Yunanistan ada mı?

İçindekiler:

  1. Yunanistan ada mı?
  2. Yunanistan adaları nasıl aldı?
  3. Yunanistan'ın Ege'de kaç adası var?
  4. Yunan adalarını kim verdi?
  5. Neden Adalar Denizi?

Yunanistan ada mı?

Batısında İyon Denizi, güneyinde Akdeniz, doğusunda ise Ege Denizi ile çevrili olan Yunanistan, yaklaşık 3000 ada ve kayalığa sahiptir. Bu adalardan 227'sinde yerleşim olup, sadece 78'inde 100 kişiden fazla insan yaşamaktadır.

Yunanistan adaları nasıl aldı?

Dünya Savaşı'nda İtalya'nın 1943'te teslim olmasından sonra İngilizlerin adaları alma girişimleri başarısızlığa uğradı. Denetimi ele geçirmiş olan Alman birlikleri Mayıs 1945'te adalardan çıkarılabildi. Adaların yönetimi ise ancak 1947'de Paris Antlaşmasıyla resmen Yunanistan'a geçti.

Yunanistan'ın Ege'de kaç adası var?

Yunanistan yarımadası ile Anadolu yarımadası arasında bulunan ve toplam alanı 23.

Yunan adalarını kim verdi?

Limni, Sakız, Sisam ve İkarya adlı Yunan adaları. Bunlar Lozan Antlaşması'nın 13. maddesi gereğince ülkelerinde ancak polis ve Jandarma kuvveti bulunabilecek, deniz üssü ve istihkâm kurmanın yasak olduğu adalardır. On İki Adalar, Paris Antlaşması ile İtalya'dan alınıp Yunanistan'a verildi.

Neden Adalar Denizi?

Ya bizim Tarih, Coğrafya kitaplarımızda bu denizin adı nedir? Anadolu'ya ilk yerleşen Türkler, yarımadanın en batı ucuna geldiklerinde, karşılarına büyük bir deniz çıkar. Sözkonusu bu denizi zamanla tanıyan Türkler, içinde çok sayıda ada olduğu için "Adalar Denizi" adı verirler.