Atatürk'ün babası Ali Rıza Bey Kimdir?

İçindekiler:

  1. Atatürk'ün babası Ali Rıza Bey Kimdir?
  2. Atatürk kökeni nedir?
  3. Atatürk'ün babası neden öldü?
  4. Atatürk babasını kaybedince kimin çiftliğine gitti?
  5. Zübeyde hanım annesi kim?
  6. Atatürk'ün annesi ne zaman vefat etti?
  7. Mustafa Kemal Atatürk'e Kemal ismini ne öğretmeni vermiştir?

Atatürk'ün babası Ali Rıza Bey Kimdir?

Ali Rıza (d. 1839, Selanik - ö. ?, Selanik), Osmanlı Gümrük Muhafaza Teşkilâtı'nda bir memur, kereste tüccarı. Zübeyde Hanım'ın eşi, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Makbule Atadan'ın babasıdır.

Atatürk kökeni nedir?

Dedesi Feyzullah Efendi'in taşıdığı "Sofu-zade" (Sofular) lâkabı, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adları ve ailedeki hatıraların gösterdiği üzere, Mustafa Kemal Atatürk'ün anne soyu Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da "Konyarlar" olarak Rumeli'de anılan Yörük Türkmenlerdendir.

Atatürk'ün babası neden öldü?

Kocamın hastalığı büyüdü, artık yaşamazdı.”37 Makbule Hanım'ın ifadelerine göre Ali Rıza Efendi, “işlerinin kötü gitmesinden çok müteessir oldu... Nihayet barsak veremine tutuldu. Üç sene hastalık çektikten sonra vefat etti...”

Atatürk babasını kaybedince kimin çiftliğine gitti?

Ancak Mustafa Kemâl babasını çok küçük yaşlarda kaybetti (1888). Bu nedenle okuldan ayrılmak zorunda kaldı. Mustafa ve annesi dayıları ile birlikte yaşamak üzere taşraya Rapla Çiftliği'ne gittiler.

Zübeyde hanım annesi kim?

Ayşe Hanım Zübeyde Hanım/Anneleri

Atatürk'ün annesi ne zaman vefat etti?

Ancak bu şehrin sert iklimi sağlığını olumsuz etkileyince tedavi amacıyla 18 Aralık 1922'de İzmir'e gitti. Son günlerini Latife Hanım Köşkü'nde geçiren Zübeyde Hanım, 'te 66 yaşında hayatını kaybetti. İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 1940 yılında yaptırılan anıt mezarda yatmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk'e Kemal ismini ne öğretmeni vermiştir?

Bir gün Matematik öğretmeni Mustafa Efendi öğrencisi Mustafa'yı (Atatürk), çağırarak "Senin de adın Mustafa, benim de. Bundan sonra senin adın Kemal olsun" der ve o günden sonra Mustafa'nın adı Mustafa Kemal olur . Ansiklopedilerde de aynı ifadeler vardır: "Atatürk'ün matematik öğretmeninin adı Mustafa idi.