Konvülziyon ne demek?

İçindekiler:

  1. Konvülziyon ne demek?
  2. Konvülsiyon ne demek tıp?
  3. Konvülziyon neden olur?
  4. Yetişkin konvülsiyon nedir?
  5. Konvülsiyon öyküsü nedir?
  6. Soğuk havale ne demek?
  7. Oligüri nedir tıp?
  8. Tıpta nöbet nedir?
  9. Apneik konvülsiyon nedir?
  10. Febril konvülziyon ne demek?
  11. Komplike FK nedir?
  12. Cocuklarda konfüzyon nedir?
  13. Anüri nedir kısaca?
  14. Nöbet geçirmek için ne yapmalı?
  15. Prematüre bebekler neden nöbet geçirir?

Konvülziyon ne demek?

Konvülsiyon, bir grup nöronun paroksismal deşarjı sonucu oluşan geçici nörolojik işlev bozukluğu olarak tanımlanır. Yenidoğan döneminde konvülsiyon hemen her zaman önemli bir sinir sistemi patolojisini yansıtır; erken tanı ve tedavisi kronik bir nörolojik defisiti önlemek açısından önemlidir.

Konvülsiyon ne demek tıp?

Beyin hücrelerinin normal dışı bir aktivite göstermesi sonucu ortaya çıkan, vücuttaki istemsiz kasılmalara, tıp dilinde konvülsiyon, halk arasında da havale (nöbet) adı verilmektedir.

Konvülziyon neden olur?

Ateşli havale yani konvülsiyon nedenleri olarak temel unsur bazı ateşli enfeksiyonlardır. Özellikle yüksek ateşin görülmüş olduğu ilk birkaç saat büyük bir öneme sahiptir. Diğer taraftan genetik faktörler de buna sebep olabilecek durumlar içerisinde yer alıyor.

Yetişkin konvülsiyon nedir?

Türkçede nöbet olarak tanımlanan, altta yatan bazı nedenlerden dolayı anormal hareket, anormal bilinç durumu, istemsiz kasılmalar ile kendini gösteren, otonom bozukluklar nedeni ile oluşan klinik tablo konvülsiyon olarak tanımlanmaktadır.

Konvülsiyon öyküsü nedir?

Genellikle 6 ay-6 yaş arası santral sinir sistemi dışı enfeksiyonlara bağlı ateş yükselmesi sonucu ortaya çıkan nöbetlere 'febril konvülsiyon' denir. Toplumumuzda 5 yaşına kadar olan sağlıklı çocukların %2 ile 5'inde bir veya daha fazla ateşli havale görülmektedir.

Soğuk havale ne demek?

Beyindeki elektrik boşalımları nedeniyle gelişen havale, vücudun el, kol, yüz gibi belirli bölgelerinin bilinçsizce kasılmasına ve gevşemesine neden olur. Soğuk havale ise ateş yükselmesi gibi tipik havale belirtilerinin olmadığı bir sağlık problemidir.

Oligüri nedir tıp?

Günlük idrar miktarının 400-500 ml'nin altında olması oligüri ve 50-100 ml'nin altında olması anüri olarak tanımlanır. Oligürinin diğer tanımı idrar miktarının saatte 20 ml'nin altında olmasıdır. Çocuklarda idrar miktarının saatte 0.8 ml/kg'ın altında olması oligüri olarak tanımlanır.

Tıpta nöbet nedir?

Nöbet, beynin normal elektriksel aktivitesinin ani bir şekilde bozulmasıyla ortaya çıkan nörolojik bir durumdur. Bulgular geçici bir dikkat dağılmasından vücutta kasılmalara kadar değişen bir yelpazededir.

Apneik konvülsiyon nedir?

Nöbet anında bir yenidoğan; Nefes alıp vermenin uzun bir süre durması şeklinde (apneik konvulzyonlar) olabilir. Bebeğin yüz ifadesi, nefes alma ve kalp atış hızı değişebilir. Anormal göz hareketleri, göz kırpma, çiğneme, adım atma, boks hareketleri nöbet olabilir (subbitle nöbetler).

Febril konvülziyon ne demek?

Genellikle 6 ay-6 yaş arası santral sinir sistemi dışı enfeksiyonlara bağlı ateş yükselmesi sonucu ortaya çıkan nöbetlere 'febril konvülsiyon' denir. Toplumumuzda 5 yaşına kadar olan sağlıklı çocukların %2 ile 5'inde bir veya daha fazla ateşli havale görülmektedir.

Komplike FK nedir?

2- Komplike FK'ler: Ateş hafif yüksekken konvulsiyon ortaya çıkar. Nöbet süresi 15 dakikadan uzundur. Fokal nöbet ve postiktal nörolojik defisit gözlenebilir. Aynı gün içinde yineleyebilir.

Cocuklarda konfüzyon nedir?

Bilinç iki farklı bileşenden oluşur: •Koma, hem uyanıklık hem farkında olmanın tamamen yok olduğu, uyandırmanın mümkün olmadığı, derin ve 1 saatten uzun süreli patolojik bilinçsizlik halidir. •Konfüzyon, uyanık olduğu halde çevresinde olanları tam olarak farkedemez, uygun tepkiyi veremez, hızlı ve berrak düşünemez.

Anüri nedir kısaca?

İdrar miktarının 400 ml/gün'den az olması oligüri, 100 ml/gün'den az olması ise anüri olarak tanımlanır. Her iki durum da azotemiye neden olur.

Nöbet geçirmek için ne yapmalı?

Epilepsi ve İlk Yardım
  1. Hastanın hareketlerini durdurmaya VE/VEYA engellemeye çalışmayın!
  2. Hastayı güvenli bir yere yatırın veya alın!
  3. Yaralayabilecek ucu sivri veya sert eşyalardan (Sivri köşeler vb.) ...
  4. Sıkı giysileri varsa giysilerini gevşetin (kravat, kemer gibi), şayet takıyorsa gözlüğünü çıkartın!
Daha fazla öğe...

Prematüre bebekler neden nöbet geçirir?

Nöbetler genellikle gizli (belirsiz, subbitle) olabilir. Çünkü bebeğin beyni hala gelişmektedir. Yenidoğan döneminde beynin hem fizyolojik hemde morfolojik matürasyonu tamamlanmadığı için jeneralize tonik klonik konvülsiyonlar görülmez. Bu nedenle nöronal deşarjlar genellikle lokalize kalır ve gelişigüzel yayılır.