Kamulaştırma parası nereden alınır?

İçindekiler:

  1. Kamulaştırma parası nereden alınır?
  2. Istimlak edilen yerin parası nasıl alınır?
  3. Belediye istediği yeri istimlak edebilir mi?
  4. Kamulastirilan arsanın gercek değerini nasil alirim?
  5. Istimlak süreci nasıl işler?

Kamulaştırma parası nereden alınır?

İstimlak bedeli o zamanın bankası Emlak Bank'a yatırılıyor.

Istimlak edilen yerin parası nasıl alınır?

Alınan karar, işlemleri gerçekleştirmek üzere uzlaşma komisyonuna aktarılır ve istimlak edilecek yerin sahibi buraya davet edilir. Sonrasında pazarlıklar sonucu anlaşılırsa devir işlemleri yapılır ve istimlak edilecek yerin sahibi parayı nakit ve peşin olarak alır.

Belediye istediği yeri istimlak edebilir mi?

Belediye tarafından istimlakın yani kamulaştırmanın yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekiyor. Kamulaştırma kapsamında kamu yararı gözetilirken; köy ihtiyar kurulları ve belediye encümenleri kararları, ilçelerde kaymakamın, il merkezlerinde valinin onayı ile tamamlanır.

Kamulastirilan arsanın gercek değerini nasil alirim?

Anayasa Mahkemesi'ne göre Anayasa'nın 38. maddesi kamu yararının gerektirdiği hallerde kişilerin taşınmazlarının gerçek karşılıkları peşin ödenmek şartıyla kamulaştırılmasını kabul etmiştir. Bu konuda en önemli unsur, gerçek karşılığın peşin ödenmesidir.

Istimlak süreci nasıl işler?

Kamulaştırılacak olan taşınmazın malikinin 15 gün içinde idareye başvurması ile uzlaşma komisyonunca belirlenen bir tarihte pazarlık görüşmeleri başlar. Pazarlık görüşmelerinde, önceden belirlenen bedelin üzerinde olmamak kaydıyla bir anlaşmaya varılırsa tutanak tutulup taraflarca imzalanır.