Orucu bozmayan durumlar nelerdir?

İçindekiler:

  1. Orucu bozmayan durumlar nelerdir?
  2. Orucu bozan durumlar nelerdir Diyanet?
  3. Oruçluyken ne yapmak günahtır?
  4. Hanefi mezhebine göre meni orucu bozar mı?
  5. Hanefi mezhebine göre Öpüşmek orucu bozar mı?
  6. Kustuktan sonra oruca devam edilir mi?
  7. Orucu cinsellik bozar mı?
  8. Müstehcen fotoğraflara bakmak orucu bozar mı?

Orucu bozmayan durumlar nelerdir?

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

Orucu bozan durumlar nelerdir Diyanet?

-Banyo yapmak veya suya dalmak veya suya dalıp kulağına su kaçmak. -Kendi sun'u olmayarak boğazına duman kaçmak. Fakat kendi isteğiyle amber, buhur, tütün vb. şeylerin dumanını içine çekerse orucu bozulur ve kaza gerekir. -Boğazına toz girmek veya sinek girmek.

Oruçluyken ne yapmak günahtır?

Peygamber: "Üç şey vardır orucu bozmaz: Kan aldırmak, kusmak, ihtilam olmak" (Tirmizi, "Savm", 24) buyurmuştur.

Hanefi mezhebine göre meni orucu bozar mı?

Bakmak, düşünmek veya seyretmek yoluyla kişinin vücudundan şehvetle meni gelmesi orucu bozmaz, guslü gerektirir. Ancak bu şekilde boşalan kişinin tevbe etmesi gerekir. Herhangi bir sebeple kişinin tenasül uzvundan çıkan mezi veya vedi orucu bozmaz ve gusül gerektirmez.

Hanefi mezhebine göre Öpüşmek orucu bozar mı?

CEVAP: Kişinin hanımını öpmek, elle tutmak, okşamak gibi durumları orucu bozmaz. Bu durumda meni gelmedikçe oruç bozulmaz.

Kustuktan sonra oruca devam edilir mi?

Bir hastalıktan dolayı ağız dolusu olarak kendiliğinden gelen kusuntu kendi kendine içeri giderse ittifakla oruç bozulmaz. Fakat, kişinin kendi isteğiyle içeri çekilirse İmam Muhammed'e göre oruç bozulur, İmam Ebû Yusuf'a göre bozulmaz. "Kim kendiliğinden kusacak olursa, üzerine kaza gerekmez.

Orucu cinsellik bozar mı?

Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).

Müstehcen fotoğraflara bakmak orucu bozar mı?

Manavgat Müftüsü Halil Taş: Oruçlu erkeğin bikinili bir kadınla göz göze gelmesi orucu bozmaz.