Akdamar Adası nasıl bir yerdir?

İçindekiler:

  1. Akdamar Adası nasıl bir yerdir?
  2. Akdamar Kilisesi nerede hangi ilde?
  3. Akdamar Adası kıyıya kaç km?
  4. Akdamar hangi bölgededir?
  5. Van merkez Akdamar Adası Nasıl Gidilir?
  6. Akdamar Adası kime ait?
  7. Akdamar Adası tarihi mi doğal mı?
  8. Akdamar kilisesi hangi uygarlığa aittir?
  9. Vandan Gevaşa nasıl gidilir?
  10. Akdamar Adası ismi nereden gelir?
  11. Aksamlar Adası nerede?
  12. Van Gölü Akdamar Adası Nasıl Gidilir?
  13. Van Edremitten Akdamar adasına nasıl gidilir?
  14. Akdamar hikayesi nedir?
  15. Akdamar Kilisesi neden önemli?
  16. Ahtamar mı Akdamar mı?
  17. Akdamar Adası ayin ne zaman?
  18. Akdamar Kilisesi neden kapatıldı?
  19. Gevaş arabaları nereden kalkıyor?
  20. Ah Tamara hikayesi nedir?

Akdamar Adası nasıl bir yerdir?

Coğrafi konumu itibari ile ülkemizin doğusunda yer alan Akdamar adası 3 kilometre uzunluğa sahip olan bir adadır. Akdamar adasının adı Ermenilerden gelmektedir. Halk arasında genel kabul görmüş olan bir hikayesi de yer almaktadır. Akdamar adası zamanında burada yaşayan Ermeni baş kesişten geldiği biliniyor.

Akdamar Kilisesi nerede hangi ilde?

Akdamar Kilisesi
Surp Haç Katedrali
YerAkdamar Adası, Gevaş, Van, Türkiye
Koordinatlar38°20′30.01″K 43°2′7.01″D
İnançErmeni Apostolik
DurumMüze
6 satır daha

Akdamar Adası kıyıya kaç km?

Van Gölü'nün içerisindeki ikinci en büyük ada olan Akdamar Adası, üzerinde bulunan ve aynı adı taşıyan kilisesiyle, bölgenin en çok turist çeken yerleri arasında. Van'ın Gevaş ilçesi sınırlarındaki Akdamar Adası 70,000 metrekare genişliğinde. Kıyı uzunluğu 3 km'yi bulan ada, deniz seviyesinden 1,912 metre yükseklikte.

Akdamar hangi bölgededir?

Doğusundan batısına kuzeyinden güneyine ülkenin her yerinde birçok eser ziyaretçilerini bekler. Ülkemizin özellikle Van'ın Gevaş ilçesinde bulunan bir adada yer alan Akdamar Kilisesi de ülkemizde görülmesi gereken tarihi turistik eserlerden bir tanesidir.

Van merkez Akdamar Adası Nasıl Gidilir?

Akdamar Adası, Van il merkezine 52 kilometre uzaklıktadır. İlk olarak Van'dan Gevaş'a gelmeniz gerekiyor. Oradan ise teknelere binerek 20-25 dakika içerisinde Akdamar Adası'na ulaşıyorsunuz. Kış aylarında hava şartlarından dolayı tekne seferleri çok sık yapılmıyor.

Akdamar Adası kime ait?

Akdamar Adası (Ahtamar, Ağtamar, Akhtamar biçimlerinde de yazılır; Ermenice: Աղթամար), Türkiye'nin Van ve Bitlis illeri arasında bulunan Van Gölü'nün içinde yer alan ikinci büyük adadır. Van'ın Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan adada Ermeniler´den kalma bir kilise bulunur.

Akdamar Adası tarihi mi doğal mı?

Van Gölü'nde irili ufaklı 4 ada vardır. Bunlar sırasıyla, Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır. Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında arkeolojik sit alanı ilan edilmişlerdir. Bu adalardan en çok bilineni ise hiç şüphesiz, barındırdığı efsanesiyle adından söz ettiren Akdamar Adası'dır.

Akdamar kilisesi hangi uygarlığa aittir?

Akdamar Adasındaki Surp Haç Kilisesi veya Kutsal Haç Katedrali, Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van yöresine getirildiği rivayet edilen Hakiki Haç'ın bir parçasını barındırmak maksadıyla Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edilmiştir.

Vandan Gevaşa nasıl gidilir?

