Hangisi sürekli kır yerleşmelerinden dir?

İçindekiler:

  1. Hangisi sürekli kır yerleşmelerinden dir?
  2. KOM yerleşmesi ne demek?
  3. Coğrafyada mezra ne demek?
  4. Çizgisel yerleşme ne demek?
  5. Coğrafya ağıl nedir?
  6. Ahır ve ağıl arasındaki fark nedir?
  7. Coğrafyada oba ne demek?
  8. Çiftlik ne demek coğrafya?
  9. Oba en cok nerede?

Hangisi sürekli kır yerleşmelerinden dir?

Köyden küçük yerleşmeler, yapılan ekonomik faaliyetlere göre geçici ya da sürekli yerleşme özelliği göstermektedir. Yayla, kom, ağıl, oba, dam ve dalyan geçici yerleşme; çiftlik, mahalle, mezra ve divan ise sürekli yerleşme kapsamında değerlendirilebilir.

KOM yerleşmesi ne demek?

Kom, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek alanlarda yapılan hayvancılık işlevi için kurulmuş geçici bir yerleşme şeklidir. Komlarda genellikle taştan yapılmış basit evler ile bunların kenar ve çevresinde ağıllar yer alır. Genellikle dağınık yerleşme düzeni gösteren komlar, dağların yüksek kesimlerindeki otlaklarda yer alır.

Coğrafyada mezra ne demek?

Mezra, köyden küçük, yönetim olarak köy muhtarlığına bağlı, sürekli kırsal yerleşmelerdir. Bir mezra, genelde tarımla uğraşan bir grup evdir. Batıda da bir değirmenin çevresindeki küçük bir ev kümesi için kullanılan bir tabirdir. Mezrada asıl fonksiyon adından da anlaşılacağı gibi ziraattır.

Çizgisel yerleşme ne demek?

Çizgisel yerleşmeler, deniz kıyısı, akarsu boyu ya da bir yol boyunca uzanan yerleşmelerdir. Amasya şehri, Yeşilırmak boyunca çizgisel yerleşme örneği gösterir. kenarlarına kurulduğu ve yola paralel uzandığı için, bu tür yerleşmelerin şekli yıldıza benzetilmektedir. Bu yerleşmelere yıldız veya ışınsal yerleşme denir.

Coğrafya ağıl nedir?

Ağıl, koyun ve keçi sürülerinin geceleyin barındığı, üstü açık, çevresi çit ya da duvarla çevrili yer.

Ahır ve ağıl arasındaki fark nedir?

Örnek vermek gerekirse ahırlar daha çok büyükbaş hayvanlar ve at, eşek gibi binek hayvanları için uygun barınma alanlarıdır. Ağıllar daha koyun, kuzu, keçi gibi çok küçükbaş hayvanlara yönelik bir yaşam alanıdır.

Coğrafyada oba ne demek?

Daha çok göçebe hayvancılık yapan toplulukların geçici olarak yerleşip, çadır kurdukları yerleşmelerdir.

Çiftlik ne demek coğrafya?

Çiftlik » Coğrafya Terimi Tarım ve hayvancılıkla uğraşılan, kimi tarım ve hayvan ürünlerinin işlendiği, tek evle köy arası bir kırsal yerleşme türü.

Oba en cok nerede?

Oba: - Çadır ya da birkaç evden oluşan ve hayvancılığa dayalı geçici yerleşmelerdir. - Batı ve Güneydoğu Toroslar ile Doğu ve Orta Karadenizde görülür.