Şikayete bağlı olmayan suçlar nedir?

İçindekiler:

  1. Şikayete bağlı olmayan suçlar nedir?
  2. Dolandırıcılık takibi şikayete bağlı suç mu?
  3. Şikayete bağlı suçlarda şikayet süresi ne kadardır?
  4. Şikayete tabi olmayan suç ne demek?
  5. Şikayetçi olduktan sonra ne olur?
  6. Kamu davası nedir neden açılır?
  7. Mala zarar verme takibi şikayete bağlı mı?
  8. Evden hırsızlık takibi şikayete bağlı suç mudur?
  9. Şikayetçi değilim dedikten sonra şikayetçi olabilir mi?
  10. Ceza yargılamasında şikayet hangi süre içerisinde gerçekleştirilmelidir?
  11. Hangi suçlarda şikayet aranmaz?
  12. Kamu davasına giren suçlar nelerdir?
  13. Kamu davası açılınca ne olur?
  14. Mala Zarar Verme hangi mahkeme bakar?
  15. TCK 151 2 şikayete tabi mi?
  16. Hirsizliktan iceri giren kisi ne kadar yatar?
  17. Ilk kez hırsızlık yapan ne kadar ceza alır?
  18. Adıma şikayet varmı nasıl öğrenebilirim?

Şikayete bağlı olmayan suçlar nedir?

Takibi şikayete bağlı olmayan suçlar, kanunlarda ayrıca belirtilmez. İlgili kanun maddesinde bir suçun takibinin şikayete bağlı olduğu açıkça yazılmamış ise, o suç savcılık ve mahkeme tarafından resen (kendiliğinden) soruşturma ve kovuşturma konusu yapılır.

Dolandırıcılık takibi şikayete bağlı suç mu?

Dolandırıcılık suçu, takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde değildir. ... Ancak suçun en basit halinde dava zamanaşımı süresi 8 yıl olduğundan en geç 8 yıl içinde şikayet hakkının kullanılarak olayın savcılığa bildirilmesi gerekir.

Şikayete bağlı suçlarda şikayet süresi ne kadardır?

(1) Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. (2) Zamanaşımı süresini geçmemek koşuluyla bu süre, şikayet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlar.

Şikayete tabi olmayan suç ne demek?

Bu sorunun yanıtını en detaylı şekilde, Türk Ceza Kanunu maddelerinde bulmamız mümkündür. Şikâyete bağlı olmayan suçlar, kişi ya da kişilerin bildirimi olmasa da, işlem yapılacak olan suçlar kapsamında yer alan eylemlerdir. ... Şantaj (TCK 107) Haberleşmenin gizliliğinin ihlal edilmesi (TCK 132)

Şikayetçi olduktan sonra ne olur?

Şikayetten vazgeçme, sanık tarafından kabul edilirse ceza davası hakkında 'düşme kararı' verilir. ... Bu durumda, müşteki şikayetten vazgeçse bile, ceza davası hakkında düşme kararı verilemez. Yargılamaya devam edilir, dava sonunda sanık hakkında şartları oluşmuşsa beraat kararı verilir.

Kamu davası nedir neden açılır?

Kamu düzeni, kamu sağlığı, genel ahlak gibi toplumu ilgilendiren konularda suç işlenmesi halinde kamunun ya da devletin zarar görmesi durumunda işlenen bu suçun cezalandırılması için cumhuriyet savcısı tarafından kamu adına açılan davaya kamu davası denir.

Mala zarar verme takibi şikayete bağlı mı?

Mala Zarar Verme Suçu Şikayet Süresi, Zamanaşımı ve Uzlaştırma. TCK m.151'de düzenlenen suçun basit şekli en temel şekli, yani en az cezayı gerektiren şeklidir. Bu suçun basit şekli şikayete tabidir. ... TCK m.152'de düzenlenen suçun nitelikli şekilleri şikayete tabi suçlar arasında değildir.

Evden hırsızlık takibi şikayete bağlı suç mudur?