İlk olarak Van'dan Gevaş'a gelmeniz gerekiyor. Oradan ise teknelere binerek 20-25 dakika içerisinde Akdamar Adası'na ulaşıyorsunuz. Kış aylarında hava şartlarından dolayı tekne seferleri çok sık yapılmıyor.

Akdamar Adası ismi nereden gelir?

Yüzmekten gücünü yitirip, yorulan genç çoban boğulur ve boğulmadan önce son nefesiyle "Ah Tamar!" diye haykırır. Bunu duyan kız da hemen ardından kendini gölün sularına bırakır. O günden sonra ada Ah Tamar! ismi ile anılmaya başlanır.

Aksamlar Adası nerede?

Akdamar Adası Van'a 47 km, Gevaş İlçesine 7 km mesafede, sahilden 4 km uzaklıkta olan bir ada. Ada'ya deniz motorlarıyla 20 dakikalık zevkli bir yolculuktan sonra ulaşılıyor. Deniz motorları 15 kişilik ve bu sayı olunca hareket ediyorlar.

Van Gölü Akdamar Adası Nasıl Gidilir?

Akdamar Adası, Van il merkezine 52 kilometre uzaklıktadır. İlk olarak Van'dan Gevaş'a gelmeniz gerekiyor. Oradan ise teknelere binerek 20-25 dakika içerisinde Akdamar Adası'na ulaşıyorsunuz. Kış aylarında hava şartlarından dolayı tekne seferleri çok sık yapılmıyor.

Van Edremitten Akdamar adasına nasıl gidilir?

Bir seferde ortalama 70 kişiyi taşıyabilen deniz otobüslerine Edremit Marina'dan binen yolcular masmavi Van Gölü sularından geçerek Akdamar Adası'na ulaşıyor. Hafta sonları deniz otobüsleri Akdamar Adası'na: 10:30, 12:00 ve 14.00 gidiş, 13:00, 15:30 ve 17:00 arasında da dönüş yapıyor.

Akdamar hikayesi nedir?

Efsaneye göre, bu adada Ermeni baş keşişin "Tamar" isminde güzeller güzeli bir kızı vardır. Adanın etrafında bulunan köylerde çobanlık yapan bir genç ise bu dünya güzeli kıza âşık olur. Genç adam, Tamar'ı görmek için her gece adaya yüzer; Tamar da karanlıkta yerini belli etmek için çobanı elinde bir fenerle bekler.

Akdamar Kilisesi neden önemli?

Akdamar Kilisesi yörede hüküm süren Vaspurakan hanedanından Kral I. Gakik tarafından M.S. 915-921 seneleri arasında Mimar Keşiş Manuel'e yaptırılmıştır. Kiliseyi yaptırmalarının amacı Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van'a getirilen Hakiki Haç'ın bir parçasını orada muhafaza etmektir.

Ahtamar mı Akdamar mı?

Önce adanın adı AHTAMARA iken zamanla dil evrelerinden dolayı günümüze AKDAMAR olarak gelmiş olduğu halk arasında yaygındır.

Akdamar Adası ayin ne zaman?

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Akdamar'daki Surp Haç Kilisesi'nde bu yıl yapılacak ayin için hazırlıklar tamamlandı. Türkiye Ermenileri Patrikliğince Gevaş'taki tarihi Akdamar Adası'ndaki Surp Haç Kilisesi'nde tarihinde yapılacak ayin, saat 09.00'da başlayacak.

Akdamar Kilisesi neden kapatıldı?

Din insanlarının yetiştirilmesi açısından önem taşıyan kilisede, 1915 yılına kadar din insanlarının yetiştiği ve o yıla kadar ayin yapıldığı biliniyor. 1915 yılındaki Rus işgalinin ardından ayine kapatılan ancak sit alanı olarak korumaya alınan kilisede, 95 yıl sonra ilk kez 2010 yılında ayine ev sahipliği yapıldı.

Gevaş arabaları nereden kalkıyor?

Van - Gevaş otobüsleri, VAN Havalimanı veya Van Otogarı terminalinden kalkacaktır. Gevaş şehrinde otobüsden Gevaş Otobüs Durağı terminalinde inebilirsiniz.

Ah Tamara hikayesi nedir?

Adanın adının nereden geldiğine dair yaygın halk hikâyesine göre, zamanında bu adada yaşayan Ermeni baş keşişin güzelliği dillere destan Tamara adında bir kızı vardır. Adanın çevresindeki köylerde çobanlık yapan bir genç bu kıza âşık olur. Bu genç Tamara ile buluşmak için her gece adaya yüzer.