vb. ni engellemek. Örn: Senin bütün emellerin, azgın kalbinden korktuğun, ona gem vurmak istediğin içindir. -P.

Gölge düşürmek ne demek?

Gölge Düşürmek Deyiminin anlamı. Gölge düşürmek anlamı nedir? Bir şeyin etkisini veya önemi geri plana itecek eylemlerdir. Örnek: Senin bu düşüncesiz davranışların ailemizin başarılarına gölge düşüyor.

Enine boyuna ele almak ne demek?

Enine boyuna kelimeleri bir şeyin ölçümünde ya da boyutlarının belirtilmesini kullanıldığı gibi bir şeyi derinliğine incelemek anlamına gelmektedir. Bir konuyu tüm ayrıntılarıyla ele alma konusuna da enine boyuna kelimeleri kullanılmaktadır.

Yakasını bırakmamak ne demek?

DeyimDüzenle [1] İstediğini alıncaya kadar arkasını bırakmamak. [2] Yanından ayrılmamak.

Galebe çalması ne demek?

Düşmana galebe çalmak ne demek? Yenmek, galip gelmek. Böyle zamanda düşmana galebe çalmak hepsinden üstündür (Sultan II. Murad).

Billurdan ne demek TDK?

- Duru, temiz ve akıcı olarak geçmektedir. Billur kelimesi oldukça sık kullanılan kelimeler arasındadır. Kesme cam, kristal anlamına da gelmektedir. ... Billur kelimesi TDK kelime anlamı ise; bazı cisimlerin aldıkları geometrik biçim olarak geçmektedir.

Gemi azıya almıştı ne demek?

Bu yazımızda sizlere Gemi Azıya Almak deyiminin anlamını açıklıyor ve örnek cümle içinde kullanımını gösteriyoruz. ... ➡Gemi Azıya Almak deyiminin anlamı:Söz dinlemez olmak, at, gemi azıları arasına alıp etkisiz bırakarak süvarisinin yönetiminden çıkmak ve kendi istediğince koşmak anlamlarına gelen bir deyimdir.

Gemlenmiş ne demek?

1. (At için) Ağzına gem vurulmak: “Yaban atı gemlenmez.” 2. mec. Önlenmek, frenlenmek: “Gemlenmemiş arzular.”

Gölge etme nedir?

Gölge Etmek deyiminin anlamı:Işığa engel olmak, bir işin yapılmasına engel olmaya çalışmak anlamlarında kullanılmaktadır. Gölgenin bir engel nedeniyle oluşmasından kinaye olarak engel koyma, engel çıkarma anlamlarında kullanılan bir deyimdir.

Gölgede kalmak ne demek?

Adı sanı pek duyulmamak, ön plana çıkamamak, daha az ünlü olmak.

Enine boyuna konuşmak ne demek?

Bu deyim, “bir meseleyi her yönüyle etraflıca, konuşmak” anlamında kullanılır.

Enine boyuna düşmek ne demek?

Enine Boyuna deyiminin anlamı:Her yönü ile, eksiksiz, bütün ihtimalleri göz önünde tutarak, iri yarı, gösterişli (adam) anlamlarında kullanılan bir deyimdir. günümüzde daha çok teferruatlı işlerin yerine getirilmesinde incelikle hareket etmek anlamında kullanılmaktadır.

Pabuç bırakmamak ne anlama geliyor?

TürkçeDüzenle [2] Yapacağı bir işten, korku sebebiyle vazgeçmemek, aldırmamak, korkmamak, yılmamak.

Oralı bile olmamak ne demek?

[1] Aldırmamak, önemsememek, umursamaz davranmak.

Galebe ne anlamına gelir?

2. Üstün gelme, üstün olma, bastırma: “Galebe-i nevm: ѻ Galebe çalmak (etmek): 1. Yenmek, mağlûp etmek: Ben Varna'da galebe çalan Türk'ün oğluyum (Yahyâ Kemal).

Galabe ne demek?

Sâlikte Allah korkusu, cehennem azabı, ilâhî heybet, Allah'ın lutfu, sevgisi, cennet nimetleri, hayâ ve dinî gayret gibi durumların meydana getirdiği bir haldir.

Hayvanın Billur ne demek?

Billur erkek küçük ve büyükbaş hayvanların yumurtalıklarının, kesim sonrası temizlendikten sonra pişirilmeye hazır, kasaplık hale getirilmiş şekline verilen isimdir. Sakatatçılarda satılır. Beyaz renkli, yumuşak dokulu, kaygan ve ıslak bir görüntüsü vardır.

Bilur ne demek?

- Duru, temiz ve akıcı olarak geçmektedir. Billur kelimesi oldukça sık kullanılan kelimeler arasındadır. Kesme cam, kristal anlamına da gelmektedir.