TORCH testi nedir?

İçindekiler:

  1. TORCH testi nedir?
  2. TORCH testi kaçıncı haftada yapılır?
  3. TORCH testi gerekli mi?
  4. TORCH açılımı nedir?
  5. VDRL testi nedir nasıl yapılır?
  6. Serolojik testler ne demek?
  7. Torch enfeksiyonları nelerdir?
  8. VDRL testi ne demek?
  9. VDRL testi pozitif ne demek?
  10. Kan sayımında gebelik çıkar mı?
  11. Seroloji testinde nelere bakılır?
  12. Serolojik test anlamı nedir?
  13. Teratojenik enfeksiyonlar nelerdir?
  14. Gebelikte enfeksiyon neden olur?

TORCH testi nedir?

TORCH; başlıca toksoplazma, rubella, cytomegalovirus, herpes simplex ve HIV gibi enfeksiyon (iltihap) etkenlerinin baş harflerinin kısaltmasıdır. TORCH testi, hamile kadınlarda bu tür enfeksiyonları tespit etmek için uygulanır.

TORCH testi kaçıncı haftada yapılır?

Bu testi hamileliğin 11.-14. haftaları arasında yaptırmak gerekir. Güvenilirliği, daha sonra yapılacak olan diğer tarama testlerinden daha yüksek olur.

TORCH testi gerekli mi?

Gebelerde ve yeni doğanlarda doğum defektlerine neden olabilecek birçok enfeksiyon hastalığını izlemek amacı ile test yapılmalıdır. Enfeksiyon hastalığına maruz kalınırsa ya da gebekeyken hastalanılırsa ya da bir bebek bu paneldeki bir enfeksiyon neden olmuş olabileceği konjenital anomali ile doğarsa yapılır.

TORCH açılımı nedir?

TORCH, annedeki bir infeksiyon etkeninin, plasenta aracılığıyla ya da doğum sırasında bebeğe geçmesi olgusudur (vertikal bulaşma). TORCH tablosu ölü doğum, erken doğum ve prematüre bebek ölümlerinin önemli nedenlerinden biridir.

VDRL testi nedir nasıl yapılır?

VDRL testi, bir damardan alınan kan örneğinin santrifüj edilmesinden sonra elde edilen serum örneğinden yapılan serolojik yöntemlerle mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılır. Laboratuvar teknisyenleri tarafından birkaç saat içinde yapılan test onaylanır ve mikrobiyoloji uzmanları tarafından raporlanır.

Serolojik testler ne demek?

Seroloji tahlilinin amacı vücudun, virüs bakteri ve parazit gibi bir takım mikroorganizmalara(mikroplara) karşı ürettiği antikorların var olup olmadığını bulmaktır.Kolay uygulanabilir olması ve kısa sürede sonuç vermesi bakımından sıkça tercih edilir.Test sonucunda elde edilen bulgulara göre antikorların ve mikropların ...

Torch enfeksiyonları nelerdir?

TORCH ifadesinde; T,Toksoplazmozisi, R,Rubellayı, C, Cytomegalovirusu ve H, Herpes Simplex virusu ifade eder. O (İngilizce'de "others") diğerleri anlamında kullanılmaktadır ve Hepatit B, Leptospirozis, Epstein Barr Virus(EBV), HIV ve Human Parvovirus B19'u içermektedir.

VDRL testi ne demek?

VDRL testi, sifilis yani frengi hastalığı tanı ve takibi amacıyla kullanılan bir testtir. Evlilik öncesi ve kan bağışı sırasında rutin istenen testlerdendir. Laboratuvarlarda ELİSA veya latex yöntemiyle sıkça çalışılmaktadır.

VDRL testi pozitif ne demek?

VDRL testi pozitif çıkan hastalar, cinsel yolla bulaşan frengi (sifiliz) açısından değerlendirilir. Hastaya uygun antibiyotik tedavisi verilir. Hastalık genellikle ürologlar, doğum uzmanları, dermatologlar ve bulaşıcı hastalık uzmanları tarafından kontrol edilir ve tedavi edilir.

Kan sayımında gebelik çıkar mı?

Yapılan kan testinde gebeliğin olup olmadığı beta HCG hormonu vasıtasıyla test edilir. Gebelik tespitinde temel alınan beta HCG hormonun değeri hamile olmayan bir kadında 0-10 mlU/ml değerleri arasındadır. Hamilelik sırasında, gelişen plasentadaki hücreler hCG yapar.

Seroloji testinde nelere bakılır?

Seroloji tahlilinin amacı vücudun, virüs bakteri ve parazit gibi bir takım mikroorganizmalara(mikroplara) karşı ürettiği antikorların var olup olmadığını bulmaktır.Kolay uygulanabilir olması ve kısa sürede sonuç vermesi bakımından sıkça tercih edilir.Test sonucunda elde edilen bulgulara göre antikorların ve mikropların ...

Serolojik test anlamı nedir?

Tıpta seroloji dendiğinde akla gelen şeylerden biri belirli bir mikroorganizmaya karşı üretilmiş antikorların varlığını saptayan bir tıbbi kan testidir. Bir enfeksiyon şüphesi oluştuğunda seroloji uygulanabilir. Hepatit testlerine de bu kandan bakılmaktadır.

Teratojenik enfeksiyonlar nelerdir?

Tera- tojenik etkiye sahip oldukları bilinen enfeksi- yon ajanları rubella, sitomegalovirus (CMV), varisella, toksoplazma, sifiliz ve diğerleridir. Teratojenik enfeksiyonun gebeyi ve fetüsü et- kilemesi enfeksiyonun geçirilme zamanına, et- kilenen sisteme ve enfeksiyonun şiddetine göre değişmektedir [2].

Gebelikte enfeksiyon neden olur?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu riski artıyor Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonları, 6. haftadan itibaren 24. haftaya kadar oldukça sık görülür. Bunun temel sebebi ise idrar yollarındaki değişikliktir. Şöyle ki, uterus büyüdükçe yaptığı baskıdan dolayı mesanenin tam boşalmasına engel olacağı için enfeksiyon artar.