Pul Biriktirenlere ne denir?

İçindekiler:

  1. Pul Biriktirenlere ne denir?
  2. Pul Koleksiyon yerine ne ad verilir?
  3. Değerli pullar hangileri?
  4. PTT filateli nedir?
  5. Pul ne demek FULL?
  6. Zamklı pul ne demek?
  7. Türkiye'de pul koleksiyonunu ilk yapan kişi kimdir?
  8. En pahalı pul hangisi?
  9. Filateli ne demek sözlük anlamı?
  10. Perforaj işlemi sonunda pulların kenarlarında meydana gelen dişlere ne denir?
  11. Ilk posta pulu hangi padişah?
  12. Para Puldaki pul ne demek?
  13. Pul boyutu nedir?
  14. Damgasız pul nedir?
  15. Pul koleksiyonculuğu kim yapar?
  16. Ilk posta pulu Osmanlı hangi padişah?
  17. Hangisi pul koleksiyonu yapar?
  18. Pul koleksiyonu adı nedir?
  19. Filateli ne Koleksiyonudur?
  20. Filatelik materyal nedir?

Pul Biriktirenlere ne denir?

Posta pullarının toplanması ve belirli kurallar dahilinde biriktirilmesi işlemine pul koleksiyonculuğu denir. Esasında pul koleksiyonculuğunda sadece pullar değil; pullarla ilgili olan zarflar da biriktirilmektedir. Bu türden pulları ve ilgili nesneleri toplayan ve biriktirenlere pul koleksiyoncusu denilmektedir.

Pul Koleksiyon yerine ne ad verilir?

Her ne kadar filateli pul koleksiyonculuğunu da içinde bir alt dal olarak barındırsa da, pul koleksiyonculuğundan ibaret değildir. Pul koleksiyonculuğu yerine filateli kelimesinin kullanımı yaygın bir hatadır.

Değerli pullar hangileri?

Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri ve Pul Tüccarları Derneği Başkanı Arman Arıkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Pulları İsfila Kataloğu'nda yer alan ve 1867'de bastırılan 25 kuruşluk "Duloz Takse"nin en değerli pul olduğunu söyledi.

PTT filateli nedir?

Filateli veya pulculuk, posta pullarını konu edinen uğraş alanına verilen isimdir. Posta pulları ile ilgili ilk gün zarfı, özel gün damgası, antiye, posta tarihi ve benzeri maddeler ile de ilgilenir.

Pul ne demek FULL?

Pul, yakın geçmiş tarihte postaların ödendiğini göstermek amacı ile kullanılan bir tarafı zamklı ve diğer tarafı tematik bir şekilde çalışılmış bir tür dantelli etiketti. Filatelist, pul, ilk gün zarfı, özel gün damgası, antiye, posta tarihi gibi alanlarla da ilgilenir. ...

Zamklı pul ne demek?

Damgasız pul: Posta işlemlerinde kullanılmamış diğer bir deyişle damga yememiş, posta idaresinin pulu tedavül ettiği şekilde koleksiyona katılmak suretiyle korunup saklanmış birinci şua pullara damgasız pul adı verilir.

Türkiye'de pul koleksiyonunu ilk yapan kişi kimdir?

türkiye'de ise ilk posta pulu tarihinde basılmış. çıkaran kişi de aslen bir gazeteci olan, dönemin posta amire nazır'i agah efendi. üzerlerinde sultan abdulaziz'in tuğrası bulunan iki adet pul, mavi ve pembe renklere sahipler.

En pahalı pul hangisi?

"Bir sentlik siyah macenta pulu" olarak bilinen pul, daha önce üç defa satıldı ve her defasında rekor ücretler ödendi. Boyutları 2,5 santimetreye 3,2 santimetre olan pul 1986'dan bu yana hiç sergilenmemişti. Sotheby's müzayede evi, açık artırmada satılan pulun dünyanın en pahalı pulu olduğunu söyledi.

Filateli ne demek sözlük anlamı?

Filateli, pul koleksiyonculuğunun tüm dünyada kabul edilmiş adıdır. Koleksiyonculuk ise posta pulları ve bununla ilgili postadan geçmiş normal, taahhütlü, iadeli taahhütlü zarf, gazete gönderi bandı, antiye, hava mektubu, posta damgaları ve benzeri filatelik materyali belli bir plan çerçevesinde bir araya toplamaktır.