Hırsızlık suçunun basit veya nitelikli tüm şekilleri resen soruşturulmaları gereken suçlardandır. Hırsızlık suçu, takibi şikayete bağlı suçlar arasında olmadığından, suçun bir şikayet süresi de yoktur. ... Basit hırsızlık suçu (TCK md.141), taraflar arasında uzlaştırma prosedürünün uygulanmasını gerektiren suçlardandır.

Şikayetçi değilim dedikten sonra şikayetçi olabilir mi?

Takibi şikayete bağlı olmayan, yani savcılıkça resen takip edilen suçlarda daha önce şikayetçi olunmasa bile, kovuşturma aşamasında şikayetçi olarak kamu davasına katılmak mümkündür: ... Şikayetten vazgeçme, ceza davası neticesinde verilen hüküm kesinleşinceye kadar mümkündür.

Ceza yargılamasında şikayet hangi süre içerisinde gerçekleştirilmelidir?

Şikâyet süresi altı ay olarak kabul edilmiştir. Bu altı aylık sürenin başlangıcı suçtan zarar görenin “fiil ve faili” öğrendiği günden başlar.

Hangi suçlarda şikayet aranmaz?

TCK'da şikayete bağlı olmayan suçlardan bazıları şunlardır:
  • Kasten öldürme (m.81)
  • Kasten yaralama (m.86)
  • Şantaj (m.107)
  • Çocuk düşürme (m.100)
  • Hırsızlık (m.141)
  • Dolandırıcılık (m.157)

Kamu davasına giren suçlar nelerdir?

Şikayet üzerine savcılık makamı tarafından açılan kamu davası aşağıdaki listelenen suçlar sebebiyle açılmaktadır:
  • Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde kasten yaralama.
  • Taksirle yaralama.
  • Cinsel saldırı
  • Kişilerin huzur ve sükununu bozma.
  • Mala zarar verme.
  • Güveni kötüye kullanma.
AP

Kamu davası açılınca ne olur?

Kamu davaları, hukuki süreçlerden bir tanesidir. Amacı adaleti sağlamaktır. ... Yani kamu davaları, tarafın bir talebi olmaksızın, kişinin zararını karşılamak için savcı tarafından açılan davadır. Bu davada herhangi bir şikayet, zarar vb. durum aranmaz.

Mala Zarar Verme hangi mahkeme bakar?

Failin eyleminin ağırlığına göre hâkim alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle ceza tayini yoluna gidecektir. Mala zarar verme suçuna ilişkin yargılamaya bakmakla görevli mahkeme suçun işlendiği yerde bulunan ASLİYE CEZA mahkemesidir.

TCK 151 2 şikayete tabi mi?

Mala Zarar Verme Suçu Şikayet Süresi, Zamanaşımı ve Uzlaştırma. TCK m.151'de düzenlenen suçun basit şekli en temel şekli, yani en az cezayı gerektiren şeklidir. Bu suçun basit şekli şikayete tabidir. ... TCK m.152'de düzenlenen suçun nitelikli şekilleri şikayete tabi suçlar arasında değildir.

Hirsizliktan iceri giren kisi ne kadar yatar?

Hırsızlık suçunu işleyen kimse basit hırsızlık suçunu işlemiş ise 1 yıldan 3 yıla kadar, hırsızlık suçunun nitelikli halini işlemiş ise 3 yıldan 7 yıla kadar belirlenecek olan hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

Ilk kez hırsızlık yapan ne kadar ceza alır?

Hırsızlık Suçunun Yaptırımı Nedir? Hırsızlık suçunun basit temel şekli, TCK m. 141'de düzenlenen açıkta bırakılan eşya (kullanım veya adet gereği açıkça bırakılan eşyalar hariç) hakkındadır. Basit hırsızlık suçu cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.

Adıma şikayet varmı nasıl öğrenebilirim?

Genellikle tarafımıza ulaşan kişiler haklarında şikayet olup olmadığını nasıl öğrenebileceğini sormaktadırlar. Hakkında şikayet olup olmadığını adliyeye gidip savcılık ön büro bölümünden sorgulatabilirsiniz.