Eğitimde eşitlik nedir?

İçindekiler:

  1. Eğitimde eşitlik nedir?
  2. Türk milli eğitiminin temel ilkeleri hangi kanun?
  3. Türk eğitim sistemine ilişkin ilk yasal düzenleme nedir?
  4. Türkiye'de bugün uygulanan eğitim sisteminin temel yapısı hangi kanunla kurulmuştur?
  5. Eğitimin genel amaçları nedir?
  6. Işletmelerin en temel amacı nedir?
  7. Firmaların amacı nedir?
  8. Eğitimin amaçları belirlenirken nelere bakılır?

Eğitimde eşitlik nedir?

Eğitimde fırsat eşitliği kavramı, toplumun tüm bireylerinin ayrım yapılmaksızın, yeteneklerini en uygun biçimde geliştirmede eğitim hizmetlerinden eşit ölçüde yararlanma olanaklarına sahip olmaları olarak tanımlanmaktadır.

Türk milli eğitiminin temel ilkeleri hangi kanun?

Türk eğitim sisteminin temel ilkeleri 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 4 ila 17. maddelerinde 14 madde halinde ifade edilmiştir. Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet, engellilik ve din ayırımı gözetilmeksizin herkese açıktır. Eğitimde hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Türk eğitim sistemine ilişkin ilk yasal düzenleme nedir?

Türk Millî Eğitim Sisteminin genel çerçevesi, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile belirlenmiştir. Kanun 14/06/ 1973 tarihinde kabul edilmiştir (MEB, 2002).

Türkiye'de bugün uygulanan eğitim sisteminin temel yapısı hangi kanunla kurulmuştur?

1961 yılında yürürlüğe giren 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu Türkiye'de temel eğitim seviyesinde eğitim-öğretim hizmetlerini düzenleyen kanundur. Türkiye'de temel eğitim zorunlu olmayan okul öncesi eğitimin ardından zorunlu olan ilkokul ve ortaokul kademelerini kapsar.

Eğitimin genel amaçları nedir?

Eğitimin nihai amacı "milletimizi çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı ve seçkin bir ortağı yapmak" olarak belirlenmiştir. Atatürk de bu amacı “kültürümüzü çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarmak” olarak ifade etmişti. Eğitimin genel amacı, uzak hedeflerin daha bir açıklanmasıyla elde edilir.

Işletmelerin en temel amacı nedir?

İşletmenin en temel amacı insanların ihtiyaç duyduğu iktisadi mal ve hizmetleri üreterek ya da pazarlayarak topluma fayda sağlamak ve bunun karşılığında da ortalamanın üzerinde gelir elde ederek, yaşamının sürekliliğini sağlamaktır. Müşteri isteklerine cevap verebilme yollarının bulunması işletmeler için önemlidir.

Firmaların amacı nedir?

Şirketlerin amacı, insanlara fayda sağlamaktır. Onların değer verdiği ürün ve hizmetler üretmektir.

Eğitimin amaçları belirlenirken nelere bakılır?

Eğitimde amaç, bireyin kendini gerçekleştirmesine imkân hazırlayarak insan ilişkilerini, ekonomik etkinliğini ve vatandaşlık sorumluluğunu geliştirmektir (Varış ve arkadaşları, 1991:26). ... Bu durumda eğitimin amacı, bilgi ve beceriyle donatılmış, sağlam ve iyi karakterli bireyler yetiştirmektir, denilebilir.