Perforaj işlemi sonunda pulların kenarlarında meydana gelen dişlere ne denir?

Dantel: Perforaj işlemi sonunda pulların kenarlarında meydana gelen dişlerdir. Değer: Postada kullanılan değerli kağıtların üzerlerinde rakam ve bazılarında ayrıca yazı ile gösterilen ve bunların postadaki satış fiyatını belirten para tutarı veya bir serideki pullardan herhangi bir serideki pullardan herhangi biri.

Ilk posta pulu hangi padişah?

İlk uygulamada alınan ücret mektup üzerine kırmızı kalemle yazılırken 1863 yılında Posta Nazırı Agâh Efendi'nin teklifi üzerine yayımlanan bir padişah fermanıyla posta pulu kullanılmaya başlanılmış, o yıl, üzerinde ay, padişah Abdülaziz'in tuğrası ve Devleti Aliyye-i Osmaniyye ibaresi bulunan ilk posta pulu taşbaskı ( ...

Para Puldaki pul ne demek?

Para Puldaki pul nedir? “Para pul oldu” sözü paranın değersizleştiğini, alım gücünün zayıfladığını, vatandaşın yoksullaştığını belirtmek için kullanılır. ... Artık pulların da üstüne sürşarj vurularak “bu pulun pul değil para olduğu” yazılmaktadır.

Pul boyutu nedir?

Pul Defterleri, genellikle iki boyut olarak üretilmiştir. Küçük Boy olanlar ortalama bir A5 not defteri boyutundadır. Diğeri ise büyük boy dediğimiz A4 Kâğıt büyüklüğünde olan pul defterleridir.

Damgasız pul nedir?

Pulları üç kategoride değerlendirmek gerekir: Damgasız, damgalı ve zamksız (yıkanmış). Damgasız pul: Posta işlemlerinde kullanılmamış diğer bir deyişle damga yememiş; posta idaresinin pulu tedavül ettiği şekilde koleksiyona katılmak suretiyle korunup saklanmış birinci şua pullara damgasız pul adı verilir.

Pul koleksiyonculuğu kim yapar?

Filateli pul ile ilgili olan uğraşa, filatelist ise bu işle uğraşan kişiye denir. Filatelist, pul, ilk gün zarfı, özel gün damgası, antiye, posta tarihi gibi alanlarla da ilgilenir.

Ilk posta pulu Osmanlı hangi padişah?

İlk uygulamada alınan ücret mektup üzerine kırmızı kalemle yazılırken 1863 yılında Posta Nazırı Agâh Efendi'nin teklifi üzerine yayımlanan bir padişah fermanıyla posta pulu kullanılmaya başlanılmış, o yıl, üzerinde ay, padişah Abdülaziz'in tuğrası ve Devleti Aliyye-i Osmaniyye ibaresi bulunan ilk posta pulu taşbaskı ( ...

Hangisi pul koleksiyonu yapar?

Pul koleksiyonculuğu ise “filateli” olarak bilinir. Koleksiyon yapanlara da “filatelist” denilir.

Pul koleksiyonu adı nedir?

Filateli pul ile ilgili olan uğraşa, filatelist ise bu işle uğraşan kişiye denir. Filatelist, pul, ilk gün zarfı, özel gün damgası, antiye, posta tarihi gibi alanlarla da ilgilenir.

Filateli ne Koleksiyonudur?

Filateli; pul, posta tarihi ve alakalı her şeyle ilgilenen çalışma alanıdır.Filateli, pul toplamaktan çok daha geniş bir alanı kapsar ve sadece pul ile ilgili çalışmalarla sınırlı olmak zorunda değildir. Fakat genel olarak filatelistler, pullara ve ilgili materyallere (ilk gun zarflari,kartpostallar vb.)

Filatelik materyal nedir?

Kitapdışı materyallerin bir parçası olan filatelik materyaller, bir bilgi kaynağı olarak üstüne akademik çalışmalar yapılan kütüphane/bilgi merkezi dermelerinin bir malzemesidir.