Nehrin öbür yakası neresi?

İçindekiler:

  1. Nehrin öbür yakası neresi?
  2. Maveraünnehir kim tarafından fethedildi?
  3. Emeviler döneminde Islamiyet'in yayılışını yavaşlatan en önemli etken nedir?
  4. Türkler ve Müslümanlar ilk defa nerede karşılaştı?
  5. Son Emevi halifesi kim?

Nehrin öbür yakası neresi?

Cevap: Maveraünnehir; sözlükte "nehrin öbür yakası" anlamına gelir. Orta Asya'da Seyhun ve Ceyhun nehirleri arasındaki alana verilen isimdir. Türkistan coğrafyasında yer alır.

Maveraünnehir kim tarafından fethedildi?

Maveraünnehir'in bazı bölgeleri Arap komutan Kuteybe bin Müslim tarafından 706 ile 715 yılları arasında fethedilmişti ancak yine de Müslümanlar, bu bölgeleri tam anlamıyla ele geçirememişlerdi.

Emeviler döneminde Islamiyet'in yayılışını yavaşlatan en önemli etken nedir?

Emeviler döneminde islamiyetin yayılışını yavaşlatan etkenler: Müslüman olan insanlara mevali (köle) demişlerdir. Arap milliyetçiliği yapmışlardır. Kendilerini diğer milletlerden üstün görmüşlerdir.

Türkler ve Müslümanlar ilk defa nerede karşılaştı?

Türkler ile Müslüman Araplar tarihte ilk kez ittifak oluşturdular. 751 yılında Talas Irmağı kenarında gerçekleşen savaşta Arap ve Türk orduları Çinlileri ağır bir yenilgiye uğrattılar. Talas Savaşı, Türk-Müslüman ilişkilerinde ve Türklerin Müslümanlaşmasında bir dönüm noktası olmuştur.

Son Emevi halifesi kim?

Muaviye'nin 661'de halifeliğini ilan etmesi ile son Emevî halifesi II. Mervan'ın 750'de Abbâsîler tarafından bozguna uğratılması arasında geçen sürede on dört Emevî hükümdarı halifelik yapmıştır. Bunlardan ilk üçü olan Muaviye, I. Yezid ve II.