Gökbilimci Cacabey kimdir?

İçindekiler:

  1. Gökbilimci Cacabey kimdir?
  2. Cacabey Medresesi ne zaman yapılmış?
  3. Cacabey Medresesi hangi şehirdedir?
  4. Nizamiye Medresesi hangi şehirde kurulmuştur?
  5. Islam dünyasının ilk büyük medresesi hangi hükümdar zamanında nerede kurulmuştur?

Gökbilimci Cacabey kimdir?

Ceceli aşiretinin beyi olan Emir Bahaddin Caca'nın oğlu olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail, 1240'ta Kırşehir'de doğdu. Kırşehir'e büyük hizmetlerde bulunmuş, büyük ve tarihi şahsiyettir. Adı edebileşmiş bu devlet adamı " Cacabey" adıyla ün kazanmıştır.

Cacabey Medresesi ne zaman yapılmış?

Kırşehir kent merkezinde bulunan medrese Selçuklu döneminde Kılıçaslan oğlu Keyhüsrev zamanında Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında bir gözlem evi medrese olarak yaptırılmıştır. Eser sonradan camiye çevrilmiştir.

Cacabey Medresesi hangi şehirdedir?

Cacabey Medresesi, Kırşehir il merkezinde yer almaktadır. Medrese, H. 671 / M. 1272 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan'ın oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, Kırşehir Valisi Nureddin Cibril bin Cacabey tarafından yaptırılmıştır.

Nizamiye Medresesi hangi şehirde kurulmuştur?

Nizamiye Medreseleri, Büyük Selçuklular zamanında kurulan ve vezir Nizamülmülk'ün adıyla anılan medreselerdir. Merkezi ve en büyüğü, Bağdat'taki Nizamiye Medresesi olup Amul, Basra, Belh, Herat, İsfahan, Musul ve Nişabur'da benzerleri vardı.

Islam dünyasının ilk büyük medresesi hangi hükümdar zamanında nerede kurulmuştur?

Ayrıca Karahanlılar medrese geleneği ile birlikte burslu öğrencilik sistemini başlatmışlardır. F. Reşit Ünat'a göre ise İslam'da ilk medrese Büyük Selçuklu Devleti zamanında Alparslan'ın veziri Nizamülmülk tarafından açılan ve yine onun ismiyle anılan Nizamiye Medreseleri'dir.