Hep yan yana nasıl yazılır?

İçindekiler:

  1. Hep yan yana nasıl yazılır?
  2. Bire bir nasıl yazılır TDK?
  3. Sıra dışı nasıl yazılır TDK?
  4. Yanyana ayrı mı bitişik mi?
  5. Darma dağınık nasıl yazılır?
  6. Birebir hangi durumlarda ayrı yazılır?
  7. Renk renk kelimesi nasıl yazılır?
  8. Mahallesinde nasıl yazılır TDK?
  9. Sıradışı mı sıra dışı mı?
  10. Çevre yolu nasıl yazılır?
  11. Darma nasıl yazılır?
  12. Darmadağınık bitişik mi ayrı mı?
  13. Birebir neden birleşik yazılır?
  14. Bire bir ikileme mi?

Hep yan yana nasıl yazılır?

Yanyana kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı yan yana şeklindedir. Kelimenin ayrı yazılışı doğru olan ifadedir. Yanyana yazımı yanlıştır.

Bire bir nasıl yazılır TDK?

BİREBİR NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “birebir, bire bir” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı birebir şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.

Sıra dışı nasıl yazılır TDK?

Sıradışı birleşik mi yazılır, ayrı mı yazılır? En çok merak edilen ve birleşik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmadığı araştırılan kelimeler içerisine sıra dışı sözcüğü geliyor. Bu doğrultuda kelimenin mutlaka ayrı yazılması gerektiği unutulmamalıdır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kelime ayrı yazılmaktadır.

Yanyana ayrı mı bitişik mi?

YAN YANA NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre 'yan yana' kelimesi ayrı olarak yazılır. Günümüzde bu kelime birleşik olarak yanlış yazılabilmektedir.

Darma dağınık nasıl yazılır?

Darmadağınık mı?” yoksa “Darma dağınık mı?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Darma dağınık şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Darmadağınık şeklinde olmalıdır.

Birebir hangi durumlarda ayrı yazılır?

Birebir kelimesi bazı kişiler tarafından "bire bir" şeklinde yazılabiliyor. Fakat bu yazım şekli yanlış olmasından dolayı, TDK'ya göre "birebir" şeklinde yazılmalıdır. Bitişik şekilde yazılması yazının kalitesini arttıracağından dolayı mutlaka doğru şekilde yazılmalıdır.

Renk renk kelimesi nasıl yazılır?

a) Renk sözü veya renklerden birinin adıyla kurulmuş isim tamlaması yapısındaki renk adları ayrı yazılır: bakır rengi, kül rengi, portakal rengi, ten rengi, gece mavisi, limon sarısı, boncuk mavisi, duman rengi, süt kırı.

Mahallesinde nasıl yazılır TDK?

15. Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak adlarında geçen mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak kelimeleri büyük harfle başlar: Halit Rifat Paşa Mahallesi, Yunus Emre Mahallesi, Karaköy Meydanı, Zafer Meydanı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Ziya Gökalp Bulvarı, Nene Hatun Caddesi, Cemal Nadir Sokağı, İnkılap Sokağı vb.

Sıradışı mı sıra dışı mı?

SIRADIŞI NE DEMEK: Alışılmışın dışında olan, olağan dışı, gayritabii, ekstrem, beklenmedik anlamında bir söz. SIRADIŞINASIL YAZILIR? Bu kelimenin “sıradışı mı, sıra dışı mı” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sıra dışı şeklinde olmalıdır.

Çevre yolu nasıl yazılır?

Bu kelime genellikle Çevreyolu şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Çevre yolu şeklinde olmalıdır.

Darma nasıl yazılır?

Bu kelime genellikle Darma dağın şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Darmadağın şeklinde olmalıdır.

Darmadağınık bitişik mi ayrı mı?

Bileşip kalıplaşmış kimi ikilemeler bitişik yazılır: alışveriş, öteberi, darmadağınık, karmakarışık…

Birebir neden birleşik yazılır?

Birebir kelimesi bazı kişiler tarafından "bire bir" şeklinde yazılabiliyor. Fakat bu yazım şekli yanlış olmasından dolayı, TDK'ya göre "birebir" şeklinde yazılmalıdır. Bitişik şekilde yazılması yazının kalitesini arttıracağından dolayı mutlaka doğru şekilde yazılmalıdır.

Bire bir ikileme mi?

İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...