Risturn kavramı nedir?

İçindekiler:

  1. Risturn kavramı nedir?
  2. Kooperatiflerde risturn dağıtımı nedir?
  3. Risturn istisnası ne demek?
  4. Risturn Istisnasindan kimler yararlanabilir?
  5. Risturn Faturasi ne demek?
  6. Risturn tutarı nedir?
  7. Kooperatiflerde hangisine risturn istisnası uygulanır?
  8. Kurumlar vergisinden muaf olanlar kimler?
  9. Kooperatif risturn nedir?
  10. Iştirak kazançları istisnası ne demek?
  11. Iştirak kazançları ne demek?
  12. Tüketim Kooperatifi ne demek?
  13. Kooperatiflerde ortak dışı işlemler nelerdir?
  14. Şahıs şirketleri gelir vergisi öder mi?
  15. Kurumlar vergisi muafiyeti nedir kimler muaftır?
  16. Kooperatif anlamı nedir kısaca?
  17. Iştirak kazançları istisnası yüzde kaç?
  18. Yurt dışı iştirak kazancı nedir?
  19. Kooperatif türleri nelerdir?
  20. Kooperatif ortaklarının hak ve görevleri nelerdir?

Risturn kavramı nedir?

Risturn, ortakların kooperatifle yaptıkları işlemler sonucunda ortaklardan alınan veya onlar lehine doğan fazlaların yine ortaklarla yaptıkları işlemler esas alınarak iade edilmesidir.

Kooperatiflerde risturn dağıtımı nedir?

Gelir-gider olumlu farkının ortaklara dağıtılması söz konusu olup buna ristürn denilmektedir. ... “Anasözleşmede aksine hüküm bulunmadığı takdirde ortaklarla yapılan muamelelerden bir yıllık faaliyet sonunda elde edilen hasılanın tamamı gelir gider farkı olarak kooperatifin yedek akçelerine eklenir.

Risturn istisnası ne demek?

Kooperatiflerde risturn istisnası kooperatif ortaklarınıza yapmış olduğunuz satışlardan doğan karın vergisini ödemeyip, bu satışlardan elde ettiğiniz karı ayrıca vergilendirmeden ortaklarınıza dağıtabilmeyi ifade eder.

Risturn Istisnasindan kimler yararlanabilir?

Bütün kooperatifler için ortakların yönetim gideri karşılığı olarak ödedikleri paralardan harcanmayarak ortaklara iade edilen kısımlar, risturn istisnasından yararlanacaktır. Yönetim gideri olarak ödenen paraların risturn sayılabilmesi için kooperatif tarafından üyelere iade edilmesi gerekmektedir.

Risturn Faturasi ne demek?

Muhasebede, ortakların kooperatif ile yaptığı işlemler neticesinde her bir ortaktan alınan ve/veya ortaklar lehine ortaya çıkan fazlaların işlemler esas tutulmak kaydıyla iade edilmesi işlemine risturn denilirken; Google başta olmak üzere pek çok dijital pazarlama paydaşının, reklamverenler lehine gözettiği indirimler ...

Risturn tutarı nedir?

Kooperatiflerin ortaklarıyla yaptığı işlemlerden doğan gelir artığının ortaklara dağıtımı, “risturn” olarak adlandırılmaktadır. Risturn, ortakların kooperatifle yaptıkları işlemler sonucunda ortaklardan alınan veya onlar lehine doğan fazlaların yine ortaklarla yaptıkları işlemler esas alınarak iade edilmesidir.

Kooperatiflerde hangisine risturn istisnası uygulanır?

Kooperatif ortaklarının yönetim gideri karşılığı olarak ödedikleri paralardan harcanmayarak iade edilen kısımlar ile tüketim kooperatiflerinin, ortaklarının kişisel ve ailevi gıda ve giyecek ihtiyaçlarını karşılamak için satın aldıkları malların değerine göre hesapladıkları risturnlar” kurumlar vergisi hesaplanırken ...

Kurumlar vergisinden muaf olanlar kimler?

Kurumlar Vergisi Kanunu gereği, kazancından Kurumlar Vergisi alınan kurumlar, yani sermaye şirketleri (anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler) kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler (sendikalar dernek; cemaatler vakıf sayılır) ve iş ortaklıkları ...

Kooperatif risturn nedir?

