Hattuşaş Antik Kenti nasıl oluşmuştur?

İçindekiler:

  1. Hattuşaş Antik Kenti nasıl oluşmuştur?
  2. Hitit harabeleri nerededir?
  3. Günümüzde Çorum sınırları içinde bulunan Hattuşaş Antik Kenti Hititlere aittir doğru mu yanlış mı?
  4. Hattuşa ne zaman kuruldu?
  5. Pers donanmasını bozguna uğratan Atinalı komutan kimdir?

Hattuşaş Antik Kenti nasıl oluşmuştur?

Ortaya çıkan yazıtlardan Hattuşaş'ın MÖ 18. yüzyılda Kuşşara kralı Anitta tarafından tahrip edildiği ortaya çıkmaktadır. Bu tarihten sonra M.Ö 1700 yıllarında Hattuşaş yeniden yerleşime açıldı ve MÖ 1600'lerde Hitit Devleti'nin başkenti olmuştur. Kurucusu Anitta gibi Kuşşara kökenli olan I. Hattuşili'dir.

Hitit harabeleri nerededir?

Anadolu tarihinde yüzyıllar boyu önemli bir yer olan Hattuşaş Antik Kenti, Çorum'un Boğazkale İlçesi'ne 4 km, Çorum merkezine ise 80 km mesafede bulunmaktadır.

Günümüzde Çorum sınırları içinde bulunan Hattuşaş Antik Kenti Hititlere aittir doğru mu yanlış mı?

Evet doğrudur. Hititlere ait hattuşaş ' Çorumdadır.

Hattuşa ne zaman kuruldu?

Hitit İmparatorluğu'nun milattan önce 17 ile 13.'üncü yüzyıllar arasında başkent olan Hattuşaş, Çorum'un 82 kilometre güneybatısındaki Boğazköy'de kurulmuştur. Hattuşaş Antik Kenti UNESCO tarafından 1986 yılında Dünya Mirasları listesine eklenmiştir.

Pers donanmasını bozguna uğratan Atinalı komutan kimdir?

Savaşın hemen ardından Yunan kentleri Atina'nın önderliğinde Attika-Delos Deniz Birliğini kurdu. Bu birliğin başkomutanı olan Kimon, MÖ 469'da, Güney Anadolu'da Antalya'nın doğusundaki Eurymedon Irmağı ağzında mevzilenmiş olan 200 gemilik Pers donanmasını ve kara ordusunu bozguna uğrattı.