Kesirlerde Toplama nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Kesirlerde Toplama nasıl yapılır?
  2. Paydaları eşit olmayan kesirlerde toplama işlemi nasıl yapılır?
  3. Bileşik kesirler nasıl toplanır?
  4. Sadeleştirme nedir matematik 5 sınıf?
  5. Paydaları eşit kesirler nasıl toplanır?
  6. Payları eşit olan kesirler nasıl sıralanır?
  7. Sadeleştirme nerelerde yapılır?
  8. Matematikte Genisletmek ne demek?
  9. Ondalık gösterimi nasıl yapılır?
  10. Ondalık sayılar nelerdir?
  11. Paylar eşitse çıkarma işlemi nasıl yapılır?
  12. Payı paydasından küçük olan kesirlere ne denir?
  13. Paydaları eşit olan kesirler nasıl karşılaştırılır?
  14. Bileşik kesir nedir ve örnekleri?
  15. Bileşik kesir tanımı ne?
  16. Hangi durumlarda sadeleştirme yapılır?
  17. Çarpım durumunda sadeleştirme yapılır mı?

Kesirlerde Toplama nasıl yapılır?

Kesirler aynı zamanda bir doğal sayı ile beraber toplanabilir. Böyle durumlarda kesri aynı şekilde yazdıktan sonra doğal sayının altına bir kesir yazılır. O da 1 sayısı olur. Daha sonra yine paydalar karşılıklı birbiri ile çarpılır ve ortak katları bulunur.

Paydaları eşit olmayan kesirlerde toplama işlemi nasıl yapılır?

KONU 22: KESİRLERDE TOPLAMA VE ÇIKARMA
  1. Paydaları eşit olmayan kesirleri toplayabilmek için önce bu kesirlerin paydalarını eşitleriz. ...
  2. Toplayacağımız kesirlerden birinin paydası diğerinin tam katı ise, paydaları eşitleyebilmek için paydası küçük olan kesri genişletiriz.
Daha fazla öğe...

Bileşik kesirler nasıl toplanır?

Eğer bileşik kesirlerle, yani payları paydalarından büyük olan kesirlerle çalışıyorsan, paydaları eşitle. Sonra payları topla. Eğer tam sayılı kesirleri topluyorsan, bu kesirleri bileşik kesre çevir ve her bir kesri eşit hale getir. Böyle yaparsan kesirleri toplamak daha kolay olur.

Sadeleştirme nedir matematik 5 sınıf?

SADELEŞTİRME: a, 1'den büyük bir doğal sayı olmak üzere, bir kesrin hem payının hem de paydasının a'ya kalansız bölünebildiğini düşünelim. Bu kesrin payının ve paydasının a'ya bölünmesine, a ile sadeleştirme ismi verilir.

Paydaları eşit kesirler nasıl toplanır?

BÖLÜM 1: PAYDALARI EŞİT OLAN KESİRLERİN TOPLAMI
  1. payları toplar, sonucu toplamın payına yazarız.
  2. toplanan kesirlerin paydasını, toplamın paydasına yazarız.

Payları eşit olan kesirler nasıl sıralanır?

Payları Aynı Olan Kesirleri Büyükten Küçüğe Sıralama Payları aynı olan kesirleri sıralarken paydası küçük olan kesir en büyüktür. Paydası büyük olan ise en küçük kesirdir.

Sadeleştirme nerelerde yapılır?

Özellikle sadeleştirme genel olarak çarpma işlemleri üzerinde yapılır. Tabii sadece çarpma değil aynı zamanda bölme işlemleri açısından da sadeleştirme öne çıkar. Böylece matematik üzerinden problemlerin sonuçlarına çok daha kolay biçimde ulaşım sağlanır.

Matematikte Genisletmek ne demek?

Bir kesrin pay ve paydasını aynı sayı ile çarparsak kesrin değeri değişmez. Buna kesirlerin genişletilmesi denir.

Ondalık gösterimi nasıl yapılır?

Ondalık Gösterimler Nasıl Okunur? Ondalık gösterimlerde okunuşlar şu şekilde olmaktadır. Virgülden önceki sayı okunur ve arkasından tam sözcüğü söylenir. Sonrasında ondalık kısımda bulunan sayının en küçük basamağının ismi ile ondalık kısımdaki sayının ismi okunur.

Ondalık sayılar nelerdir?

Payd, 1000, ... gibi 10'un kuvvetleri olan kesirlere ondalık kesirler, bu kesirlerin belirttiği sayılara ondalık sayılar denir.

Paylar eşitse çıkarma işlemi nasıl yapılır?

Yani toplayacağınız veya çıkaracağınız kesirlerdeki, kesir çizgisinin altındaki sayılar aynı olmalıdır. 2/3 + 1/3 = 3/3 Paydalar eşitse, payları topluyorsunuz. Paydalardan birini yazıyorsunuz. 2/3 - 1/3 = 1/3 Eşit paydalı çıkarma işleminde paylarda normal çıkarma işlemi yapıyorsunuz.

Payı paydasından küçük olan kesirlere ne denir?

Payı, paydasından küçük olan kesirlere basit kesirler denmektedir.

Paydaları eşit olan kesirler nasıl karşılaştırılır?

Paydaları eşit olan kesirleri karşılaştırma yaparken büyükten küçüğe ya da küçükten büyüğe doğru sıralama gerçekleştirebiliriz. Not: Paydaları eşit olan kesirlerde payı büyük olan kesir daha büyüktür.

Bileşik kesir nedir ve örnekleri?

Bir diğer deyişle bileşik kesir, payı paydasından büyük veya eşit olan kesirlere verilen isimdir. ... Bileşik kesir örnekleri şu şekildedir: 7/5 (yedi bölü beş), 4/3 (dört bölü üç), 5/9 (beş bölü dokuz). Bileşik Kesir Örnekleri ve Konu Anlatımı Bileşik kesirler payı paydasına bölünebilen kesirlerdir.

Bileşik kesir tanımı ne?

Bileşik kesir nedir şeklinde sorulan soruya verilebilecek en doğru cevap ise şu şekilde olacaktır: Payı paydasından büyük ya da payı paydasına eşit durumda olan kesirlere bileşik kesir denilmektedir.

Hangi durumlarda sadeleştirme yapılır?

Özellikle sadeleştirme genel olarak çarpma işlemleri üzerinde yapılır. Tabii sadece çarpma değil aynı zamanda bölme işlemleri açısından da sadeleştirme öne çıkar. Böylece matematik üzerinden problemlerin sonuçlarına çok daha kolay biçimde ulaşım sağlanır.

Çarpım durumunda sadeleştirme yapılır mı?

Kesirli sayıları çarpmak için tek yapman gereken, pay ve paydaları çarparak sonucu sadeleştirmektir. Kesirli sayıları bölmek için, sadece kesirlerden birinin pay ve paydasının yerini değiştirmen, sonucu diğer kesirle çarpman ve sonucu sadeleştirmen gerekir.