Kooperatiflerin ortaklarıyla yaptığı işlemlerden doğan gelir artığının ortaklara dağıtımı, “risturn” olarak adlandırılmaktadır. Risturn, ortakların kooperatifle yaptıkları işlemler sonucunda ortaklardan alınan veya onlar lehine doğan fazlaların yine ortaklarla yaptıkları işlemler esas alınarak iade edilmesidir.

Iştirak kazançları istisnası ne demek?

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5/1-e maddesi hükmü gereğince en az iki tam yılı dolduran iştirak hisselerinin satışından elde edilen kazançların %75'lik kısmı vergiden istisna tutulmuştur.

Iştirak kazançları ne demek?

Kurumların başka bir kuruma iştirak etmeleri nedeniyle bu kurumun yönetim kurulunda bulunan temsilcileri vasıtasıyla elde etmiş oldukları kâr payları temsil görevi verilen gerçek kişinin değil, iştirak eden kurumun elde ettiği kar payıdır.

Tüketim Kooperatifi ne demek?

Tüketici kooperatifleri, benzer tüketim ihtiyaç ve ilkeleri olan bir grup insanın bir araya gelerek, doğrudan üreticiden alım yapması ve sonra ürünü ortaklarına dağıtması ilkesine dayanıyor. ... Ortaklar, gönüllülük esasına göre kooperatifte çeşitli görevler üstleniyorlar.

Kooperatiflerde ortak dışı işlemler nelerdir?

Kooperatife ait taşınmazların, ortaklara veya ortak olmayanlara kiraya verilmesi veya kooperatifin inşa ettiği konut veya iş yerlerinin ortaklara dağıtımından sonra elinde kalan iş yeri, konut veya arsaların satılması ortak dışı işlem sayılacaktır.

Şahıs şirketleri gelir vergisi öder mi?

Geçici vergi, şahıs şirketlerinin mutlaka ödemediği vergi türlerinden biridir. Gelir vergisi mükellefleri geçici vergiyi %15 oranında ödemekle yükümlüyken kurumlar vergisi mükellefleri %20 oranında geçici vergi öderler.

Kurumlar vergisi muafiyeti nedir kimler muaftır?

Mülga 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin (13) numaralı bendine göre, genel ve katma bütçeli dairelere ait olup sadece kamu mensuplarına hizmet veren, kâr amacı gütmeyen ve üçüncü kişilere kiralanmayan kreş, konukevleri ve bunların kantinleri kurumlar vergisinden muaf tutulmuştu.

Kooperatif anlamı nedir kısaca?

Ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma gibi amaçlarla gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılan kuruluşlara kooperatif denir. ... Gayrimenkul alım ve satımı, satış vaadi, ipotek gibi başlıca tapu işlemlerini kooperatifler yapar.

Iştirak kazançları istisnası yüzde kaç?

İstisna uygulamasında kuruma iştirak oranının bir önemi yoktur. İster % 1'in altında veya % 45, hatta % 99'un üzerinde olsun, kurum ortağının payına düşen temettü istisna olarak değerlendirilmektedir.

Yurt dışı iştirak kazancı nedir?

- Yurt dışı iştirak kazancının kâr payı dağıtımına kaynak olan kazançlar üzerinden ödenen vergiler dahil iştirak edilen kurumun faaliyette bulunduğu ülke vergi kanunları uyarınca en az % 15 oranında gelir ve kurumlar vergisi benzeri toplam vergi yükü taşıması; iştirak edilen şirketin esas faaliyet konusunun, finansal ...

Kooperatif türleri nelerdir?

Kooperatif çeşitleri nelerdir?
  • Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri: Bu kooperatifler ortaklarının; ...
  • Tarım Kredi Kooperatifleri: ...
  • 3. Tarım Satış Kooperatifleri: ...
  • Sulama Kooperatifleri: ...
  • Pancar Ekicileri Kooperatifleri: ...
  • Tüketim Kooperatifleri: ...
  • 2. Konut Kooperatifleri: ...
  • 3. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri:
Daha fazla öğe...•BE

Kooperatif ortaklarının hak ve görevleri nelerdir?

A. Ortakların Bireysel Olarak Kullanacakları Hakları
  • Ortaklıktan çıkma hakkı,
  • Ortaklık payını devir hakkı,
  • Çıkarılma kararına karşı genel kurula itiraz etme hakkı,
  • Çıkarılma kararına karşı dava açma hakkı,
  • Bilgi edinme hakkı,
  • Örnek isteme hakkı,
  • Defter ve belgeleri inceleme hakkı,
  • Genel kurula katılma hakkı,
Daha fazla öğe...